Posti säästää tuntuvasti Joulupukin kirjepalvelusta – Lapin matkailuväki ihmeissään

Jaa artikkeli
Rovaniemellä sijaitseva joulukupukin pajakylä on suosittu turistinähtävyys. Siellä sijaitsee myös Joulupukin pääposti. © Kuva: visitrovaniemi.fi
Posti on supistamassa maailmalla suosittua Joulupukin postipalvelua murto-osaan entisestä.

Vielä viime vuonna 40 000 ihmistä ympäri maailman avasi kevään korvalla aivan erityisen kirjeen. Se saapui Suomen napapiiriltä, ja kirjeessä itse joulupukki kertoi avantouintiharrastuksestaan.

Kaksisivuisessa kirjeessä tarinoitiin myös Lapista ja Rovaniemellä sijaitsevasta Joulupukin Pajakylästä.

Vastaanottajat oli valittu puolen miljoonan ihmisen joukosta. Niin monta ihmistä lähetti vuonna 2013 kirjeen joulupukille eri puolilta maailmaa.

”Lapset kirjoittavat joulupukille toiveitaan ja ajatuksiaan omasta elämästään, eivätkä osaa edes ajatella, että pukilta tulisi vastaus. Suurimmassa osassa kirjeistä ei edes ole lähettäjän osoitetta”, Rovaniemellä sijaitsevan Joulupukin pääpostin esimies Auli Sihvo kertoo.

Pääpostissa pukin vastaus käännettiin kahdelletoista kielelle ja se lähetettiin yli 200 maahan.

Mutta ei lähetetä enää. Posti on leikkaamassa tuntuvasti joulupukin kirjepalveluita.

Tänä keväänä pukki vastaa arviolta muutamaan tuhanteen kirjeeseen. Vastaus käännetään vain englanniksi.

Tärkeää imagonrakennusta

Kansainvälisessä matkailubisneksessä joulupukki on Lapille merkittävä myyntivaltti.

Siitä kertovat esimerkiksi Rovaniemen pääpostissa vuosittain vierailevat 350 000 ihmistä. Huippuvuosina pukille on lähetetty yli 600 000 kirjettä. Niiden avaaminen, käsittely ja vastaaminen ovat Postin vastuulla.

Tuntuvia säästötalkoita tekevä Posti irtisanoi viime syksynä 239 työntekijää.

”Meillä on huikeat säästötavoitteet, kaikki toiminnot halutaan käydä läpi tosi tarkasti”, Postin kuluttajakirjeistä vastaava johtaja Ulla Seppälä sanoo.

Samalla matkailumarkkinointiin rinnastuva Joulupukin kirjepalvelu on joutunut luupin alle.

Seppälä ei halua tarkentaa, miten merkittäviä säästöjä pukin kirjepalvelun karsimisesta saadaan.

Hän vahvistaa kuitenkin suunniteltujen säästöjen mittakaavan: pukin maailmalle lähettämien vastauskirjeiden määrä jää tänä vuonna ”joihinkin tuhansiin” – ”mahdollisesti jopa viisinumeroiseen lukuun”.

Vaikka pukki vastaisi 10 000 kirjeeseen, palvelu kuihtuisi neljäsosaan entisestä.

Se huolettaa Lapin matkailuväkeä.

Matkailuväki huolissaan

Rovaniemen Matkailun ja Markkinoinnin toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kuulee Joulupukin kirjepalvelun säästöistä ensi kertaa Seuralta.

”Aika iso muutos. Kyllä vähän harmilliselta kuulostaa.”

Joulupukin arvo Lapin matkailulle on Kärkkäisen mukaan valtava etenkin Aasiassa. Tämä näkyy myös pukille saapuneiden kirjeiden määrässä. Viime vuonna Kiina kipusi koko kirjetilaston kärkeen, ohi Italian, Puolan ja Iso-Britannian.

Rovaniemellä Kaukoidästä saapu- vien matkailijoiden määrä on kolminkertaistunut kolmen viime vuoden aikana ja on nyt 12 000 vuodessa. Taantuman keskellä aasialaisturistien rynnistys on ollut tärkeä piristysruiske.

Siksi Kärkkäinen ihmettelee erityisesti vastauskirjeiden kielivalikoiman supistamista. Aiemmin kirje on käännetty muun muassa kiinaksi.

