Seura tutki: Lipuntarkastaja Helsingistä nousi Karjalan tasavallan eliittiin Venäjällä – Tällainen on Aleksi Raumon erityinen uraputki

Karjalan tasavallan eliittiin Venäjällä on yllättäen noussut suomenvenäläinen lipuntarkastaja Helsingistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisesta Aleksi Raumosta tuli Karjalan tasavallassa vuonna 2021 julkisuuden henkilö kertaheitolla.

Karjalan tasavallan eliittiin Venäjällä on yllättäen noussut suomenvenäläinen lipuntarkastaja Helsingistä.
Teksti: Outi Salovaara

Aleksi Raumo, salaperäinen suomalaisvenäläinen mies on ampaissut urallaan eteenpäin raketin lailla.

Miten tavallinen helsinkiläinen lipuntarkastaja voi ampaista Karjalan tasavallan päämiehen lähipiiriin, tulla nimitetyksi petroskoilaisen investointikeskuksen johtajaksi, osallistua Pietarin talousfoorumiin ja vielä vierailla Iranissa venäläisen bisnesdelegaation jäsenenä?

Kaikki tämä on kuitenkin ollut mahdollista Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiselle Aleksi Raumolle, 49.

Petroskoissa syntynyt ja Venäjällä kielitiedettä opiskellut Raumo muutti Suomeen 1990-luvulla. Hän vaihtoi venäläisen nimensä suomalaiseksi, oppi suomen kielen, sai myös Suomen kansalaisuuden ja pääsi töihin lipuntarkastajaksi Helsingin kaupungin liikenneliikelaitokselle (HKL).

Raumo oli muutenkin aktiivinen. Työpaikallaan hän oli pääluottamusmies, Uudellamaalla kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaana ja Vantaalla asuessaan taloyhtiönsä hallituksen puheenjohtaja.

Suurelle yleisölle Aleksi Raumo kuitenkin pysyi tuntemattomana niin Venäjällä kuin Suomessakin.

Päämiehen kainaloinen

Sitten yhtäkkiä, keväästä 2021 lähtien, Raumon nimi nousee Venäjällä Karjalan tasavallassa laajaan tietoisuuteen.

Ensin Raumo ryhtyy kirjoittamaan tasavallan koti­sivuille kolumneja Helsinkiläinen näkökulma -otsi­kolla.

Niissä hän kertoo Suomesta mutta myös ylistää presidentti Vladimir Putinin valtapuoluetta Yhtenäistä Venäjää edustavaa Karjalan tasavallan päämiestä Artur Parfjontšikovia.

Lisäksi Aleksi Raumo moittii tasavallan poliittista oppositiota, joka on arvostellut päämiestä ja Yhtenäistä Venäjää.

Yhdessä kolumnissaan Raumo kutsuu venäläislasten lapsikaappauksista Suomessa valheellista tietoa levittänyttä dosenttia Johan Bäckmania ”ihmisoikeuksien puolustajaksi”. Raumo väittää, ettei Bäckman saisi Suomessa lupaa yrityksen perustamiseen Kreml-myönteisyytensä vuoksi.

Raumo hymyilee valokuvissa kylki kyljessä Parfjontšikovin kanssa. Kesällä 2021 ex-lipuntarkastaja edustaa Karjalan tasavaltaa Pietarin talousfoorumissa, ja syksyllä päämies nimeää Raumon virallisesti neuvonantajakseen.

Eikä siinä kaikki: tammikuussa 2022 Parfjontšikov ajaa Raumon johtajaksi tasavallan vasta perustamaan ja rahoittamaan Ulkomaisten investointien houkuttelukeskukseen.

Keskuksen pitäisi haalia ulkomaisia, lähinnä suomalaisia, investointeja Karjalan tasavaltaan Helsinkiin perustettavan pääkonttorin kautta.

Raumolla on erityisen läheiset välit Karjalan tasavallan päämieheen Artur Parfjontšikoviin (oik.). © kuvakaappaus rk.karelia.ru

Raumolla on erityisen läheiset välit Karjalan tasavallan päämieheen Artur Parfjontšikoviin (oik.). © kuvakaappaus rk.karelia.ru

Lipuntarkastaja uraohjuksena

Aleksi Raumo on rakentanut Venäjällä itsestään menestyksekästä mielikuvaa.

