Orjuuttamista ja onnen kauppaamista - Tällainen oli Saina Kamulan hurja lapsuus skientologien sisäoppilaitoksessa Kaliforniassa

Skientologiäiti vei pienen Saina Kamulan Suomesta Yhdysvaltoihin liikkeen päämajaan. Kamula vapautui vasta aikuisena liikkeestä, joka ei suinkaan ole vaiennut: se etsii uusia kannattajia Suomesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sisäoppilaitoksessa lapset reippailivat kurinalaisesti.

Skientologiäiti vei pienen Saina Kamulan Suomesta Yhdysvaltoihin liikkeen päämajaan. Kamula vapautui vasta aikuisena liikkeestä, joka ei suinkaan ole vaiennut: se etsii uusia kannattajia Suomesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Outi Salovaara

Valokuvissa vakavat lapset ja teinit lapioivat, haravoivat ja laittavat ruokaa laitoskeittiössä.

He seisovat sotilaallista kuria jäljitellen riveissä hiekkaisella pihamaalla. Koululuokat ja kuuden lapsen makuuhuoneet ovat parakkimaisissa rakennuksissa.

Seinältä katsoo skientologian, englanninkieliseltä nimeltään Church of Scientologyn, yhdysvaltalainen perustaja Ron L. Hubbard.

33-vuotiaan Saina Kamulan albumin kuvat kertovat poikkeuksellisesta lapsuudesta 1990-luvun lopulla skientologien sisäoppilaitoksessa Kaliforniassa.

Kamula eli noin 10-vuotiaasta asti skientologien Canyon Oaks Ranch -tilalla niin sanottuna kadettina, käytännössä lapsivankina.

Lapset huolehtivat Canyon Oaksissa kaikesta aina ruoanlaitosta ja siivouksesta remontteihin tiukassa kurissa. Skientologian oppien mukaan lapset ovat aikuisia, joilla vain on lapsen ruumis.

Lapsille oli tarjolla liikkeen oppeihin kuuluvaa fyysistä työtä.

Canyon Oaksissa sijaitsevassa koulutuskeskuksessa lapsille oli tarjolla liikkeen oppeihin kuuluvaa fyysistä työtä. © Saina Kamulan kotialbumi

Aikuisia oli vain muutama likimain sataa lasta kohden. Fyysisen työn ohella päivät täyttyivät Hubbardin oppien opiskelulla.

Vanhempiaan lapset näkivät vain lauantai-illasta sunnuntaiaamuun. Leikkiä tai kunnon koulutusta ei ollut, ja tottelemattomuudesta rangaistiin.

Vasta vuonna 2007 suljettu, ulkomaailmalta eristetty laitos mahdollisti vakaviakin väärinkäytöksiä.

”Tämä opettaja käytti minua hyväksi”, kertoo Kamula yhdestä valokuvasta.

Uskonto ja bisnes

Canyon Oaks oli tarkoitettu skientologien lähes puolisotilaallisten eliittijoukkojen, Sea Organizationin eli Sea Orgin, työntekijöiden lapsille. Nykyään Sea Orgin jäsenillä ei saa olla lapsia.

Skientologeja on 1986 kuolleen Hubbardin jälkeen johtanut yhtä omavaltainen David Miscavige.

Hubbard perusti itsekasvatusoppiinsa dianetiikkaan pohjautuvan skientologian 1950-luvulla. Hän halusi korvata psykologian ja psykiatrian persoonallisuustesteillä ja kahdenkeskisillä terapiaistunnoilla eli auditoinneilla, joissa käytetään hyväksi valheenpaljastuslaitetta, E-mittaria.

Yhdysvalloissa ja joissakin muissa maissa skientologia on hyväksytty uskonnoksi ja se toimii kirkkona.

Esimerkiksi Suomessa franchise-periaatteella toimivaa liikettä pidetään enemmän elämäntaitobisneksenä kuin uskontona, eikä se ole saanut kirkon asemaa.

Los Angelesissa sijaitseva liikkeen päämaja

Los Angelesissa sijaitseva liikkeen päämaja on näyttävä rakennus. © MICHAELGORDON1 / ISTOCKPHOTO

Miljardin vuoden sopimus

Saina Kamulan vanhemmista tuli skientologeja ensimmäisten suomalaisten joukossa 1980-luvulla Vantaalla, mistä kielitaitoinen äiti rekrytoitiin Ruotsiin.

1990-luvun alussa Kamulan ollessa noin 6-vuotias äiti sai siirron Tanskan suureen skientologiakeskukseen. Ympäripyöreinä työpäivinä lapsesta ei huolehtinut kukaan.

”Kuljeskelin yksin pitkin Kööpenhaminaa. Muistan eksyneeni pari kertaa”, Kamula muistelee.

Pian hän muutti Los Angelesiin, kun äiti sai pestin Sea Orgista.

”Se oli kaoottista aikaa. Muuttaessani Los Angelesiin olin luultavasti 8-vuotias tai juuri täyttämässä kahdeksan”, Kamula arvioi.

