Seura tutki: Venäläisellä Capital Legal Services -lakiyhtiöllä oli tiiviit Suomi-yhteydet: Hyvästit Suomen-yhtiölle ja golfille Kerimäellä

Venäläisellä Capital Legal Services -lakiyhtiöllä oli asiakkaina liuta tunnettuja suomalaisia suuryrityksiä. Yhtiön kohtaloksi koitui Putinin sota ja imagoa ryvetti tietovuoto, joka paljasti salatun yhteyden Wagner-palkka-armeijan johtajaan Jevgeni Prigožiniin. ”Teemme työtä sekä hyville että pahoille asiakkaille”, selittää Seuralle CLS:n perustaja Vladislav Zabrodin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pietarilainen juristi Vladislav Zabrodin perusti 1999 Capital Legal Services -asianajotoimiston (CLS) Pietariin. Yhtiön ainoa ulkomainen toimipiste aloitti toimintansa Helsingissä 2014.

Venäläisellä Capital Legal Services -lakiyhtiöllä oli asiakkaina liuta tunnettuja suomalaisia suuryrityksiä. Yhtiön kohtaloksi koitui Putinin sota ja imagoa ryvetti tietovuoto, joka paljasti salatun yhteyden Wagner-palkka-armeijan johtajaan Jevgeni Prigožiniin. ”Teemme työtä sekä hyville että pahoille asiakkaille”, selittää Seuralle CLS:n perustaja Vladislav Zabrodin.
(Päivitetty: )
Teksti:
Outi Salovaara, Petri Jääskeläinen

Sulavakäytöksinen venäläisjuristi matkusti hengästyttävään tahtiin Venäjän, Lontoon ja Suomen väliä.

Hyvässä osoitteessa Etelä-Helsingissä sijaitsi hänen Pietariin rekisteröidyn lakiyhtiönsä ainoa ulkomaanedustusto.

Yhtiö oli erikoistunut ratkaisemaan vaativia ja arkaluontoisiakin juridisia kysymyksiä.

Suomessa hyvin verkostoituneen juristin kalenteri täyttyi tapaamisista, joissa hoidettiin vanhoja asiak­kuuksia ja houkuteltiin uusia arvostettuja yhtiöitä asiakkaiksi.

Juristi keskusteli niin suomalaisministerien kuin Suomalais-venäläisen kauppakamarin, Venäjän Suomen-suurlähetystön ja suomalaisten suuryhtiöiden edustajien kanssa.

Hän antoi lausuntoja venäläisille ja suomalaisille medioille ja oli talousseminaarien ahkera puhuja molemmin puolin rajaa. Hänen yhtiötään pidettiin eurooppalaisia arvoja ja periaatteita kunnioittavana.

Lomia kiireinen juristi vietti Saimaan Puruvedellä Kerimäellä, mistä hän oli puolisonsa kanssa vuonna 2005 ostanut komean huvilan 295 000 eurolla. Mies nähtiin silloin tällöin myös Kerigolfin viheriöllä – Venäjällä hän kertoi perehtyneensä golfin saloihin juuri Suomessa.

Mutta sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Suomi-yhtiöllä jenkkitausta

Juristi on Vladislav Zabrodin, 56, ja hänen yhtiönsä Capital Legal Services (CLS).

Pietarissa oikeustiedettä opiskelleella Zabrodinilla oli nuoresta pitäen suhteita Suomeen. Valmistuttuaan hän johti Parocin Venäjän-toimintoja ja suoritti 1992 Turun kauppakorkeakoulussa kansainvälisen kauppalain opintoja.

Hän opiskeli oikeustiedettä myös Yhdysvalloissa Chicagossa.

Vuonna 1999 Zabrodin perusti Pietariin Capital Legal Services -yhtiön, josta kasvoi noin 60 työntekijän lakitoimisto. CLS:n Suomen-sivuliike rekisteröitiin kaupparekisteriin vuoden 2014 alussa.

Suomessa yrityksen kytkökset Venäjälle hävitettiin: sivuliikkeen emoyhtiöksi ilmoitettiin Yhdysvaltoihin Floridaan rekisteröity CLS Business Trust -yhtiö, jota edusti Zabrodin.

Vladislav Zabrodinin suhteet olivat tiiviit Suomen suuntaan 1990-luvun alusta pitäen.
Vladislav Zabrodinilla oli tiiviit suhteet Suomeen 1990-luvun alusta pitäen. © Dpru.obs.ru-moscow-1.hc.sbercloud.ru

Pakotteet bisneksen riesana

Kun Suomen-sivuliike haki vuoden 2013 lopulla johtajaa, paikasta kiinnostui pitkän uran tehnyt teollisuuslakimies Eero Mörä. Hän tapasi Vladislav Zabrodinin ja tuli valituksi.

