Rikosoikeuden professorin mielestä pikkulapsen jättäminen yksin pihalle ilman valvontaa on rikos

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vielä 5-vuotiaskin tarvitsee jatkuvaa peräänkatsomista. © COLOURBOX
Vaikka lapsi kuolisi sen vuoksi, ettei häntä ole valvottu, kuolemaa ei välttämättä tutkita rikoksena. Lain mukaan pitäisi.

Kasvatustieteen professori Päivi Atjonen Itä-Suomen yliopistosta, voiko kolmevuotiaan lapsen jättää pihalle yksin leikkimään?

”En jättäisi kolmevuotiasta lasta yksin pihalle minuutiksikaan ilman valvontaa. Jo minuutissa lapsi voi karata tai ehtiä tehdä oikeastaan mitä vain. ”

Minkä ikäisen lapset jättäisit yksin pihalle leikkimään?

”En jättäisi alle kouluikäistä lasta lainkaan leikkimään ilman aikuisen valvontaa. Ja esimerkiksi viisivuotiaan lapsen kehitysaste on vielä sellainen, että perään pitää katsoa koko ajan. Totta kai lapsissa on persoonallisuuseroja, toiset ovat ehtiväisempiä kuin toiset, mutta alle kouluikäisen kyky ennakoida tekemisten seurauksia on vielä puutteellinen. ”

Voisiko käydä välillä sisällä vaikka laittamassa ruokaa?

”Jos esimerkiksi kodin piha-aluetta ei ole aidattu kunnolla tai piha-alueen sisäistä turvallisuutta ei ole varmistettu, lapsi kannattaa napata sisälle leikkimään siksi aikaa.”

Monen mielestä tämä varmaan tuntuu liioittelulta ja syyllistää niitä vanhempia, joiden lapsi on esimerkiksi kuollut sillä aikaa, kun aikuinen ei ole valvonut häntä.

”Lapsen vahtiminen saattaa tuntua joistain vanhemmista työläältä ja sitovalta, mutta kyllä se kuuluu vanhemmuuteen. Tietysti esimerkiksi naapuruston kanssa voi sopia, että yksi aikuinen kerrallaan pitää leikkiviä lapsia silmällä. Jos jatkuva silmälläpito tuntuu raskaalta, vielä raskaampaa on, jos lapselle sattuu jotain todella pahaa sen vuoksi, ettei hänen touhujaan ole valvottu. Siitä vanhempien omatunto jää soimaamaan loppuiäksi. Jos asiasta puhuminen pelastaa yhdenkin lapsen hengen, se kannattaa tehdä, vaikka joku tuntisikin olonsa epämukavaksi.”

Aikuisella on huolehtimisvelvollisuus

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta, onko lain mukaan rikos jättää kolmevuotias yksin pihalle ilman valvontaa?

”Jos vaarana on, että lapsi siitä lähtee itsekseen jonnekin, jää auton alle tai hukkuu, kyllä se lähtökohtaisesti voisi täyttää rikoksen tunnusmerkit. Tapauskohtaisesti on arvioitava, mikä oli todennäköisyys, että lapsi joutuu vaaraan. Mutta tästä laki lähtee. Huoltajalla on erityinen velvollisuus pitää huolta siitä, ettei huollettava joudu vaaralle alttiiksi. Ja ääritilanteissa huolehtimisvelvollisuuden rikkominen voi johtaa siihen, että henkilö joutuu syytteeseen tai tulee jopa tuomituksi kuoleman tai vamman tuottamisesta, jos lapselle jotain käy.”

Tiedätkö yhtään tapausta, joissa olisi käynnistetty rikostutkinta sellaisessa tapauksessa, että lapsi on jätetty ilman valvontaa kotipihalle ja hän on sen seurauksena kuollut?

”En tiedä yhtään sellaista tapausta. Sen tiedän, että niistä tapauksista on tullut tuomioitakin, joissa lapsi on jätetty yksin kotiin ja lähdetty ryyppäämään. Tai jos päiväkodissa lapselle on sattunut jotain.”

Miksi on vakavampaa, jos lasta ei valvota päiväkodissa kuin että häntä ei valvota kotona?

