Suomi mainittu! Saksan poliisin yllätyshavainto – Natsiterroristien suosikkimusiikki tulee Suomesta

Seura tutustui Saksan viranomaisten viime vuosikymmenen raportteihin terroritekoja tehneestä NSU-äärioikeistoryhmästä. Sikäläisten uusnatsien tavoista ja mieltymyksistä löytyi yllättäviä Suomi-kytkentöjä, musiikkiin ja politiikkaan asti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Saksan viranomaiset tutkivat NSU-uusnatsijärjestön yhteydet perinpohjin viime vuosikymmenen alussa. Suomesta natseja kiinnosti musiikki.

Seura tutustui Saksan viranomaisten viime vuosikymmenen raportteihin terroritekoja tehneestä NSU-äärioikeistoryhmästä. Sikäläisten uusnatsien tavoista ja mieltymyksistä löytyi yllättäviä Suomi-kytkentöjä, musiikkiin ja politiikkaan asti.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Saksan turvallisuusviranomaiset ovat keränneet vuosien ajan tutkimustietoa oman maansa uusnatsien toiminnasta. Väkivaltaisia terroritekoja suunnitellut ja toteuttanut NSU-verkosto (Nationalsozialistischer Untergrund) oli vuosituhannen alussa yksi poliisin suurimmista huolenaiheista.

1990-luvulla perustettu, pääosin hyvin onnistuneesti viranomaisilta piilossa toiminut NSU murhasi 2000-luvun alussa useita siirtolaistaustaisia ihmisiä eri puolilla Saksaa. NSU-vyyhti avautui vasta vuonna 2011 epäonnistuneen pankkiryöstön seurauksena, ja verkoston jäseniä alettiin saada tuomiolle.

Kansainvälinen toimittajayhteisö OCCRP sai äskettäin haltuunsa saksalaisviranomaisten perustaman tutkintavaliokunnan materiaalia, jossa käydään läpi NSU:n toimintaa ja kansainvälistä verkostoitumista 1990-luvulta vuoteen 2015 asti.

Seura tutustui aineistoon. Sen perusteella Saksan viranomaiset löysivät tutkinnassaan NSU:lta yhteyksiä myös suomalaiseen äärioikeistoon.

Tosin natseja kiinnosti Suomesta lähinnä täkäläisten oikeistopiirien rasistinen alakulttuuri, ja nimenomaan musiikki jopa äärimmäiseen fanitukseen asti.

Suomalaisten uusnatsien musiikki vetosi Saksan aateveljiin

Suomeen liittyvä Saksan poliisin tutkinta-aineisto sisältää mainintoja täkäläisistä äärioikeistoyhtyeistä ja niiden taustalla olevista pienlevy-yhtiöistä.

Merkittävä osa seuratuista musiikkivaikuttajista kytkeytyy monikansalliseen Blood & Honour -järjestöön.

Uusnatseilta takavarikoiduissa tavaroissa oli usein suomalaisyhtyeiden äänitteitä. © Kuvakaappaus

Tunnetuimpien suomalaisten äärioikeistoa ja valkoista ylivaltaa tukevien yhtyeiden levyt ovat olleet aineiston perusteella erittäin haluttua tavaraa saksalaisten aateveljien keskuudessa. Niitä päätyi myös eri puolilta Saksaa rikostutkinnoissa takavarikoitujen esineiden joukkoon.

Kerätyn aineiston joukossa on muun muassa vuodelta 2006 peräisin oleva lista erään uusnatsiyhtyeen esittämistä kappaleista.

Saksan poliisi joutui pohtimaan, rikkooko niiden esittäminen Saksan lakeja, jotka kieltävät muun muassa natsien tekemän juutalaisten joukkomurhan kiistämisen ja muun kansallissosialistisen toiminnan ihannoinnin.

Osa lauluista on sota-ajan propagandaviisuja. Merkittävä osa listan laulujen sanoituksista on suomeksi, joten poliisi on joutunut arvioimaan niitä joko tulkin tai kääntäjän kanssa.

Saksan poliisi joutui kahlaamaan läpi suomalaismuusikoiden lauluja, saadakseen selville ylistetäänkö niissä natsiaatetta.

Palvotuimmat suomalaiset ”valkoisen vallan” yhtyeet esiintyivät vuosituhannen vaihteessa usein Saksassa äärioikeiston konserteissa.

Esimerkiksi vuonna 2004 järjestetyssä tapahtumassa yleisö intoutui tunnetun suomalaisyhtyeen esiintymisen aikana Sieg Heil -huutoihin, varoituksista huolimatta. Natsitervehdyksestä voi Saksassa saada jopa vankeutta, joten julkisissa tilaisuuksissa uusnatsienkin heilaaminen on ymmärrettävästi harvinaista.

Suomalaisaktivistit eivät Saksan uusnatseja kiinnostaneet – Perussuomalainen puoluekin listattiin äärioikeistoksi

Yksittäisiä suomalaisia uusnatseja esiintyy aineistossa vain varsin vähän. Joukossa on kuitenkin listoja Blood & Honourin suomalaisaktiiveista sekä järjestöjen viestinvaihtoon takavuosina käytettyjä postilokeroita eri puolilla Suomea.