Mörä etsi CLS:n asiakkaiksi Venäjän-kauppaa käyviä suomalaisyhtiöitä ja oli yhtiön Pietarissa ja Moskovassa työskentelevien juristien yhteyshenkilö.

Heti Mörän aloitettua CLS:llä Putinin joukot miehittivät Krimin kevättalvella 2014.

”Mitkään odotukset eivät toteutuneet. Heti alkoi tulla kaikenlaisia pakotteita lisää ja lisää, ja Venäjän suosio alkoi kaikkien silmissä laskea jo Krimin jälkeen”, Mörä muistelee.

CLS onnistui kuitenkin saamaan Suomesta kymmeniä isoja yritysasiakkaita: Metsä, Teknos, Atria, Nordea, Posti, Huhtamäki…

Yhtiö kertoi, että sen asiakkaina olivat myös Fennovoima, joka rakensi Venäjän Rosatomin kanssa ydinvoimalaa, ja energiayhtiö Fortum. Niiden luottamuksellisten projektien sisältö ei ole tiedossa.

Asiakkaana oli myös muun muassa Venäjän valtion Suomessa toimiva omaisuudenhoitoyhtiö, joka pyysi CLS:a auttamaan verotusasioissa. Toimeksiannon kerrottiin koskeneen etenkin kiinteistöä, joka sijaitsee Niemenkatu 21:ssä Helsingissä. Tällaista osoitetta ei ole olemassa, joten kiinteistö jää mysteeriksi.

Sivuliikkeen liikevaihtoa Mörä ei halua paljastaa. Tietoa ei ole myöskään kaupparekisterissä, sillä tilinpäätöksiä ei ole lain vaatimuksesta huolimatta toimitettu rekisteriin.

Vladislav Zabrodinin yhtiö antoi lakiapua Prigožinille

Vladislav Zabrodinilla ja CLS:llä oli hyvä maine. Hyvä pöhinä jatkui vielä Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Maaliskuun alussa 2022 Zabrodin puhui Elinkeinoelämän keskusliiton webinaarissa. Suomalaisyhtiöt saivat ensikäden tietoa uusien, aiempaa ankarampien Venäjä-pakotteiden vaikutuksista liiketoimintaan.

Mutta kun sanktiot alkoivat kokonaan estää Venäjän-bisnekset, länsiasiakkaat alkoivat kaikota idästä. CLS:n ainoaksi tehtäväksi jäi antaa neuvontaa vetäytymis­asioissa.

Lokakuussa 2022 CLS:n puhtoinen maine ryvettyi.

Yhdysvaltalainen Intercept-uutistoimisto teki paljastuksen: CLS oli auttanut presidentti Vladimir Putinin läheistä tuttua, pahamaineista Jevgeni Prigožinia lakiasioissa.

Prigožin oli ryöstöstä ja muista rötöksistä nuorena yli kymmenen vuotta istunut vankilakundi, josta tuli oligarkki. Hän oli perustanut paitsi Kremlin propagandaa syöttävän Pietarin trollitehtaan, myös Wagner-yksityisarmeijan vuonna 2014.

Wagner kävi Kremlin tuella julmaa separatistisotaa Itä-Ukrainassa, ja armeija taisteli Venäjän operaatioissa myös esimerkiksi Syyriassa, Libyassa ja Keski-Afrikan tasavallassa. Vuonna 2020 Prigožin joutui EU:n pakotelistalle Wagner-yhteyksiensä ja laittomien Libyan-asetoimitustensa vuoksi.

Prigožinin joukot olivat mukana myös Venäjän viime vuonna käynnistämässä täysmittaisessa hyökkäyssodassa Ukrainassa, kunnes kesäkuinen Wagner-kapina vei hänet epäsuosioon.

Elokuussa Prigožin kuoli lentokoneturmassa, jota arvellaan Kremlin tilaustyöksi.

Capital Legal Services tarjosi lakiapua pahamaineiselle Wagner-yksityis­armeijan johtajalle Jevgeni Prigožininille.
Capital Legal Services tarjosi lakiapua pahamaineiselle Wagner-yksityis­armeijan johtajalle Jevgeni Prigožininille. © Shutterstock

Prigožin kasvatti myyntiä

Interceptin Prigožin-uutinen perustui kansainvälisen tutkivien journalistien verkoston OCCRP:n (Organized crime and corruption reporting project) käsiinsä saamaan suureen tietovuotoaineistoon, johon myös Seura perehtyi.