Hän väittää tehneensä bisnestä 11 maassa, palvelleensa YK-tehtävissä ja olleensa venäjänkielisen Novosti Helsinki -lehden erikoiskirjeenvaihtaja.

Kun Petroskoin journalistit hoksasivat suomalaisista lähteistä, että Raumo olikin lipuntarkastaja, hän väitti olleensa töissä Suomen liikenneministeriössä. Lipuntarkastaja on hänen mukaansa Suomessa eri asia kuin Venäjällä.

Sekä toimittajat että oppositiopuolue Jablokon edustajat ihmettelivät, miksi Parfjontšikov otti Raumon suojatikseen.

Ihmetystä herätti sekin, miksi Raumon johdettavaksi yhtäkkiä räätälöitiin verovaroin uusi investointikeskus – samaan tarkoitukseen tasavallalla kun oli jo ennestään oma taho.

Oliko YK-uraa olemassakaan?

Suomen media ei ole Aleksi Raumoa huomioinut, eikä häntä löydy Instagramista, Facebookista, LinkedInistä, venäläisestä VKontakte-palvelusta tai muustakaan sosiaalisesta mediasta.

Vuonna 2017 Aleksi Raumo kuitenkin esiintyi suomalaisen rakennusyhtiön mainoksessa, jossa hän kertoi muuttaneensa yhtiön Vantaalle rakentamaan 65-neliöiseen uudisasuntoon kolmilapsisen perheensä kanssa.

Sijainti lentokentän lähellä oli Raumon mukaan tärkeä, sillä diplomaattivaimo lentää paljon työnsä puolesta. Mainoksessa Raumo sanoi lentävänsä itsekin runsaasti.

Mistään ei kuitenkaan löydy todisteita Raumon kansainvälisestä bisnes- tai YK-urasta. Hänen venäläissyntyinen puolisonsa kyllä on kansainvälisen järjestön palveluksessa.

Novosti Helsinki -lehdestäkään ei löydy yhtään Raumon juttua.

Toisaalta se on ehkä parempikin suomalais-venäläisiä suhteita vaalivalle ihmiselle: Novosti Helsingin päätoimittaja on muun muassa kirjoittanut, että suomalaiset ovat geneettisesti rappioituneita ja lisäksi ­fasisteja. Kitkerän kommentin yhtenä syynä oli se, että suomalaispankki oli sulkenut lehtiyhtiön pankkitilin.

Kesäkuussa Aleksei Raumo (oik.) kävi Iranissa tutkimassa Karjalan tasavallan bisnesmahdollisuuksia siellä. © kuvakaappaus rk.karelia.ru

Kesäkuussa Aleksi Raumo (oik.) kävi Iranissa tutkimassa Karjalan tasavallan bisnesmahdollisuuksia siellä. © kuvakaappaus rk.karelia.ru

Usein kiire palavereihin

Seura tavoitti puolentusinaa Raumon naapuria ja työtoveria lipuntarkastaja-ajalta. He pitävät Raumoa pätevänä työssään ja suomen taitoaan hyvänä. Ei ihme, että hän oli ollut myös pääluottamusmiehenä.

Toisaalta Aleksi Raumo herätti myös ihmetystä. Hän ei juuri avautunut taustastaan ja esiintyi äänekkäästi ja suurellisesti.

Raumolla tuntui myös olevan usein kiire erilaisiin palavereihin.

”Hän käyttäytyi kuin liikennelaitoksen johtaja eikä lipuntarkastaja”, luonnehtii eräs naapuri.

Raumo on sanonut asuvansa Helsingissä, mutta Seuran selvityksen mukaan hän on asunut kymmenen viime vuoden aikana ainakin viidellä Uudenmaan paikkakunnalla, mutta ei Helsingissä.

Viimeksi Raumo muutti vuodenvaihteessa, tällä kertaa pieneen rivitaloasuntoon pääradan varren kun­nassa.

Raumon 2021 Suomeen perustaman kansainvälisen kaupan konsulttiyhtiön käyntiosoitteeksi taas on merkitty vuosaarelainen rivitaloasunto, jonka omistaa venäläissyntyinen naisyrittäjä.

”Iso raha ei tykkää melusta”

Viime ajat Aleksi Raumo näyttää olleen enimmäkseen Venäjällä.

