Ottaisitko tämän miehen 250 miljoonan euron bisneshankkeeseen? Seura tutki Mänttä-Vilppulan yrityspuistoa junailevan italialaisen Francesco Osannan taustat: fasismin ihailua, pöytälaatikkoyhtiöitä ja huijaushuhuja

Mänttä-Vilppula havittelee 250 miljoonan euron yrityspuistoa, ja siinä kuntaa auttaa ”kansainvälinen liikemies” Francesco Osanna. Seura löysi mystisen italialaisyrittäjän taustalta monenkirjavia pöytälaatikkoyhtiöitä, Mussolinin fanikerhon – ja kiristyskohun.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kotisivuillaan Osanna esiintyy usein neuvottelu- ja kättelytilaisuuksissa: tässä "Emiraattien suvaitsevaisuusministerin" kanssa.

Mänttä-Vilppula havittelee 250 miljoonan euron yrityspuistoa, ja siinä kuntaa auttaa "kansainvälinen liikemies" Francesco Osanna. Seura löysi mystisen italialaisyrittäjän taustalta monenkirjavia pöytälaatikkoyhtiöitä, Mussolinin fanikerhon – ja kiristyskohun.
(Päivitetty: )
Teksti: Outi Salovaara

Mitä yhteistä on Ghanalla, Mänttä-Vilppulalla, Kuopion Tahkolla, Luumäen kunnantalolla ja italialaisella Latinan pikkukaupungilla?

Kaikkiin niihin ulottuvat suurelle yleisölle tuntemattoman, mutta kansainvälisenä bisnesvaikuttajana esiintyvän italialaisen Francesco Osannan liiketoimintalonkerot.

Suomessa on syntynyt kohu Mänttä-Vilppulan kaupungin havittelemasta 250 miljoonan euron arvoisesta jätti-investoinnista, jonka rahoittajaksi sadan miljoonan euron osuudella kaupunki valitsi tämän tuntemattomuudesta pullahtaneen italialaisen yrittäjän.

Kuntalaisia hirvittää muun muassa kaupungin hanketta varten suunnittelema 10 miljoonan euron sulkutilisijoitus ja tilille menevien rahojen kohtalo.

Lakeside Airpark -nimellä kulkevan jätti-investoinnin pitäisi tuoda pikkukaupunkiin Pirkanmaan ja Keski-Suomen rajalle yksityislentokentän ja sen viereen kymmeniä tuhansia neliöitä asuntoja, yritystiloja ja matkailupalveluja.

Havainnekuva Mänttä-Vilppulaan suunnitellusta ilmailu-yrityspuistosta. © LakesideAirpark

Mänttä-Vilppulan ohella Francesco Osannalla on vireillä lomakylähankkeita Kuopion Tahkolla ja Luumäellä.

Suomen-bisneksiään varten Osanna perusti kesäkuussa 2019 Osanna ACI Finland -yhtiön, jonka pääkonttori sijaitsee Luumäen kunnantalolla. Taustalla on se, että Osanna liikekumppaneineen vieraili Luumäellä kesällä 2019 ja tapasi siellä myös kunnanjohtajan.

Mikä mies on Osanna – ei puheluita, vastailee sähköpostilla

41-vuotiaan Osannan puheet ovat suuria ja hänen yhtiöidensä kotisivut kuvapankeista imuroituine valokuvineen ja videoineen näyttäviä. Komeita mutta sisällöiltään epämääräisiä liiketoimia hänellä on omien sanojensa mukaan ainakin Ghanassa, Sveitsissä, Valko-Venäjällä ja Arabiemiraateissa.

Konkretiaa liikemiehen toimista on hyvin vähän. Mikä ja kuka on Francesco Osanna?

Seura pyrki ottamaan asiasta selvää perehtymällä muun muassa Osannan, tämän kumppaneiden ja heidän yhtiöidensä Facebook- ja kotisivuihin sekä yhtiöistä saataviin virallisiin asiakirjoihin Italiassa ja Suomessa.