Aineisto sisältää CLS:n sähköposteja ja muita asiakirjoja vuosilta 2020–2022. Ne paljastivat, että CLS oli avustanut Prigožinia edustaneita länsimaisia lakitoimistoja, kuten lontoolaista Discreet Law -yhtiötä, kun nämä yrittivät löytää oligarkille keinoja vältellä pakotteita.

CLS:n juristit auttoivat länsikollegoitaan myös oikeudenkäynnissä, jota Prigožin ajoi tutkivan journalismin verkkoyhteisön Bellingcatin perustajaa Eliot Higginsiä vastaan. Higgins oli muun muassa paljastanut Prigožinin yhteyksiä Wagneriin, mutta oligarkki väitti tietoja valheellisiksi.

Euroopan journalistiliitto ja useat muut sananvapausjärjestöt tuomitsivat Prigožinin aloittaman ajojahdin ja pitivät sitä hyökkäyksenä riippumatonta mediaa ja sananvapautta vastaan.

CLS toteutti Prigožinille tehdyt työt Hamlet- ja Sha­kespeare-nimisissä projekteissa.

”Kokonaisliikevaihto kasvoi vuonna 2021 merkittävästi, ja suurin kasvu tuli Shakespeare- ja Hamlet -projekteista”, raportoi Zabrodin vuoden 2022 alussa.

Prigožin sai CLS:ltä myös uudenvuodenlahjan. Yh­tiön vuosittain laatimassa lahjalistassa oli kunkin lahjansaajan kohdalla mainittu etu- ja sukunimi sekä yhtiö, mutta Wagner-johtajan kohdalla luki vain Prigožin.

Suomesta apua Kremlin trollille?

Tietovuotomateriaalin perusteella Kremlin politiikan laineet ulottuivat myös Suomen CLS:ään.

Joulukuussa 2018 poliisi otti kiinni Venäjän kansalaisen Mira Teradan Helsingin lentokentältä. Yhdysvallat oli antanut hänestä pidätysmääräyksen törkeän huumerikoksen ja rahanpesun vuoksi. Suomi luovutti Teradan Yhdysvaltoihin, missä hän tunnusti rikoksensa.

Tuomion kärsittyään Terada palasi keväällä 2021 Venäjälle ja ryhtyi Kremlin uutena propagandakasvona mustamaalaamaan Suomea. Hän syytti suomalaisia vankiloita huonosta kohtelusta.

Elokuussa 2021 Eero Mörä sai Zabrodinilta sähköpostin. Terada halusi haastaa Suomen valtion Euroopan ihmioikeustuomioistuimeen, ja CLS etsi hänelle asianajajaa.

Mörä teki työtä käskettyä, mutta yhteydenotot kahteen suomalaisjuristiin tuottivat vesiperän. Juristien mielestä Teradalla ei ollut perusteita haastaa Suomen valtiota oikeuteen.

”Paras unohtaa Suomi-linja ja suositella Miralle yhteydenottoa venäläisiin juristeihin”, kommentoi CLS:n partneri Pavel Karpunov Zabrodinille.

Kuuluisiko CLS pakotelistalle?

Vladislav Zabrodinin CLS-yhtiö on Seuran selvityksen mukaan avustanut myös Krimin miehityshallintoa tukevaa ­tahoa.

Venäjän julkisten hankintojen rekisterien mukaan CLS myi vuosina 2016–2018 lakipalveluja Simferopolin kansainvälistä lentokenttää pyörittävälle yhtiölle, joka toimii Venäjän 2014 miehittämällä Krimillä.

Lentokenttäyhtiön omistus on ketjutettu useille yhtiölle, mutta todellinen omistaja on Rossija-pankki. Sen suuri osakas on Putinin läheinen ystäväoligarkki Juri Kovaltšuk. Jo vuonna 2014 Rossija joutui ensimmäisten länsipakotteiden alaiseksi Krimin valtaukseen liittyneiden toimiensa vuoksi.

Liiketoiminta Krimin miehityshallinnon kanssa olisi periaatteessa voinut olla syy viedä myös CLS lännen pakotelistalle.

Eero Mörä sanoo olleensa tietämätön CLS:n asiakkuuksista Suomen ulkopuolella, ja Prigožin-yhteyksistä hän kertoo kuulleensa viime vuonna.

