Pois alta, täältä tulee kaivos: Ruotsissa kokonaiset kaupungit muuttavat – vainajien tuhkatkin siirretään

Pohjois-Ruotsi on massiivisten ihmissiirtojen kourissa, mutta tuskin kukaan valittaa asiasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaivosyhtiö LKAB valtoo Jällivaarassa kaivosaluetta. Keskellä kohoava Malmivaaran kirkko muuttaa paikkaa jo toistamiseen.

Pohjois-Ruotsi on massiivisten ihmissiirtojen kourissa, mutta tuskin kukaan valittaa asiasta.
Teksti:
Hannu Toivonen

Anita ja Per-Erik Hjerpen kotitalo siirrettiin Jällivaaran Malmivaarasta nykyiselle paikalleen Mellanområdetiin vuonna 2007.

Siirron takana oli ruotsalainen kaivosyhtiö LKAB, jonka onkalot levittäytyvät yhä ahnaammin Jällivaaran asutustaajamien ja Kiirunan puolella jopa kaupungin keskustan alle.

Kokonaiset kaupungit vaihtavat paikkaa.

Asutuskeskusten massiivisten siirtotoimien keskellä Anita Hjerpe sanoo:

”Tämä on meille täysin normaalia. Jouduimme lähtemään Malmivaarasta ja nyt asumme uudessa ja viehättävässä Mellanområdetissa. LKAB rakensi sen. Kukaan ei valita, melkeinpä päinvastoin.”

Rouva Hjerpeä surettaa vain, että kaivoksen tieltä puretaan myös kauniita ja vanhoja taloja.

Kirkko muuttaa toista kertaa

Käytännössä ihmisten kodit ja julkiset rakennukset jyrätään maan tasalle. Sitten alueet romahtavat kaivoksen sisään.

Ennen moukarin heilahdusta LKAB toki on yhdessä viranomaisten kanssa huolehtinut siitä, että asukkaat evakuoidaan pois kodeistaan.

Anita Hjerpe itse ei työskentele LKAB:lla, toisin kuin hänen miehensä. Mutta vaimokin on yhtiön ihminen, niin kuin näillä alueilla kuuluu sanoa.

Voidaan myös varmuudella väittää, että ilman LKAB:tä, joka Pohjois-Ruotsissa on lähes uskonnon ja jumalan asemassa, nykyistä Jällivaaraa tai Kiirunaa ei olisi olemassa.

Omanlaisenaan huippuna voidaan pitää Malmivaaran kirkkoa. Se siirretään jo toistamiseen uuteen paikkaan. Sitä ei kukaan olisi uskonut.

Eikä Anita Hjerpekään perheineen voi olla täysin varma, etteivät siirtotoimet vielä toistamiseen osuisi heidän kotiinsa. Sijaitseehan Mellanområdet melkein Malmivaaran kyljessä.

Rautarieasemakin siirtyy

Kiirunan puolella alun perin muoniolainen Elisabeth Virkkunenkin on ytimiään myöten ”LKAB:n ihminen”.

”Kiirunassa siirretään kirkko, kaupungintalo, Scandic-hotelli, Folkets hus, rautatie- ja linja-autoasema, koko keskusta. Syykö? Että emme sukeltaisi syvyyksiin! Sen kyllä ymmärtää”, hän sanoo.

Vain manalle menneiden kohtalo huolettaa Virkkusta.

”Sitä minä en käsitä, miten Kiirunan uurnalehdon kohtalo järjestetään. Miten uurnalehtoon sirotellut tuhkat oikein siirretään?”

Ihmissiirtoja

Pelkästään Jällivaarassa maan alla on noin 600 kilometriä erilaisia väyliä, joilla työntekijät ja kuljetusautot jyristävät. Toiminta vain kiihtyy, kun kaivos laajenee.

Vuoteen 2032 mennessä kaivoksen tieltä siirretään taajama-alueiden 14 000 asukkaasta jopa 6 800 ihmistä. Uusiin taajamiin rakennetaan ainakin 2 000 uutta kotia, joista 560 on omakotitaloja.

Näin suuret siirtotoimet ovat poikkeuksellisia ja vapaaehtoisuudessaan omaa luokkaansa koko maailmassa.

Kaupungit ovat ottaneet jalat alleen.

 

Voit lukea enemmän kaupunkien siirtämisestä jutusta Kokonaiset kaupungit vaihtavat paikkaa: Pohjois-Ruotsin malmikaupungit lähtivät pakoon kaupunkien vyöryessä päälle.

X