Seuran toimittaja myös tavoitteli Osannaa itseään puhelimeen tämän yhtiöiden antamasta ainoasta puhelinnumerosta. Puhelimeen vastanneen työntekijän mukaan Francesco Osanna ei ollut paikalla, eikä hänen kännykkänumeroonsa voinut soittaa.

Osannan henkilökohtaiseen sähköpostiin lähettämiimme kysymyksiin Osanna tai hänen edustajansa sen sijaan vastasivat ripeästi italiaksi.

Kysymykset ja vastaukset näyttävät kiertäneen Mänttä-Vilppulan kautta, sillä Seuran saaman sähköpostin vastaanottajana oli myös kaupungin elinkeinoyhtiön, MW-Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Otto Huttunen.

”Kuulin Mänttä-Vilppula-hankkeesta viime vuoden elokuussa”, kertoo Osanna Seuralle.

Hotelli Klaus Kurjessa Helsingissä suunniteltiin Mänttä-Vilppulan Lakeside Airpark -hanketta toukokuun lopulla 2019. Hotellin kabinetissa on joukko myhäileviä miehiä Italiasta, Englannista ja Mänttä-Vilppulasta: Francesco Osanna (vas), Mänttä-Vilppulan elinkeinoyhtiön toimitusjohtaja Otto Huttunen, ACI-yhtiön Roy Goff, Osanna Advisorsin toimitusjohtaja Luigi Orcese, englantilainen konsultti Graham Evansis sekä elinkeinoyhtiön kehitysjohtaja Pasi Mäkinen. © Kuvakaappaus

Väite on outo, sillä jo toukokuussa 2019 hän poseerasi blogipäivityksessään liikekumppaninsa Luigi Orcesen ja mänttävilppulalaisten kanssa ja kertoo sopineensa Mänttä-Vilppulan lentokenttä- ja kaupunkirakennushankkeesta.

Osanna Advisorsin toimitusjohtaja Luigi Orcese ilmaisee tyytyväisyytensä yhtiöryhmän räjähdysmäiseen kasvuun Suomessa”, kuuluu blogiteksti 21. toukokuuta.

Asuuko Italiassa vai Arabiemiraateissa?

FB-profiilissaan Osanna kertoo asuvansa Latinassa, runsaan 100000 asukkaan pikkukaupungissa noin 60 kilometriä Roomasta kaakkoon.

Italian yritysrekisteriin 2017 ilmoitettu Osannan kotiosoite on kuitenkin 74000 asukkaan Apriliassa 20 kilometriä Latinasta Roomaan päin. Sen perusteella Osanna asuisi pikkutalossa karulla omakotialueella maalla, kapean hiekkatien varrella.

Osannan Italian yritysrekisteriin antamasta kotiosoitteesta Apriliassa löytyy tällainen rakennus. © Kuvakaappaus Google karttapalvelusta

Toisaalta ensimmäisessä FB-päivityksessään maaliskuussa 2016 Osanna ilmoittaa muuttaneensa Abu Dhabiin.

”Asun Latinassa, mutta minulla on myös asumisviisumi Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin, missä olen työskennellyt vuodesta 2014 lähtien”, selvittää Osanna Seuralle. Hän ei kommentoi osoitettaan Apriliassa.

Arabiemiraatit myöntää niin sanottuja kultaisia viisumeita asumisoikeuksineen esimerkiksi henkilöille, jotka tekevät Arabiemiraatteihin investointeja. Osannan viisumin laadusta ei ole tietoa.

Mänttä on Baltiassa – maantiede ei ihan hallussa

Osannan kotisivuilta löytyvä pitkä ja monipolvinen ansioluettelo (CV) kertoo hänen olevan naimisissa, yhden lapsen isä, harras katolinen ja koulutukseltaan teollisuusteknikko.

Työkokemusta on kertynyt muun muassa biolääketehtaan tuotantolinjalta, turvallisuuskoordinaattorin tehtävistä roomalaisessa kesätapahtumassa sekä kuntapuolelta.

Osanna kertoo CV:ssään osallistuneensa roomalaisen Sapienza-yliopiston hankkeisiin. Seuralle Osanna kertoo, että ei ole ehtinyt ahkeran liike- ja poliittisen toimintansa vuoksi kuitenkaan suorittaa siellä tutkintoa.