Tunnetuin nimeltä mainituista Blood & Honourin suomalaisaktiiveista on uusnatsien lehdessä esitelty Ruotsissa asuva ”videovirtuoosi”, jonka Aftonbladet nimesi 1990-luvulla yhdeksi Ruotsin demokratian kaatamisesta haaveilevista ihmisistä. Nykyisin mies tunnetaan paremmin lukuisista aateveljien kanssa käymistään riidoista.

Vaikka kerätty aineisto yltää vuoteen 2015, Suomessa nykyisin kenties tunnetuin uusnatsien järjestö Pohjoismainen vastarintaliike ei esiinny siinä lainkaan.

Eräässä vuodelle 2013 päivätyssä dokumentissa kerrotaan poliisin arviona, ettei Suomessa ole vahvaa äärioikeistolaista liikehdintää, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Viranomaisten mielestä aktiivisin täkäläinen toiminta liittyi 2000-luvun alussa juuri edelläkuvattuun natsimusiikin levittämiseen.

Saksan viranomaisten laatimassa kansallis- ja oikeistohenkisten toimijoiden listassa perussuomalaisia luonnehditaan ilmaisulla ”Rechtsextremisme Partei”, äärioikeistopuolue. © Kuvakaappaus

Viranomaispapereista löytyy myös erikoinen luonnehdinta.

Saksan viranomaisten suomalaisista nationalistisista ja ja oikeistolaisista järjestöistä laatimassa listassa mainitaan myös silloinen pienehkö parlamentaarinen oppositioryhmä, Perussuomalainen puolue.

Siitä käytetään ilmaisua ”äärioikeistopuolue”.

Uusnatsien ”uhkailulistalle” nimettiin fasismin etenemistä haittaavia suomalaisvaikuttajia

Turvallisuusviranomaisten aineistoon kuuluu myös merkillinen, tuntemattomaksi jääneen äärioikeistoryhmän natseille laatima nimilista vuodelta 2008.

Listalle oli kerätty eri maista ihmisiä, joiden natsit arvelivat haittaavan fasismin etenemistä Euroopassa. Mukana oli myös suomalaisia.

Lista oli lähetetty Saksan sosialidemokraattisen puolueen sanomalehden toimistoon, ja sen tarkoitus oli poliisin arvion mukaan lähinnä pelotella.

Uusnatsit olivat listanneet eri maista fasismia vastustavia vaikuttajia, poliitikkoja ja yritysjohtajia.. © Kuvakaappaus

Yli 300-sivuiselle listalle päätyneiden henkilöiden väitetään hallinnoivan kotimaissaan kaikkea mediasta ja koulutuksesta politiikkaan, armeijaan, oikeuslaitokseen ja uskontoon asti.

Natsilistalla heitä luonnehditaan muun muassa kansanvihollisiksi, juutalaisiksi tai muuten vain natsien aatteelle vahingollisiksi ihmisiksi.

Seuran listalta löytämien runsaan kymmenen suomalaisnimen joukossa on neljä poliitikkoa, tutkijoita, merkittäviä yritys- ja finanssimaailman vaikuttajia sekä jostain syystä myös sattumanvaraisia rotarit-järjestön jäseniä. Poliittisesti he ovat niin oikeisto-, keskusta- kuin vasemmistopuolueistakin.

NSU-verkoston tutkimus sivusi myös äärioikeistolaisten varainsiirtokeinoiksi epäiltyä kansainvälistä rahanpesua. Sen perusteella Suomeen ei natsirahaa virrannut.

Erään uusnatsiksi epäillyn henkilön tilisiirtojen joukossa oli suomalaiselle pankkitilille päätynyt pienehkö rahasumma. Poliisi huomasi kuitenkin, että rahanpesun sijaan epäilty oli tilannut itselleen Suomesta postimyynnin kautta tavaraa, muun muassa uudet lenkkikengät.

NSU-järjestön työn jatkajaksi on syntynyt jo uusia väkivaltaisia äärioikeiston ryhmiä, joita vastaan Saksan viranomaiset käyvät paraikaa oikeutta.

Uusnatsien musiikkiverkosto on edelleen aktiivinen Suomessa

Blood & Honouriin liittyvää suomalaismusiikkia ja rasistisia alakulttuurilehtiä levitettiin 2000-luvun alussa säännöllisesti täältä Keski-Eurooppaan. Kulttuurivaihto ei suinkaan ole päättynyt.

Äärioikeistoon erikoistunut tutkimuskoordinaattori Tommi Kotonen Jyväskylän yliopistosta kertoo, että Blood & Honour järjestää Suomessa edelleen keikkoja useilla paikkakunnilla muutamia kertoja vuodessa.

”Tampere on nykyisin Blood & Honourin päämajana ja aikaisemmin järjestö oli myös Helsingissä hyvin aktiivinen. Koronavirus vähensi viime vuonna live-esiintymisten määrää, mutta ainakin kansainvälisesti on järjestetty myös virtuaalikeikkoja.”

Suomalaisyhtyeiden esiintyminen saksalaisviranomaisten NSU-materiaalissa ei yllätä Kotosta.

Hänen mukaansa suomalaisjulkaisijat toimittavat yhä levyjään säännöllisesti Saksaan. Kotimaassaan kansallissosialistisina kielletyt saksalaisyhtyeet esiintyvät ajoittain myös Suomessa.

X