Näin Venäjä vaikutti vuoden 2015 Fennovoima-omistuskohussa Suomeen – Lobbasi poliitikkoja ja yritti ohjailla mediaa sivuraiteille

Kun Fennovoima-hanke joutui omistusskandaaliin kesällä 2015, uuden tietovuodon perusteella Venäjä pani demaritaustaisen konsulttitoimiston pelastamaan tilannetta. Suomalaispoliitikot suostuivat auliisti kuuntelemaan lobbareita ja mediakin sai osansa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuodetuissa sähköposteissa konsulttitoimisto Sass kertoo toimeksiantajilleen, miten se on operoinut suomalaisten kanssa.

Kun Fennovoima-hanke joutui omistusskandaaliin kesällä 2015, uuden tietovuodon perusteella Venäjä pani demaritaustaisen konsulttitoimiston pelastamaan tilannetta. Suomalaispoliitikot suostuivat auliisti kuuntelemaan lobbareita ja mediakin sai osansa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Ydinvoimayhtiö Fennovoima joutui kesäkuun lopussa 2015 heti Pyhäjoen voimalan rakennuslupahakemuksen jätettyään ensimmäiseen isoon skandaaliinsa. Lupaehtoihin kuului, että vähintään 60 prosenttia yhtiön omistuksesta piti olla EU- tai Efta-maista.

Omistajaksi ilmoitettu, alalla tyystin tuntematon pieni kroatialainen Migrit Solarna Energija täytti nimelliset ehdot, mutta suomalainen media löysi nopeasti firman takaa yhteyksiä Venäjälle. Kun yhtiön johtajatkin osoittautuivat taustoiltaan erikoisiksi venäläisiksi, bulvaanikohu oli valmis.

Uudesta asiakirjavuodosta paljastuu, miten Venäjä koetti kohun käynnistyttyä suojella Fennovoima-hanketta isolla kulissientakaisella vaikutusoperaatiolla: yrittämällä ohjailla mediaa ja lobbaamalla suomalaispoliitikkoja. Myös Migrit Energijan todellisia yhteyksiä Fennovoiman tekniikkatoimittajaan Rosatomiin haluttiin peitellä.

Tiedot ovat peräisin DDoSecrets-tietovuotoryhmältä. Ryhmä julkaisi touko-kesäkuun vaihteessa yli 13 500 viestin aineiston, jonka kerrotaan olevan peräisin venäläisen Sberbank-pankin käyttämästä käännöspalvelusta.

Sberbank on Venäjän suurin pankki. Käytännössä sen toimintaa määrää pitkälti Venäjän valtio. Rahalaitos on ollut Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistalla vuodesta 2014 lähtien. Yhtiön hallitukseen kuuluu myös suomalainen idänsuhteiden taustavaikuttaja, entinen pääministeri Esko Aho. Sberbank on Rosatomin yhteistyökumppani ulkomaisissa yrityshankkeissa.

Seura tutustui vuodettuun aineistoon ja löysi sieltä Fennovoima-ydinvoimalahanketta koskevaa mediaseurantaa ja lobbaussuunnitelmia kesältä 2015.

Migrit-kohun sammuttajana ja valkopesijänä venäläiset käyttivät Sveitsiin rekisteröityä, demaritaustaista viestintä- ja konsulttitoimistoa SASS Consulting AG – Communications and Strategic Relations.

Toimeksiannot tapahtuivat Sberbankin kautta, mutta todennäköisesti niiden tilaajana oli Venäjän valtion ydinvoima- ja ydinaseyhtiö Rosatom.

Fennovoima piti toteuttaa kohusta huolimatta – demarien taustavaikuttaja asialle

Kun kohu alkoi, SASS laati heti Sberbankille vaikuttamissuunnitelman, jotta Fennovoima ja sen rakennuslupahakemus saataisiin maaliin Migrit-kohusta huolimatta.

Toimiston omistaja on tunnettu lobbari, suomalais-saksalainen Sebastian Sass, jonka ansioluettelosta löytyvät muun muassa maininnat Paavo Lipposen avustajuudesta ja Nord Stream -kaasuputkihankkeen yhteiskuntasuhteiden johtajana toimimisesta. Hänellä on vankka tausta SDP:ssä.

Sebastian Sass on ollut SDP:n ministerien avustajatehtävien lisäksi myös puolueen eduskuntaryhmän kansainvälisten asioiden sihteerinä.

SASS Consulting on toiminut EU-tasolla Rusatom Overseasin ja JSC Russian Railwaysin sekä Fennovoiman lobbarina. Toimiston vanhempana neuvonantajana työskentelee Tiina Tigerstedt, joka toimi Fennovoiman yhteiskuntasuhteiden johtajana joulukuuhun 2014 saakka. Hän aloitti työssään SASS:ssa toukokuussa 2015.