Mantereiden välillä sukkuloivaksi liikemieheksi Osannan kielitaito on heikko. Vaatimattoman englannin kielen taidon vuoksi Osanna käyttää tulkkia, ja tulkki oli hänen apunaan Mänttä-Vilppulassakin. Hän ei sinänsä ole poikkeus: monet italialaiset osaavat keskimäärin heikosti englantia.

Kielitaidon lisäksi pieniä puutteita on myös maantiedossa. Liiketoimet ovat levinneet mantereilta toiselle niin, että maat ja alueet menevät yrittäjältä jo sekaisin.

Esimerkiksi Mänttä-Vilppula-hanketta Osanna luonnehtii CV:ssään ”luksusmatkailu-kiinteistöhankkeeksi Baltian maakunnissa”.

Kehitysyhtiön toimitusjohtaja Otto Huttunen on Osannan viestissä muuttunut Huttaseksi.

Abortin vastustaja siirtyi kiihkokansallisesta järjestöstä Mussolinin fanikerhoon

Osanna kertoo CV:ssään olevansa mukana lukuisissa erilaisissa yhteiskunnallisissa järjestöissä ja hankkeissa, esimerkiksi perustamansa abortinvastaisen Donne non solo -yhdistyksen hallituksessa.

Sähköpostissaan Seuralle Osanna tosin ei puhu aborteista. Hänen mukaansa Donne non solo ”edistää naisten oikeuksia ja vähentää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa”.

Nuorena Osanna oli kansalliskiihkoisen Alleanza Nazionale -liikkeen johtotehtävissä. Vuonna 2007 Latinan alueen Parvapolis-niminen paikallislehti kertoi Osannan siirtyneen Alleanza Nazionalesta radikaalimpaan äärioikeistolaiseen ja avoimen fasistiseen Fiamma Tricolore -liikkeeseen.

Vuonna 2008 maailmalle levisi uutinen, jonka mukaan Fiamma Tricolore tarjosi joissakin Italian kylissä 1500 euron bonusrahaa, jos vanhemmat kastaisivat lapsensa Benitoksi tai Racheleksi.
Fiamma Tricolore halusi julkisuustempullaan kunnioittaa Italiaa 1922–1943 hallinnutta fasistista ex-diktaattoria Benito Mussolinia ja tämän vaimoa.

Osanna ei mainitse CV:ssään sanaakaan Fiamma Tricoloresta. Seuralle hän kiertelee asiaa ja suhdettaan Mussolini-faneihin.

”En ole ollut poliittisessa toiminnassa mukana aikoihin. Sen sijaan tuen esimerkiksi vammaisurheilua edistävää vapaaehtoistyötä”, Osanna kiertää kysymyksen suhteestaan äärioikeistoliikkeeseen.

Kaksi yhtiötä Italiassa, kumppaneista ei halua kertoa

Italian yritysrekisterin mukaan Osannan nimissä on kaksi yhtiötä, 2014 perustettu Osanna Advisers ja 2017 perustettu Osanna Group. Osanna Advisorsilla oli 2019 seitsemän työntekijää ja Osanna Groupilla kaksi.

CV:ssä liikemies kertoo perustaneensa useita muitakin menestyksekkäitä yhtiöitä, mutta ei mainitse nimiä: ”Nämä yhtiöt ovat kansainvälisesti tunnustettuja ja kunnioitettuja”, hän tyytyy toteamaan.

Hän ei myöskään nimeä Seuralle mitään muita yhtiöitään.

Osanna Advisersin osakepääoma on 75000 euroa, ja Osanna omistaa yhtiön yksin. Osanna Groupin osakepääoma taas on 100000 euroa, ja siitä viiden prosentin osuus on Osannan yhtiökumppanilla Daniele Filosilla.

Filosi on ilmoittanut kotiosoitteekseen nuhjuisen kerrostalon Latinassa. Filosin Facebook-sivuilta ei löydy mitään mainintaa Osanna Groupista, mutta hänellä näyttäisi olevan pieni suunnittelutoimisto Latinan lähettyvillä.