Helmikuun puolivälissä hän esitteli Karjalan tasavallan parlamentin talouskomitealle johtamaansa uuden investointikeskusten toimintaa ja siihenastisia saavutuksia.

”Neuvotteluja on jo käyty Valmetin, Koneen, Kone Cranesin ja Metsän kanssa”, hän kehui talouskomitean jäsenille.

Entä mitä Raumo haluaisi kertoa investointikeskuksesta tai itsestään suomalaisille, joilta investointeja haetaan? Ei juuri mitään.

”Iso raha ei tykkää melusta”, hän perustelee Seuralle.

Entä mitkä ovat 11 maata, joissa hän on tehnyt bisnestä ja missä tehtävissä hän oli YK:lla?

”Olen tehnyt muitakin töitä, joista en tällä hetkellä halua puhua mitään”, Raumo sanoo.

Hän ei suostu kertomaan sitäkään, mistä hän tuntee Parfjontšikovin tai miksi hän yhtäkkiä pääsi tämän suosioon ja hyppäsi suomalaisesta lipuntarkastajasta venäläisen investointikeskuksen johtajaksi.

Raumo suostuu ainoastaan sanomaan, että miesten tuttavuus on vanhaa perua.

Johan Bäckmania hän sanoo kutsuneensa ihmisoikeus­asiantuntijaksi, koska tätä nimitystä Bäckmanista Venäjällä käytetään.

Seuralle Aleksi Raumo tunnustaa, että väitetyissä neuvotteluissa Valmetin, Koneen ja muiden suomalaisyritysten kanssa oli kyse vain Raumon sähköpostitse lähettämästä markkinointimateriaalista.

Venäjä aloitti helmikuun lopussa hyökkäyssodan ­Ukrainassa, mikä voimisti suomalaisyritysten jo aiem­min alkanutta vetäytymisaaltoa Venäjältä.

”Investointikeskushanketta ei näillä näkymillä ole mahdollista kehittää, mutta idea siltojen rakentamisesta ja keskustelun ylläpidosta on hyvä”, arvioi ­Raumo.

Pääluottamusmiesaikanaan Aleksei Raumo vieraili eduskunnassa, missä hän tapasi muun muassa kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok). © kuvakaappaus rk.karelia.ru

Pääluottamusmiesaikanaan Aleksi Raumo vieraili eduskunnassa, missä hän tapasi muun muassa kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok). © kuvakaappaus rk.karelia.ru

Suomen sijaan Iraniin

Investointikeskuksen Suomi- ja EU-hankkeet ovat jäissä, mutta Aleksi Raumo pysyy kiireisenä muissa ilmansuunnissa.

Kesäkuun alussa hän matkusti Iranin pääkaupunkiin Teheraniin, missä karjalaisdelegaatio keskusteli yhteistyömahdollisuuksista esimerkiksi kalankasvatuksessa, kivi- ja elintarviketeollisuudessa sekä vedenpuhdistuksessa.

Karjalaisdelegaatio kertoi haluavansa siirtää hankkeita Venäjän epäystävällisiksi luokittelemista eli hyökkäyssodan tuominneista EU- ja muista maista Iraniin.

Kesäkuussa Raumo osallistui jälleen myös Pietarin talousfoorumiin ja allekirjoitti siellä Karjalan tasavallan yhteistyösopimuksen Pihkovan alueen kanssa.

Raumolla on myös täysin uusi titteli: heinäkuussa hänet nimitettiin Karjalan tasavallan tuonnin korvaus­keskuksen johtajaksi.

Keskus perustettiin Venäjälle asetettujen uusien sanktioiden vuoksi, jotta tasavalta löytäisi korvaavia tuotteita ja palveluita aiemmin länsimaista tuotujen tilalle.

Putinin hyökkäyssotaa Raumo ei suostu tuomitsemaan.

Hän ei myöskään vastaa kysymykseen siitä, jakaako hän Suomen vai Venäjän näkemyksen Ukrainaan hyökkäämisen oikeutuksesta.

”Minä olen rauhan puolella.”

Lue myös: Venäjän valtaeliittiin kytkeytyvät liikemiehet ostivat hotellikiinteistön Saarijärvellä – Näin kultainen EU-passi sinetöi sekavan kiinteistökaupan

X