Seura tavoitti Sebastian Sassin, mutta hän totesi ettei voi kommentoida kyseistä asiaa mitenkään.

Nyt paljastuneessa konsulttitoimiston suunnitelmassa, joka on päivätty välille 9.-16.7.2015, listataan yksityiskohtaisia ehdotuksia suomalaisen Fennovoima-keskustelun kääntämiseksi julkisuudessa positiivisempaan suuntaan.

Tekstissä korostetaan, että mediayhteyksiä pitää hoitaa valikoiden ja kohdentaen, eikä tarkoituksena ole maksimoida Rosatomin näkyvyyttä vaan korostaa hankkeen avoimuutta. Rosatomin ei haluttu herättävän mielikuvaa, että se koettaisi vaikuttaa laittomasti Suomen hallituksen päätöksiin.

Konsultit auttoivat median hoitelussa hyvin käytännönläheisesti. Kun Helsingin Sanomat tuolloin tavoitteli haastatteluunsa Rosatomin pääjohtajaa Sergei Kirijenkolle tai varapääjohtaja Kirill Komarovia, SASS laati kaksikolle esimerkkivastauksia lehden esittämiä kysymyksiä varten.

Vastausten tarkoituksena oli hälventää median epäilyjä siitä, että kroatialainen Migrit-yhtiö olisi ollut suoraan Rosatomin luomus.

Helsingin Sanomien 16.7.2015 julkaisemassa haastattelussa Komarov kiistääkin SASS:n ohjeiden mukaisesti Rosatomin ja Migritin välisen yhteyden.

Kauppalehti on ”rakentava”, ja Energiateollisuus lupasi julkaista asiantuntija-artikkelin

Konsulttitoimiston suunnitelman mukaan HS-haastattelun jälkeen oli tarkoituksena toteuttaa toinen Rosatom-haastattelu ”rakentavaksi talouslehdeksi” luonnehditun Kauppalehden kanssa.

SASS kehuu myös toimeksiantajilleen, että alan kotimainen etujärjestö Energiateollisuus oli jo suostunut välittämään SASS:n editoiman ydinvoima-artikkelin johonkin ”johtavaan suomalaiseen sanomalehteen”.

Sovittuna oli myös EU:n ydinvoima-asiantuntijan Lubomir Mitevin kutsuminen kolumnistiksi johonkin suomalaiseen julkaisuun, tuomaan Rosatomille otollista viestiä julkisuuteen.

Sebastian Sass ehdottaa myös, että Rosatom perustaisi Suomeen suomenkielisen nettijulkaisukanavan oikean tiedon välittämistä varten. Hän perustelee asiaa sillä, että ”online-julkaisut ovat Suomessa merkittävämpiä kuin perinteiset sanomalehdet.”

Sassin mukaan Rosatomin tai sen tytäryhtiön verkkosivujen suomentaminenkin auttaisi.

Jos meillä olisi tällainen kanava, voisimme viestiä paljon tehokkaammin ja julkaista tukijoidemme lausuntoja toimittajista riippumatta. Ilman sellaista Rosatomin kyvyt ovat äärimmäisen rajalliset, hän kirjoittaa suunnitelmassa.

Fennovoima-operaatio onnistui: Migrit Energian ja Rosatomin suhde onnistuttiin hämärtämään

Suomalaismedian uutisointia Fennovoiman uusimmista käänteistä seurattiin Sberbankissa ja Rosatomissa erittäin tarkasti.

Vuotoaineistossa on useita raportteja, joihin on koottu tiivistelminä kaikki aihetta käsittelevä suomalainen uutisointi eri ajanjaksoilta.

Useimmissa raporteissa suomalaismedian kuvailtiin suhtautuvan Migritiin negatiivisesti. Rosatom-mainintojen vähäisyys herätti kuitenkin tyytyväisyyttä: suomalaismedia ei suoraan nimennyt kroatialaisyhtiötä juuri Rosatomin käsikassaraksi.

”Suosittelemme kommenteista pidättäytymistä. Tämä auttaa suuntaamaan huomion muualle ja estää mediaa spekuloimasta Rosatomin ja Migritin välisillä yhteyksillä”, eräässä konsulttien viestissä neuvotaan.

Suomalaispoliitikkoihin haluttiin vaikuttaa kulissien takana

Keskeinen osa SASS Consultingin strategiaa oli suomalaispoliitikkojen lobbaaminen. Heinäkuun 9. päivänä vuonna 2015 alkaneessa kampanjassa tähdättiin epävirallisiin tapaamisiin suomalaispoliitikkojen ja yritysmaailman päättäjien kanssa.