Osanna ei vastannut mitään Seuran kysymykseen Filosin roolista liiketoiminnassa.

Osanna Groupin kotisivuilta ei löydy puhelinnumeroa tai vastuuhenkilöiden nimiä, vaan ainoastaan sähköpostiosoite. Osanna Advisorsilla on myös puhelinnumero.

Yhtiöiden kotisivujen ohella Osanna on vuoden 2019 alussa rekisteröinyt Francesco Osanna -nimeä kantavan sivuston, jossa hän korkealentoisesti mutta ylimalkaisesti kuvailee toimintaansa.

Osanna oli lisäksi kuukauden ajan vuonna 2018 vastuuhenkilönä lontoolaisessa Seneca01-yhtiössä. 2016 perustettu pöytälaatikkoyhtiö lakkautettiin lokakuussa 2019.

Tuhannen euron liikevaihto, varoja ilmoitettu runsas miljoona, itse perustettuja ”yhteistyöyhtiöitä”

Osanna Groupin liikevaihto oli 2017 yli 700000 euroa, mutta 2018 enää alle tuhat euroa. Yhtiön taseen loppusumma on reilut puoli miljoonaa euroa.

Osanna Advisorsin liikevaihto oli vuonna 2018 miljoona euroa ja tulos verojen jälkeen 38000 euroa. Osanna Advisorsin taseessa on varallisuutta 1,1 miljoonaa euroa.

On epäselvää, mistä yhtiöiden liikevaihto tai varallisuus on kertynyt. Kansainvälisiltä ne eivät vaikuta, sillä rekisteritietojen mukaan molempien yhtiöiden liikevaihto on kertynyt sataprosenttisesti Italiasta.

Kaikki kotisivuilla partnereiksi mainitut yhtiöt ovat Osannan ja hänen kumppaneidensa itse perustamia. Yhtiöiden kotisivuilla ei kerrota ainoastakaan yhtiöiden toteuttamasta konkreettisesta hankkeesta tai yhteistyökumppaneista, vaan hankekuvaukset ovat hyvin yleisiä: sosiaalinen asuntohanke Ghanassa, sähköbussi Abu Dhabissa, Vihreä linja -hanke Valko-Venäjällä…

Sähköpostissaan Seuralle Osanna mainitsee yhdeksi yhteistyökumppanikseen Freyshotmarine-yhtiön Arabiemiraateista. Yhtiö kertoo rakentavansa muun muassa nopeita aluksia, joilla otetaan kiinni laittomia maahantulijoita ja salakuljettajia. Yhtiön taustavoimista tai edes yhteyshenkilöistä Osanna ei kerro mitään.

Freyshotmarinen kotisivujen ip-osoite on kuitenkin rekisteröity Italiaan samaan aikaan vuonna 2018 kuin Osannan omien yhtiöiden sivutkin.

Mitä tapahtui ennen vuotta 2018?

Osannasta, hänen yhtiöistään tai yhtiökumppaneistaan löytyy äärimmäisen vähän tietoja ennen vuotta 2018. Bisnekset näyttävät hämmästyttävän nopeasti räjähtäneen paikallistasolta maailmanlaajuisiksi.

Osannan bisnesbloginkin ensimmäinen päivitys on kesäkuulta 2018. Päivityksen kuvassa on kymmeniä ihmisiä ylellisessä ympäristössä. Niukan päivitystekstin mukaan kyse on ollut tapaamisesta Arabiemiraattien sheikin ja Valko-Venäjän ulkoministerin kanssa. Tapaamispaikkaa, osallistujia tai tapaamisen luonnetta ei ole täsmennetty.

Sen jälkeen Osannalla on blogin mukaan ollut tapaamisia Ghanassa, Valko-Venäjällä ja Italiassa. Yleensä blogipostaukset ovat mahdollisesti talouslehdistä kopioituja selostuksia eri kumppanimaiden taloustilanteesta.