”Olin Suomen-sivuliikkeen johtaja, eikä minulla ollut tarkkaa tietoa, mitä asiakkaita heillä oli Venäjällä. Toiminta ei myöskään mitenkään liittynyt Suomen-sivuliikkeen liiketoimintaan.”

Mörän mukaan hän ei tapaamisissa Zabrodinin kanssa keskustellut siitä, miten tämä asennoitui Kremlin Ukrainan-politiikkaan.

Lue myös: Miljardööri-oligarkki Igor Kesaev osti Saimaalta saaritontin – Näin Kyproksen ”kultainen EU-passi” auttoi ohi Suomen valvonnan

”Kaikilla oikeus saada laillista apua”

Entä miten kansainvälisiä kohuja kommentoi itse Vladislav Zabrodin?

Seuran puhelimitse ja sähköpostitse tavoittama Zabrodin haluaa tehdä selväksi, ettei Prigožin ollut suoraan CLS:n asiakas. Sen sijaan CLS tarjosi palveluita oligarkin läntisille asianajotoimistoille. Hamlet- ja Shakespeare-projektien tulot olivat siis länsiyhtiöiden, eivät Prigožinin, maksamia palkkioita.

Zabrodin sanoo CLS:n luottaneen Prigožiniin, vaikka vahvoja huhuja tämän ja Wagnerin yhteyksistä oli liikkunut jo vuosia.

”Hän vakuutti, ettei hänellä ollut yhteyttä Wagneriin. Hän myös sanoi, ettei ollut tehnyt asekauppaa Libyaan ja että pakotteet olivat perusteettomia. Prigožin johti meitä kaikkia tapauksen kanssa työskennelleitä harhaan”, Zabrodin sanoo.

Samoin tapahtui hänen mukaansa Bellingcatin ta­pauksessa.

”Olimme vakuuttuneita, että artikkelissa julkaistut tiedot Prigožinista olivat vääriä.”

Zabrodinin mukaan CLS lopetti huhtikuussa 2022 yhteistyön Prigožinin kanssa jo ennen kuin tämä Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen tunnusti julkisesti olevansa Wagnerin takana.

Zabrodin huomauttaa, että myös Teradan ja Prigo­žinin kaltaisten ihmisten on oikeus saada itselleen asian­ajaja.

”Teemme työtä sekä hyville että pahoille asiakkaille, sillä kaikilla on oikeus saada laillista apua.”

Zabrodinin mukaan CLS teki asianajajakyselyt Teradalle ilmaiseksi.

Simferopol-hankkeeseen osallistumista Zabrodin puolustaa sillä, ettei CLS:n avustama lentokenttäyhtiö ole pakotelistalla. Hän ei vastaa kysymykseen siitä, olisivatko Zabrodinin suomalaiset ja muut länsiasiakkaat hyväksyneet CLS:n toiminnan Krimillä miehityshallinnon hyväksi.

Zabrodin huomauttaa, että CLS:n Prigožin-hankkeet ja niiden maksut olivat joko Yhdysvaltain valtiovarainministeriön alaisen OFAC-viraston tai Ison-Britannian vastaavan viraston OFSIn hyväksymiä ja länsiyhtiöiden ohjeistamia.

Sivuliikkeen taru on lopussa

CLS:n Suomen-sivuliikkeen taru on lopussa. Kaikki sopimukset on irtisanottu, ja viimeiseksi jäävä vuoden 2022 tilinpäätös on verottajalla hyväksyttävänä.

”Sen jälkeen yhtiö poistuu kaupparekisteristä”, Mörä sanoo.

Hän kertoo lopettaneensa työt CLS:ssä jo viime vuoden puolella.

Zabrodinin mukaan yhdysvaltalainen trusti aiotaan lakkauttaa Suomen-toimintojen loputtua. Hän kertoo perustaneensa trustin yhdysvaltalaisen kumppaninsa kanssa, joka kuitenkin vetäytyi siitä myöhemmin.

Trustirakenne oli hänen mukaansa aikoinaan paras tapa järjestää toiminta Suomessa. Sivuliikkeen toiminta oli Zabrodinin mukaan kuitenkin koko ajan tappiollista.

Zabrodin muistuttaa monia muita Venäjän äveriäitä, jotka isänmaallisuudestaan huolimatta ovat ylläpitäneet tiiviitä yhteyksiä Kremlin mollaamaan länteen.

Suomen ja Yhdysvaltain lisäksi Zabrodinilla oli yhdessä ex-vaimonsa kanssa yhtiö myös veroparatiisina tunnetussa Panamassa 2002–2016, mikä käy ilmi Panaman paperit –tietovuotomateriaalista.

