Tämä mies pelasti konkurssikypsän joulupukin – tarvittiin kirurgi ja nopeita päätöksiä

”Se oli vastuuni yrittäjänä.”

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Joulupukkia monet ovat yrittäneet omia, mutta eivät ole onnistuneet”, Pertti Yliniemi sanoo.

"Se oli vastuuni yrittäjänä."
Teksti: Jenni Leukumaavaara

Viininpunaiseen kravattiin ja tummaan pukuun pukeutunut Pertti Yliniemi astelee Joulupukin Kammariin sivuovesta, sillä hän ei ole ihan tavallinen lapsi (joulupukille kaikki alle 200-vuotiaat ovat lapsia). Joulupukki kättelee vieraan lämpimästi.

”Päivää, päivää! Mitä Pertti? Joko on joululahjatoiveet selvillä?”

Yliniemi kuiskaa toiveen joulupukille.

Miehet ovat tuttuja jo siksikin, että Yliniemestä tuli Rovaniemen Napapiirillä sijaitsevan Joulupukin Kammarin enemmistöosakas tänä syksynä. Tuolloin Suomeen ja hyvin nopeasti maailmalle levisi uutinen, jonka mukaan joulupukki on vararikon partaalla.

”Kun kuulin tästä Joulupukin tilanteesta, soitin heti Jyrkille ja sanoin, että tämä homma hoidetaan, vaikka en tiennyt asiasta sen enempää kuin muutkaan”, Yliniemi muistelee viime syksyn tapahtumia.

Jyrki on Lapin Safareiden toimitusjohtaja Jyrki Niva, joka tarttui toimeen. Lapin Safarit, jonka pääomistaja Yliniemi on, osti enemmistön Joulupukin Kammarin ja sitä pyörittävän Dianordia Oy:n osakkeista. Näin varmistui, että lapset ja lapsenmieliset ympäri maailmaa pääsevät vastedeskin tervehtimään joulupukkia Napapiirille vuoden jokaisena päivänä.

Koko Lapin joulupukki

Kaikkia joulupukin ystäviä tietysti kiinnostaa, mitä joulupukille mahtaa nyt tapahtua. Yliniemi muotoilee sanansa taiten. Joitakin suunnitelmia on, mutta ne ovat vielä hautumassa.

Rivien välistä voi arvailla, että kenties Kammarin joulupukista tulee aiempaa liikkuvaisempi, sillä Yliniemi sanoo joulupukin olevan koko Lapin asia, ei vain Rovaniemen.

Joulupukista sinänsä Yliniemi ei ole huolissaan. Noin 400 vuoden aikana pukki on hyvällä tavalla rutinoitunut, ja uutta kohderyhmääkin syntyy säännöllisesti.

”Joulupukki tietää kyllä mitä tehdä, ei siinä minun ohjeitani tarvita. Uskon kuitenkin, että meillä on paljon annettavaa joulupukin tarinaan”, Yliniemi sanoo.

Joulupukin tehtävä on tuoda iloa maailmaan. Niin tapahtuu nytkin; ikkunan takaa, sieltä kuuluisasta Kammarista, kuuluu hapuilevaa huuliharpun soittoa, lasten kikatusta ja joulupukin kiitoksia.

Miksi Yliniemelle oli selvää, että joulupukkia jeesitään?

”Ajattelen, että se oli vastuuni yrittäjänä. Joulupukki ja sen imago on niin arvokas Lapille ja Suomelle, että asia oli hoidettava.”

Joulupukki todella kiinnostaa ympäri maailmaa. Joulupukin uusista omistajajärjestelyistä kertovalle tiedotteelle kertyi Yliniemen mukaan 500 miljoonaa lukijaa.

Kaikkialla tiedetään, että se oikea joulupukki löytyy Rovaniemen Napapiiriltä, mutta markkinoinnissa olisi silti Yliniemen mielestä kirkastamisen varaa.

”Joulupukkia ovat monet yrittäneet omia, mutta eivät ole onnistuneet. Monet ulkomaiset matkatoimistot ovat kuitenkin hoitaneet joulupukkimarkkinoinnin osin jopa paremmin kuin me itse. Siinä meillä on parannettavaa”, Yliniemi pohtii.

Maailmalle Muoniosta

Pertti Yliniemi syntyi Muoniossa vuonna 1954. Isä ajoi postiautoa, äiti työskenteli kätilönä, Pertti oli perheen ainoa lapsi. Isä Arvo Yliniemi perusti Olokselle hiihtokeskuksen ja pienen majoitusbisneksen 1960-luvun puolivälissä, kun postiauton ajaminen alkoi näön heikennettyä käynyt hankalaksi.

Poika sen sijaan pyrki ja pääsi lääketieteelliseen ja kouluttautui kirurgiksi, eikä aikonut jatkaa isänsä jalanjäljissä. Yliniemi ehti työskennellä lääkärinä Oulussa, Tromssassa ja Rovaniemellä, kunnes 1980-luvun puolivälissä palasi Muonioon auttamaan isäänsä matkailubisneksessä, joka ei tuntunut lähtevän lentoon. Tuolloin Lapin matkailu oli nappikauppaa nykyiseen verrattuna.

Vaikka kirurgin työ oli mielekästä, Yliniemi päätti jatkaa perheyritystä. Kysymykseen lääkärintakin jättämisen vaikeudesta Yliniemi vastaa kättä heilauttamalla.