Syyskuun alussa 2019 Osanna ja hänen uskollinen yhtiökumppaninsa Latinasta, maatalouden kansainväliseksi huippuasiantuntijaksi kehuttu Luigi Orcese, ovat blogin mukaan tavanneet Mänttä-Vilppulan kehitysyhtiön väkeä ja ”laatineet virallisen sopimuksen Lakeside Airparkin rakentamisesta”.

Lyhyen päivityksen ohessa olevassa kuvassa mänttävilppulalaiset puuhamiehet myhäilevät italialaisten kanssa.

Francesco Osanna. © Kuvakaappaus

Huijaushuhuja puolin ja toisin – Seuraltakin vaadittiin miljoonan euron uhkasakkosopimusta

Internet-hauilla löytyy valtavasti epämääräisiä vihjailuja siitä, että Francesco Osanna ja tämän yhtiöt olisivat syyllistyneet maailmalla miljoonien eurojen vilunkeihin.

Osannan ja hänen Osanna Advisors -yhtiönsä nimi on esimerkiksi rahoitusyhtiönä esiintyvän Secure Funding Platformin (SFP) ylläpitämällä mustalla listalla, jossa on kymmenien huijareiksi väitettyjen kansainvälisten rahoitus- ja muiden yhtiöiden nimiä.

Seura kysyi Marshallin saarten veroparatiisiin rekisteröityneeltä SFP:ltä, mihin sen tiedot Osannan väitetyistä petoksista perustuvat. Bruce Greeniksi esittäytynyt SFP:n edustaja välitti sähköpostilla Seuralle valokuvia, joissa näkyy asiakirjoja, toimistotiloja ja joitakin ihmisiä.

Greenin mukaan kuvat on otettu roomalaisessa syyttäjänvirastossa 2018, kun virastoon oltiin jättämässä rikosilmoitusta Osannan tekemästä 1,2 miljoonan euron huijauksesta. Green ei yksilöinyt, millaisesta huijauksesta olisi kyse.

Kuvien asiakirjoissa on mainittu Seneca01-yhtiön nimi, joka oli yksi Osannan hetken aikaa hallinnoimista pöytälaatikkoyhtiöistä.

Green ei kuitenkaan lähettänyt Seuralle Osannan petoksen uhriksi väittämänsä yhtiön yksilöityjä yhteys- tai muita tietoja. Seura ei ole pystynyt varmistumaan huijatun yhtiön olemassaolosta, tai mistään SFP:n väitteiden totuudenmukaisuudesta.

Lisäksi Greeniksi esittäytynyt ihminen käyttäytyi oudosti. Hän vaati lisätietojen vastineeksi Seuralta lähdesuojan lisäksi kirjallista ennakkosopimusta siitä, ettei lehti missään tilanteessa saa välittää mitään halventavaa tietoa SFP:stä. Sopimukseen olisi kuulunut miljoonan euron uhkasakko.

Seura kieltäytyi tarjouksesta. Lähdesuoja on normaali journalistinen käytäntö, mutta tiedotusväline ei voi sitoutua kertomaan jostakin toimijasta pelkästään myönteisiä asioita. Missään nimessä Seura ei suostu outoihin uhkasakkosopimuksiin.

Osanna: ”Rikostutkinta menossa  – meitä kiristetään”

Seura kysyi alkuviikolla Rooman syyttäjänvirastosta apulaissyyttäjä Michele Prestipinolta, onko heillä menossa Osannaan liittyviä rikostutkintoja.

”Valitettavasti emme voi antaa tietoa käynnissä olevista tutkinnoista muille kuin asianosaisille”, vastasi Prestipino.

Rikostutkintasyytökset eivät kuitenkaan ole täysin tuulesta temmattuja. Francesco Osanna nimittäin kertoo itse Seuralle, että hänen Seneca01-yhtiötään vastaan on nostettu rikosjuttu.

Asia on kuitenkin hänen mukaansa täysin päinvastoin kuin SFP:n Bruce Green väittää.

Osannan mukaan hän ja Seneca01 ovat itse lokakampanjan, perättömän rikosilmoituksen ja 1,5 miljoonan euron kiristysyrityksen kohteena.