Saina Kamula

12-vuotias Saina teki muiden työntekijöiden tavoin liikkeelle ”miljardin vuoden” työsopimuksen. © Saina Kamulan kotialbumi

Sea Orgilla oli sentään Los Angelesissa lasten koulumainen Apollo Training Academy -laitos, jota Kamula aluksi kävi. Pian hänet kuitenkin lähetettiin Canyon Oaksiin noin sadan kilometrin päähän.

12-vuotiaana Kamula lähti Canyon Oaksista, liittyi Sea Orgiin ja allekirjoitti äitinsä tavoin skientologien vaatiman miljardin vuoden työsopimuksen.

”Töitä tehtiin auringonnoususta auringonlaskuun kuutena päivänä viikossa.” Lapsetkin tekivät toimisto-, siivous- ja muita töitä 60–80 tuntia viikossa parinkymmenen dollarin viikkopalkalla.

Suljetussa yhteisössä ei ole kännyköitä tai kirjesalaisuutta, ja esimerkiksi skientologiakritiikin lukemisesta rangaistiin.

Liikkeen rivityöntekijöiden asuntolat

Liikkeen rivityöntekijöiden asuntolat ovat askeettisia. © Saina Kamulan kotialbumi

Lapset liikkuivat joukkoina

Lapset liikkuivat joukkoina, eikä yksityisyyttä ollut juuri lainkaan. © Saina Kamulan kotialbumi

Itsemurhat salattiin

Yhdysvalloissa kuullaan yhä uusia kohu-uutisia, joissa entiset skientologit kertovat liikkeen aivopesusta, alistamisesta ja väkivallasta.

Yksi uhreista oli Saina Kamulan valokuvissa esiintyvä asuintoveri ja läheinen ystävä Canyon Oaks Ranchilta, itsemurhan 2004 tehnyt Aaron Poulin.

Skientologiperheeseen syntynyt Poulin liittyi Canyon Oaksin jälkeen Sea Orgiin ja avioitui 17-vuotiaana vuonna 2000 samassa yhteisössä työskennelleen 16-vuotiaan Marie Bilheimerin kanssa.

Sea Orgin jäsenet tyypillisesti avioituvat varhain päästäkseen pois yhteisasunnoista.

Vuonna 2004 Sea Orgissa heikosti menestynyt Poulin hirttäytyi. Skientologit tekivat kaikkensa salatakseen kuoleman ja käskivät kysyttäessä sanomaan, että Poulin on matkoilla.

Lisäksi yksi Bilheimerin kolmesta sisaruksesta hirttäytyi 2014. Itsemurhat tulivat julki vasta 2016, kun liikkeen jättänyt Bilheimer kertoi perheensä tragedioista.

Skientologit hyökkäsivät Bilheimeria vastaan videolla, jossa sekä Poulinin että Bilheimerin Sea Orgissa edelleen olevat äidit ilmeenkään värähtämättä syyttävät Bilheimeria tämän puolison kuolemasta ja paheksuvat asian julkistamista.

Lasten koulutus

Lasten koulutus sisälsi paljon ulkoaoppimista. © Saina Kamulan kotialbumi

Paluu yhteiskuntaan

18-vuotiaana Saina Kamula alkoi ottaa etäisyyttä skientologiaan. Lopullinen irtiotto tapahtui syksyllä 2014, kun Kamula oli ensin joutunut skientologien terapiaksi kutsumaan auditointiin.

Häntä kuulusteltiin muun muassa tuntikausia sukupuolielämänsä yksityiskohdista.

”Se toi vanhat traumani pintaan, sairastuin vakavaan masennukseen. Elokuusssa 2014 toinen skientologi raiskasi minut”, Kamula kertoo.

Lähdön jälkeen monet normaalin yhteiskunnan asiat olivat hänelle yhä mysteerejä.

”En osannut ajaa autoa, en ymmärtänyt miten otetaan lainaa tai avataan pankkitili”, hän sanoo.

Äiti, miksi?

Sea Orgiin jääneen äitinsä Kamula näki viimeksi 2015.

Syyskuussa 2017 Kamula soitti äidille, koska hänellä oli tunne, että jotain ikävää oli tapahtunut.

Äiti kertoi Kamulan isän juuri kuolleen Suomessa, mutta lopetti puhelun lyhyeen.

Kamula on kuitenkin päässyt jaloilleen riistetyn lapsuuden ja nuoruuden jälkeen, ja hänellä on uusi työ hotellissa Utahissa.

Inho perheen tuhonnutta ja aivopesua harjoittavaa liikettä kohtaan on kuitenkin olemassa.

Suuri on myös Kamulan suru siitä, että äiti valitsi mieluummin skientologian kuin oman lapsensa, eikä esimerkiksi halunnut uskoa tämän kokemaa hyväksikäyttöä.

”Tiedät mitä teit väärin, sanoi äiti minulle puhelimessa. Hän sanoi minulle niin. Oma äitini!”

X