Tapaamisten tarkoituksena oli korostaa Fennovoiman tärkeyttä Suomelle, saada hankkeelle julkisia tuenosoituksia sekä lieventää epäilyksiä Venäjän ja Migritin välisestä yhteydestä. Osassa tapaamisia oli mukana vain SASS:n väkeä, osassa ilmeisesti myös Rosatomin vaikuttajia.

Seuran nyt tutkimassa vuotoaineistossa konsulttitoimisto varoo mainitsemasta tapaamiensa päättäjien nimiä sähköposteissa. Heistä puhutaan ympäripyöreästi titteleiden kautta.

SASS:n listalla mainitaan muun muassa entinen pääministeri, valtiosihteeri, kansanedustajia eri eduskuntaryhmistä, EU-parlamentin jäseniä, kansanedustajien avustajia sekä eri alojen asiantuntijoita.

Joku pääministeri Juha Sipilän (kesk.) avustajista valittiin raporttien mukaan säännöllisen puhelupommituksen kohteeksi, mutta kontaktoinnin tuloksista ei mainita mitään.

Suurin osa tapaamisista ei ole jälkeenpäin vahvistettavissa, etenkään jos niitä ei järjestetty eduskunnassa jossa kaikki sisääntulevat vieraat kirjataan.

Sass kertoo yhdessä viestissään onnistuneensa sopimaan tapaamisen ”eduskunnan entisen puhemiehen” ja ”entisen pääministerin” kanssa.

Keskusteluista tehtyä raporttia ei nyt löydy aineistosta.

Kaikki yhteydenotot eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta. Eräässä muistiossa harmitellaan, että elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ei ollut lämmennyt ajatukselle Rosatomin Komarovin kohtaamisesta.

Fennovoiman ydinvoimala hankki lopulta Fortumin rahoittajakseen ja pääsi bulvaanipälkähästä. © Otavamedia

Kokoomusedustajalle kelpasivat esiintymisneuvot?

Eräässä viestissään Sebastian Sass kertoo tavanneensa ”Venäjä-ekspertiksi” kuvailemaansa kansanedustajaa, saadakseen tämän puhumaan hankkeesta televisiossa heille mieluisasti. Tarkoituksena oli koostaa haastattelusta raportti.

Saman viestiketjun toisessa kohdassa konsulttien yleensä hyvin varjelema kontaktiensa yksityisyydensuoja lipsuu hieman. Tekstissä mainitaan nimeltä Kai Mykkänen (kok) muodossa ”keskustele rakentavasta viestinnästä Mykkäsen kanssa ennen hänen Yle-haastatteluaan”.

Sass väittää toimeksiantajilleen, että kokoomuspoliitikko suostui ehdotukseen ja toimi toivotulla tavalla.

Konsulttitoimisto teki Kai Mykkäsen 9.7.2015 Yleisradion Päivän kasvo -ohjelmassa esittämistä kommenteista yksityiskohtaisen raportin. Toimisto luonnehtii esiintymistä onnistuneeksi.

Seura kysyi Mykkäseltä, pitääkö väite Rosatomilta tai sen käyttämältä konsulttiyhtiöltä tulleesta ohjauksesta paikkansa ja onko hän mahdollisesti toiminut muissakin yhteyksissä Rosatomin ohjeiden mukaan.

Mykkänen ei kertomansa mukaan muista tällaista keskustelua.

Kun valtio silti torppasi lopulta Migrit Energijan osallistumisen Fennovoimaan, Sass kirjoitti tilanteesta raportin Rosatomille.

Raportin mukaan Rosatomin kannattaa varoa provosoimasta ministeriötä arvovaltatappiosta huolimatta, sillä Fennovoima on edelleen ”riippuvainen hallituksen hyvästä tahdosta”.

Elokuussa 2015 Fennovoiman tulevaisuutta uhannut rahoituskriisikin ratkesi, kun energiayhtiö Fortum suostui idänbisneksensä turvatakseen vastentahtoisesti Fennovoiman rahoittajaksi.

Vuodetun aineiston perusteella SASS tai heidän toimeksiantajansa pohtivat Fortumin roolin kasvattamisen etuja jo heinäkuun alussa kohun keskellä.

Konsulttitoimisto suositteli, että Fortumin mukaantulon lobbaamiseen ja poliittisen tuen herättämiseen pitäisi käyttää ”vähemmän ilmeisiä kanavia”.

Konsulttiyhtiö SASS suosittelee Fortumin omistuksen puolesta lobbaamista. © Hannu Kyyriäinen, Otavamedia (Pyhäjoen voimalan havainnekuva-kollaasi) 

X