”Kyseessä on pahantahtoinen kiristysyritys. En voi paljastaa enempää, koska asia on arkaluontoinen ja yhtiöni oikeudellinen yksikkö tutkii sitä”, Osanna toteaa sähköpostissaan.

On hyvin vaikea selvittää, kuka osapuolista puhuu kiistassa totta. Nettihuhuja löytyy tasapuolisesti molemmista: sekä Osannaa että häntä piinaavaa SFP-yhtiötä haukutaan kansainvälisiksi huijareiksi, ilman näyttöjä.

Mänttä-Vilppulassa näistä Osannaan kohdistuneista lokakampanjoista ei tiedetä, tai ainakaan kunnan edustajat eivät pidä niitä merkittävinä yhteistyön esteinä.

Helsingin Sanomien haastattelussa kunnan elinkeinoyhtiön johtaja Otto Huttunen vakuutti, että kumppanien ja rahoittajien taustat on tutkittu tarkasti.

 

Juttua muokattu 5.2.2020 klo 23:02. Korjattu lyöntivirheitä.

Mäntässä on mukana myös ACI: rahoitusyhtiö Lidlin nurkalla

Entä mikä yhtiö on ACI, jonka Mänttä-Vilppula-hankkeen puuhamiehet ovat kertoneet vastaavan megaprojektin varsinaisesta rahoituksesta?

2014 perustettu englantilainen ACI on viralliselta nimeltään Asset & Capital Investments Limited, ja sen ainoa vastuuhenkilö on Mänttä-Vilppulassakin nähty liikemies Roy Goff. Hän on myös Osanna ACI Finland -yhtiön hallituksessa.

1955 syntynyt Roy Goff kertoo Linkedin-profiilissaan työskennelleensä USA:ssa Capital Corp Merchant Banking -pankissa vuoteen 2009 asti. Pienehkö rahoituslaitos sijaitsee USA:n rekisteritietojen mukaan Orlandossa Floridassa.

Goffin kotiosoite on omakotitalossa Christchurchissä Etelä-Englannissa. Linkedin-kuvissaan äveriältä pankkiirilta näyttävän Goffin kotitalo on yllättävän pieni ja vaatimaton.

Myös ACI on rekisteröity Christchurchiin, eikä sekään pröystäile toimitiloillaan. Tilinpäätöksessä kerrotun osoitteen perusteella ACI sijaitsee Christchurcissä Lidlin takana teollisuusalueella lvi-liikkeen, varaosamyymälän ja akvaariotarvikeliikkeen lomassa.

Pienten taseiden yhtiöitä jättihankkeessa

ACI:n bisneksissä ei rekisteritietojen mukaan ole paljon kertomista. Taseen loppusumma oli 2019 vain 4800 euroa. Tuloslaskelmaansa ACI:n ei ole tarvinnut toimittaa rekisteriviranomaiselle ollenkaan, koska yritys on niin pieni.

ACI:n hallinnossa näyttää nimien ja ikien perusteella olleen aiemmin mukana Goffin lapsia, mutta tällä hetkellä hän on ainoa vastuuhenkilö.

ACI:n ohella Goff on vastuuhenkilönä kahdessa muussakin brittiyhtiössä. Bristoliin 2016 rekisteröidyn Sulis Shared Living -yhtiön toimialasta ei ole tietoa, mutta sen taseen loppusumma on vajaat 70000 puntaa eli noin 82000 euroa.

2015 Bathin kaupunkiin rekisteröidyn Cool Lets -kiinteistösijoitusyhtiönkään bisnekset eivät päätä huimaa, sillä taseen loppusumma jää noin 13000 euroon.

Goff on lainannut omassa Linkedin-profiilissaan Yleisradion tammikuun lopulla tekemää valtuustouutista Mänttä-Vilppula-hankkeesta.

Goffin englanniksi käännättämä uutinen näyttää harhaanjohtavasti alkuperäiseltä aina toimittajan nimeen ja kuvaan asti.

Goffin juttureferaatista on kuitenkin jätetty kokonaan pois kohdat, joissa esitetään kritiikkiä tai epäilyjä hankkeen kannattavuudesta.

 

X