Zabrodinin mukaan tarkoituksena oli perustaa Elmax-yhtiön nimiin ravintoloita Venäjälle, mikä ei kuitenkaan toteutunut. Elmaxilla ei hänen mukaansa ollut edes pankkitiliä.

Veronkiertoon veroparatiisiyhtiötä ei ollut hänen mukaansa tarkoitettu.

”Toiminta ulkomaisen yhtiön kautta oli tuolloin normaalia. Sitä tarvittiin lähinnä Pietarin rikollisryhmien aiheuttamien riskien vähentämiseksi”, Zabrodin sanoo.

Lue myös: Venäläisten sadismi yllätti sotahistorioitsija Antony Beevorin: ”Mikään maa ei ole oman menneisyytensä vanki yhtä paljon kuin Venäjä”

Ei enää golfia Kerimäellä

Putinin aloittama sota vei hautaan CLS:lle runsaasti liikevaihtoa tuoneen Prigožinin ja tuhosi yhtiön liiketoiminnan Suomessa ja muualla lännessä.

Yhtiön markkinat ovat nyt Venäjällä, IVY-maissa – ja Afrikassa. Esimerkiksi heinäkuussa CLS:n Pavel Karpunin kävi osana venäläisdelegaatiota Zimbabwessa, mihin Venäjä on perustamassa erityistalousaluetta.

Zabrodin ei kuitenkaan syytä sodasta vain Putinia ja Venäjää, vaan Kremlin linjan mukaisesti muistuttaa Ukrainan ja lännen vastuusta konfliktin synnyssä vuodesta 2014 lähtien. Sitä Zabrodin ei kiistä, että vain Venäjä on vienyt sotilaansa naapurimaahan.

Kerimäen-huvilalla juristia ei enää nähdä lomailemassa matkustusrajoitusten vuoksi. Ongelmia lisää se, että suomalainen pankki sulki Zabrodinin tilin. Hän sanoo olevansa Suomi-suhteiden katkeamisesta järkyttynyt.

Zabrodinin mukaan suomalaiset yritykset välittivät Neuvostoliiton pitkän varjon alla elävälle Venäjälle omia arvojaan ja liiketoimintaperiaatteitaan, millä oli suuri myönteinen vaikutus Venäjään.

”Nyt tilanne on katastrofaalinen monessa mielessä eikä ole muuttumassa paremmaksi. Pelkään, että tämä tragedia ei lopu pian.” 

CLS-yhtiö etsii nyt asiakkaita Afrikasta. CLS:n Pavel Karpunin kertoi heinäkuussa Linkedinissä vierailustaan Zimbabwessa.
CLS-yhtiö etsii nyt asiakkaita Afrikasta. CLS:n Pavel Karpunin kertoi heinäkuussa Linkedinissä vierailustaan Zimbabwessa. © Ruutukaappaus/Linkedin

Anonymous kaappasi lakifirman sisäiset tiedot

Huhtikuussa 2022 Anonymous-hakkeriryhmä kertoi kaapanneensa ja julkaisseensa 60 gigatavua venäläisen Capital Legal Services -lakiyhtiön tietoja. Seura on käynyt kansainvälisen tutkivien journalistien verkostolle OCCRP:lle (Organized crime and corruption reporting project) annetun vuotoaineiston läpi ja kertoo sen sisällöstä yhteiskunnallisen merkittävyyden vuoksi.

Aineisto koostuu CLS:n sisäisestä viestinnästä. Siihen kuuluu myös ­kalenteri, johon kuuluu 350 Suomeen merkittyä yhteystietoa.

Joukossa on useita yritysmaailman vaikuttajia, muutamia entisiä ja nykyisiä poliitikkoja, virkamiehiä ja lakimiehiä, jotka CLS:n perustaja Vladislav ­Zabrodin on tavannut tai pitänyt tapaamisen arvoisena. Yhteystiedot on luokiteltu asiakkaiksi, mahdollisiksi asiakkaiksi, kumppaneiksi ja muiksi.

Nimen esiintyminen yhteystietolistalla ei kuitenkaan automaattisesti kerro yhteistyöstä. Osa yhteistyökumppaneiksi listatuista tahoista ei ole päätynyt CLS:n kanssa satunnaisia neuvotteluja ja tapaamisia pidemmälle.

Lue myös: Bellingcat paljastaa vääryyksiä – Tällaisia metodeja kohuttu ja kiitetty verkosto käyttää tietoja kaivaessaan

X