”Sillä ei pitäisi olla merkitystä. Laki on sama kaikille. Lapsen huolehtimisvelvollisuus voi lain mukaan perustua joko tehtäväksiottamiseen tai henkilöiden väliseen suhteeseen. Ne ovat laissa samanarvoisia.”

Miksi on moitittavampaa jättää lapsi yksin kotiin ryyppyreissun vuoksi kuin jättää pihalle, josta hän voi helposti karata auton alle tai järveen?

”Ehkä sitä ryyppäämään lähtemistä voi kuitenkin pitää moitittavampana kuin sitä, että lapsi leikkii yksin pihalla. Lapsen jättäminen pihalle yksin leikkimään on ajattelemattomuutta, mutta lapsen jättäminen yksin kotiin ryyppäämisen vuoksi on täysin tahallista toimintaa.”

Mutta eikö ole tahallista jättää pieni lapsi pihalle valvomatta? Onhan suuri vaara, että hän lähtee omille teilleen?

”On, ja paljon riippuu siitä, missä asunto sijaitsee. Jos lähellä on vaikkapa teitä, joki tai järvi, se on otettava huomioon. Mutta koska nämä ovat rankkoja juttuja vanhemmille, esitutkintaa ei helposti lähdetä tekemään.”

Olisiko rikostutkinta lyödyn lyömistä?

Jos rikostutkintaa ei aloiteta, voiko se johtua siitä, että ajatellaan vanhempien jo saaneen rangaistuksen, jos lapsi on kuollut?

”Ehkä siinä on ollut tämmöistä ajattelua. Sillä seikalla ei pitäisi olla mitään merkitystä, että lapsen kuolema on ollut vanhemmillekin kova paikka. Voihan se kuulostaa julmalta, että on menettänyt lapsensa ja joutuu vielä sen vuoksi rikostutkintaan, mutta laki on kuitenkin tehty suojaamaan lapsen henkeä eikä vanhempien tunteita. Pitäisi vain katsoa, oliko vanhemmilla huolehtimisvelvollisuus. Ja jos oli, ovatko he sen laiminlyöneet ja onko siitä laiminlyönnistä johtunut se, että lapselle on sattunut jotain ikävää. Jos vastaus on myöntävä kaikkiin näihin kysymyksiin, vanhempiin pitäisi kohdistaa rikosvastuu. Valitettavasti näin se on. Sitten voitaisiin katsoa, miten tuomioistuin asiaan suhtautuu. Ennakkotapausta ei tämmöisestä ole. ”

Kuka sitten päättää, käynnistetäänkö rikostutkinta?

”Poliisi ja syyttäjät päättävät esitutkinnan aloittamisesta.”

Rikoskomisario Riku Vihtilä, onko viime viikonloppuna Janakkalassa tapahtuneesta kolmevuotiaan tytön hukkumiskuolemasta aloitettu rikostutkintaa?

”Ei ole. Mikään ei viittaa siihen, että olisi syytä epäillä rikosta, joten silloin ei tietenkään suoriteta esitutkintaa.”

Kuinka kauan lapsi oli yksin pihalla?

”Kyllä meillä on tapahtumien kulusta selkeä kuva. Ei ole minuuttimäärää, mutta sitä on riittävästi selvitetty. Kuolemansyyn selvittäminen on salassa pidettävää aineistoa. Siitä ei voi tiedottaa. Mutta sen voin sanoa, että vanhemmat ovat olleet lähellä, eikä ole kyse heitteillejätöstä.”

Mikä sinun käsityksesi on, kuinka pitkäksi aikaa kolmevuotiaan voi jättää valvomatta pihalle?

”En lähde ottamaan tuohon kantaa. Siihen vaikuttavat hirveästi olosuhteet. Se on tapauskohtaista, missä oloissa ja ympäristössä ollaan.”

Voisiko vanhemmille antaa onnettomuuksien välttämiseksi ohjeen, kuinka vanhan lapsen voi jättää ulos ilman valvontaa?

”Kaikki varmaan ymmärtävät, että juuri kävelemään oppinutta taaperoa pitää vahtia enemmän kuin vähän vanhempaa. Mutta en ole ammattilainen arvioimaan tätä enempää yleisellä tasolla.”

X