Poliisi: Keskon kinkkukampanja on laiton

Jaa artikkeliTilaa Seura
Suomalainen possu.
Suomalainen possu. © Mirva Kakko / Otavamedia
”Tällaista kampanjaa ei voi käydä.”

Kesko julisti viime viikolla joulusesongin avatuksi. Kauppajätti ilmoitti tuovansa markkinoille uudenlaiset joulukinkut, joista kuka tahansa voi maksaa lisähintaa: jos ostat kinkun mukana tulevan yhden euron ekstrakupongin, myös Kesko maksaa tuottajalle lisäeuron.

Reiluutus-kampanjan tavoitteena on kerätä 500 000 euron potti suomalaisille sianlihantuottajille, joiden kuluva vuosi on ollut vaikea. Jos kinkut käyvät kaupaksi, kampanjalle on luvassa jatkoa. Ensi vuonna maito, leikkeleet ja moni muu kotimainen maataloustuote voi saada oman reiluutetun versionsa.

Keskon kampanja on eräänlainen vastaveto S-ryhmän vuoden alussa käynnistämälle Halpuutus-kampanjalle. Maataloustuottajien keskusliitto MTK on mukana Reiluutus-kampanjassa tuottajien edustajana.

Kinkkukampanjan tiellä on vain yksi mutta.

”Tällaista kampanjaa ei voi käydä”, sanoo Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho.

Vaatisi rahankeräysluvan

Valvovan viranomaisen mukaan kinkkukeräys tarvitsee rahankeräysluvan. Sitä ei voi antaa. Lain mukaan lupa myönnetään vain yleishyödyllisille yhdistyksille.

”Kesko ei ole sellainen toimija.”

Lisäksi lupa voidaan antaa vain toimintaan, jonka tarkoitus on yleishyödyllinen.

”Sikatilallisen tukeminen ei taida olla yleishyödyllistä toimintaa. Se on bisnes. Kyllä siinä monta pulmaa on. Sanoisin, että tässä muodossaan Reiluutus-kampanjaa ei ole mahdollista edes toteuttaa”, Jouni Laiho sanoo.

Laiho vahvistaa, että poliisi on jo käynyt asiasta keskusteluita Keskon kanssa.

”Heidän on löydettävä jokin muu malli.”

Viranomaisen mukaan keräys voisi toimia esimerkiksi niin, että asiakas ostaa kinkun ja Kesko lahjoittaa rahaa sianlihantuottajille.

”Kuluttaja ei lahjoita mitään.”

Laihon mukaan Kesko on jo ilmoittanut muuttavansa konseptia. Yksityiskohdista ei ole vielä sovittu.

Laillinen tapa?

Seura ei tavoittanut Keskon päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Jorma Rauhalaa kommentoimaan uutista. Sen sijaan MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi kommentoi asiaa.

”Meitä on informoitu tästä. Kesko ja poliisihallitus ovat kuulemma käyneet läpi tämän menettelyn. He ovat löytäneet tavan, miten tämä asia toteutetaan laillisesti”, Sahi sanoo.

Arpajaishallintopäällikkö Jouni Laihon mukaan tapaa ei ole vielä löytynyt.

”Siinä tapauksessa asiaa on paras kysyä Keskolta. MTK ei ole tässä neuvotteluosapuoli. Me luotamme täysin siihen, että Kesko ja poliisihallinto löytävät yhteisen tavan tämän toteuttamiseksi”, Sahi sanoo.

Hänestä on ymmärrettävää, että yksityiskohtia viilataan vielä nyt, kun kampanja on jo lanseerattu.

”Näin maallikosta tietysti tuntuu, ettei tätä asiaa ainakaan tehdä kovin helpoksi.”

X