Piruko saapui Porin helluntailaisten seurakuntasaliin?

Porin helluntaiseurakunnassa käydään niin repivää riitaa omaisuudesta, että herää kysymys, kuka sen taustalla on.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

4.9.2016 Pori. Porin Helluntaiseurakunta, Helluntaikirkko sunnuntain jumalanpalvelus. Kuva : Juha Sinisalo.

Porin helluntaiseurakunnassa käydään niin repivää riitaa omaisuudesta, että herää kysymys, kuka sen taustalla on.
Teksti: Juha Granath

Kuusi vuotta sitten Porin Helluntaislähetys ry:n kaoottisessa kokouksessa yhdistys päätettiin lopettaa ja siirtää sen miljoonaomaisuus Helluntaikirkolle.

Yhdistys ja seurakunta ovat käyneet oikeutta kokouksen laillisuudesta jo kolme kertaa. Yhtä monta kertaa pastori Pertti Järvisen edustamat ”yhdistysläiset” ovat voittaneet.

”Silti vastapuoli ei suostu palauttamaan omaisuuttamme vaan aikoo toteuttaa aiemmissa kokouksissa tekemänsä päätökset ja purkaa Porin Helluntailähetys ry:n”, pastori Järvinen sanoo.

Maallisen oikeuden päätökset eivät paljon paina seurakunnan päättäjien mielissä. Johtajiston kaksoisjäsenyys niin yhdistyksessä kuin seurakunnassa takaa vahvan aseman.

”Oikeuden päätökset olivat niin hulluja, että niiden kanssa ei ole voinut elää”, Porin Helluntailähetys ry:n puheenjohtaja Seppo Salonen sanoo. Pastori Järvinen muistuttaa, että helluntailaisenkin opin mukaan maallista lakia pitää ehdottomasti totella.

”Onhan esivalta Jumalan asettama, Roomalaiskirjeet 13:1–7.”

Oikeudenkäynnit ovat tulleet maksamaan uskonveljille ja -sisarille jo lähes 100 000 euroa.

Kuka määrää seurakunnassa?

 Porin Helluntaikirkon ehtoollisjuhlassa Kristuksen verta ja ruumista tarjoillaan eri muodoissa. Leipä on gluteenitonta ja viinistäkin löytyy alkoholiton vaihtoehto.

Porin Helluntaiseurakunnalta löytyy sen sijaan jäsenten väliseen kiistaan vain yksi vaihtoehto: yhdistyskokous kutsutaan taas koolle ja aiemmat päätökset yhdistyksen toiminnan ja omaisuuden siirrosta toteutetaan.

”Kävimme pastori Järvisen kanssa hänen ehdottamansa sovintoneuvottelun, mutta koimme tapaamisen lähinnä rikosoikeudella uhkailuksi. Kutsumme yhdistyksen koolle joka tapauksessa lokakuun puolivälissä”, puheenjohtaja Salonen vakuuttaa.

Tässä vaiheessa sielunvihollinenkin varmaan hykertelisi.

Helluntaiseurakunnan tasekirjasta käy ilmi, että se on yhdistänyt kiistakumppanien kirjanpidon, ottanut vastaan yhdistyksen jäsenten testamentteja ja myynyt sen omaisuutta.

Jos lukee kuin piru Raamattua, niin Helluntaiseurakunnan toimet saattavat johtaa rikosoikeudellisiin toimiin. Päätökset, joihin seurakunnan toiminta on perustunut, on oikeudessa todettu moneen kertaan mitättömiksi.

Pastori Järvisellä on sen sijaan vielä yksi ehdotus vastapuolelle: se voisi ostaa yhdistyksen miljoonaomaisuuden itselleen.

”Näin me yhdistysläiset voisimme hankkia omat tilat ja jatkaa toimintaamme. Nyt olisi sovinnon ja uudelleen rakentamisen aika”, pastori Järvinen sanoo.

Tämä kiistan perusteella voi pohtia, onko piru ehkä kotoisin Porista.

Seura selvitti, mistä koko kiistassa on kyse. Lue juttu Seurasta 38/16.

X