”Joitakin asioita kaipaan kirurgin työstä, mutta turha niitä on miettiä.”

Jossittelu ja peruutuspeiliin katsominen eivät tunnu olevan osa Yliniemen elämää.

Eikä jossittelemalla olisi rakennettu Lapin laajinta matkailubisnestä. Yliniemi puhuu usein ”meistä”, ja se tarkoittaa muun muassa Lapland Hotelsin rinne- ja majoitustoimintaa Oloksella, Pallaksella, Ylläksellä ja Luostolla. Hotelleja on lisäksi Hetassa, Kilpisjärvellä, Rovaniemellä ja Saariselällä. Viime vuosina Lappi on venynyt jo Tampereelle asti, sillä Lapland Hotels on avannut hotellit Ouluun ja Tampereelle.

Lisäksi Yliniemi omistaa enemmistön Lapin Safareista, ja hänellä on myös kaksi autotestirataa Muoniossa.

Yliniemi on paljon vartija: talven sesonkiaikaan matkailualan työntekijöitä on parhaimmillaan noin tuhat.

Nopeat käänteet

Kesken matkailupuheiden käy ilmi, ettei Yliniemi olekaan ihan täysin jättänyt ensimmäistä ammattiaan. Tai ainakaan osa asiakkaista ei ole unohtanut Yliniemeä.

”Ehkä olen sellainen valelääkäri, jolla on kyllä koulutus”, Yliniemi naurahtaa.

Yliniemellä on edelleen jokunen luottoasiakas lääkäriajoilta, jotka joskus kysyvät tutun lääkärin mielipidettä vaivaansa.

”Missään nimessä en silti ole astumassa virassa olevien lääkärien tontille. Tämä nyt on vaan sellaista pientä auttamista”, Yliniemi sanoo.

Mutta on kirurgin koulutuksesta ollut hyötyä nykyisessäkin työssä.

”Ainakin kirurgin työssä oppi tekemään nopeita päätöksiä ja kantamaan niistä vastuun, asiakas kun on kyettävä kohtaamaan seuraavanakin päivänä”, Yliniemi sanoo.

Nopeita päätöksiä on tehtävä matkailussakin, esimerkkinä joulupukin pelastusoperaatio. Uudet haasteet ovat myös Yliniemen luonteelle mieleen.

”Haasteita pitää olla ja niitä otetaan vastaan.”

Hakkuiden hulluus

Yliniemi kävelee Joulupukin pajakylässä kansainvälisen puheensorinan kuuluessa hiljaisena sieltä täältä. Italiaa, japania, englantia, kiinaa. Kelkkahaalarit suhisevat turistien astellessa pororekiin ja kohti liukumäkiä.

Rovaniemellä satelee uutta lunta, ja vanhakin lumi on onneksi pysynyt maassa, vaikka vesisateet ovat hankea ohentaneet. Italialainen lapsiperhe leikkii pikkuruisella lumikumpareella kukkulan kuningasta.

Yliniemi ei ole järin huolestunut siitä, että ilmaston lämpeneminen ja lumen väheneminen heikentäisivät talvimatkailun mahdollisuuksia Lapissa.

”Aktiviteetit pystytään kyllä hoitamaan vähemmälläkin lumella, tekniikan avulla. Ja on hyvä muistaa, että Pohjois-Lapissa lumi tulee yhä yleensä lokakuussa.”

Lumen riittävyyttä enemmän Yliniemeä mietityttää, ehkä jopa korpeaa, Metsähallituksen hakkuutoiminta ja hallituksen kiireellä ajama metsähallituslaki. Kuulemiskierroksella lain lyttäsivät niin metsurit, saamelaiset kuin matkailuväkikin. Kauniita sanoja ei ole Yliniemelläkään.

”Matkailuelinkeino maksaa valtiolle paljon enemmän veroja kuin metsäteollisuus, mutta laissa ei mainittu sanallakaan matkailua.”

Lapin maagista luontoa revontulineen matkailijoille myyvät matkayrittäjät ovat esimerkiksi Yliniemen kotikunnassa Muoniossa vastustaneet Metsähallituksen rujoiksi moitittuja hakkuita.

”Napapiirin pohjoispuolella pitäisi harkita jokaista hakkuuta, onko se välttämätön. Ne eivät palvele matkailua, joka toisi Lappiin paljon enemmän rahaa. Nämä ovat poliittisia päätöksiä, ja metsähallituslaki on tärkeässä roolissa.”

Yliniemi muistuttaa, että matkailulla on iso merkitys myös kylien hengissä pysymisessä.

”Ilman matkailua Lapissa tuskin olisi edes yhtään lentokenttää. Nyt esimerkiksi Rovaniemelle tulee talven aikana 420 suoraa Charter-lentoa pelkästään Englannista. Ja turistit jatkavat myös Rovaniemen ulkopuolelle lomiaan viettämään.”

Kilpisjärven kalastaja

Yliniemellä on koti Muoniossa.

Silloin kun Yliniemi ei tee töitä – mikä on melko harvinaista – hän esimerkiksi kalastaa. Lomillaan Yliniemi menee mieluusti Kilpisjärvelle, ja silloin hän majoittuu omistamassaan hotellissa.

”Yövyin siellä jo ennen kuin hotelli siirtyi omistukseemme, joten päätin jatkaa perinnettä. Mutta kun sinne menen, sanon heti, että olen lomalla.”

X