Seura tutki: Miksi slovakialainen oligarkki Jozef Brhel kiinnostui Suomen tuulivoimaloista? Solarwind-yhtiön omistuskuviot hämmentävät Sysmässä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seura tutki Solarwind Finlandin omistuskuvioita.
Suomelaisen tuulivoimayhtiön taustalta löytyi monimutkaisia omistuskuvioita. © Anu Nieminen
Suomen moneen kolkkaan nousee tuulimyllyjä, kun pyristelemme irti fossiilienergiasta. Puhtaan sähköntuotannon taustalta löytyy myös koukeroisia omistuskuvioita ja korruptiosta syytettyjä oligarkkeja.

Tammikuussa 2021 Sysmän kunnanhallitus kuulutti yleiskaavasta. Mikäli kaava menee läpi, Rekolanvuorten alueelle, alle viiden kilometrin päähän Sysmän keskustasta, nousee viisi tuulivoimalaa. Lavat halkoisivat tuulta korkeintaan 235 metrin korkeudessa.

Pian kuitenkin tapahtui jotain erikoista, mitä Sysmän kunnanhallitus tuskin osasi ennakoida.

Sysmän tuulipuiston kaavoitusta oli hakenut pieni kotimainen yritys SolarWind by Janneniska Nastolasta. Päivä kuulutuksen jälkeen Prahaan rekisteröity sijoitusyhtiö ZMJ Sicav osti yhtiöstä 67 prosentin osuuden slovakialaisen tytäryhtiönsä E-Group A.s:n kautta.

Tilaa Seura ja jatka lukemista

Tämä artikkeli on tilaajille varattua maksullista sisältöä.

Tilaa Seura Kirjaudu