”Se ei ole linjassa sen kanssa, mitä me täällä matkailussa nähdään.”

Myös Postin hallintoneuvoston lappilaisjäsen Sari Moisanen (vas) kuulee kirjepalvelun säästösuunnitelmista vasta Seuralta. Hallintoneuvostossa asiaa ei ole käsitelty, eikä siitä ole tehty virallisia päätöksiä.

”Ymmärrän, että Postin toiminnasta tämä on hyvin pieni osa, mutta maakunnallisesti tällä on iso merkitys. On käsittämätöntä, että valtionyhtiö lähtee tälle tielle”, Kemin kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Moisanen sanoo.

Hukattu mahdollisuus

Ulla Seppälä vakuuttaa joulupukin kirjepalvelun merkitystä Postille, mutta penää laskulle lisää jakajia.

”Haluamme kyllä olla tuottamassa joulupukin kirjetoimintaa, mutta taloudellinen vastuu ei voi jäädä yksin Postin kannettavaksi”, Seppälä sanoo.

Rahallista tukea on jo ollutkin tarjolla. Vuosina 2005–2014 Posti haki ja sai joulupukin kirjepalvelun pyörittämiseen työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) avustusta. Viime vuonna sitä maksettiin 84 000.

Täksi vuodeksi tukea ei kuitenkaan enää haettu. Säästöpaineiden ja laskunjakotoiveiden valossa se tuntuu käsittämättömältä.

Miksi ihmeessä joulupukin postille ei anottu ministeriön rahaa, jota oli saatu jo vuosikymmenen ajan?

Seppälä selittää Postin haluavan selvittää, miten ja missä laajuudessa joulupukin kirjetoimintaa on mahdollista pyörittää.

”Vuoden aikana katsotaan, mikä se tulevaisuuden malli tulisi olemaan. Sitähän ei ole mihinkään kirjoitettu, että ministeriön avustus aina saataisiin. Hakeminenkin on työläs prosessi.”

TEM:n neuvotteleva virkamies Mikko Härkönen kertoo, että määrärahat ovat niukkenemassa, mutta avustuksen myöntämiselle ei ole sinänsä mitään estettä.

Postin hallintoneuvostossa istuva Sari Moisanen hämmästelee avustusmahdollisuuden hassaamista.

”Tosi surullista, että rahaa olisi ollut eikä sitä ole haettu.”

Filatelistit harmissaan

Joulupukin kirjepalvelun leikkaaminen harmittaa myös Lapin Postimerkkeilijät ry:n puheenjohtajaa Pekka Kerkelää. Postimerkkiseura on tehnyt toistakymmentä vuotta yhteistyötä Joulupukin pääpostin kanssa.

Postimerkkeilijät ovat avanneet vuosittain vajaat satatuhatta joulupukin kirjettä talkootyönä, koostaneet kirjekuorista nippuja myyntiin ja huutokaupanneet filatelistisesti kiinnostavimpia kuoria. Seura on saanut avaamistyöstä korvauksen, joka on Kerkelän mukaan muodollinen.

Jo viime jouluna postimerkkeilijät saivat kirjeitä avattavakseen selvästi aiempaa vähemmän.

Postin Ulla Seppälän mukaan on vielä epävarmaa, millä kokoonpanolla sadattuhannet kirjeet ensi jouluna avataan.

Aiemmin Posti on ulkoistanut kirjeiden kääntämisen lisäksi niiden avaamista. Jatkossa saapuneiden ja lähtevien kirjeiden käsittely halutaan hoitaa mahdollisimman pitkälle omalla ja sesonkityövoimalla.

Joulupukin pääpostin esimies Auli Sihvo vakuuttaa, että jokainen kirje avataan jatkossakin.

”Siitä ei tulla luopumaan. Nämä kirjeet ovat meille sydämen asia”, Sihvo sanoo.

Saapuneista kirjeistä osa jää joulupukille, osa arkistoidaan Oulun maakunta-arkistoon ja loput menevät kierrätykseen.

Postin hallintoneuvoston lappilaisjäsen Sari Moisanen on huolissaan Joulupukin kirjepalvelun tulevaisuudesta.

”Jollain tavalla tämä täytyy säilyttää. Joulupukin kirje on tärkeä lapsille ja aikuisille ympäri maailman.”

X