Siivousmyrkyt uhkaavat terveyttä

Sairaaloita, koteja ja päiväkoteja on Suomessa siivottu supermyrkyillä. Vaarallisista biosideista vasta yksi on kielletty EU:ssa. Seura kirjoitti kohuaiheesta jo viime marraskuussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Helsinkiläisen perheen koti käsiteltiin näillä PHMG:tä sisältävillä aineilla. Perhe ei voi enää asua kodissaan. Kuva: Sampo Korhonen.

Sairaaloita, koteja ja päiväkoteja on Suomessa siivottu supermyrkyillä. Vaarallisista biosideista vasta yksi on kielletty EU:ssa. Seura kirjoitti kohuaiheesta jo viime marraskuussa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Eeva Vänskä

Äiti vie lapsen aamulla päiväkotiin. Eiliset pikku sormenjäljet on pyyhitty pois oven lasista, pöydistä, leluista. Äiti ei tule ajatelleeksi, mitä pesuaineita tarhassa käytetään. Jos on tehty tehosiivous ja paikkojen desinfiointi, mitä myrkkyjä pinnoilta pikku sormiin tarttuukaan?

Suomessa myydään nimittäin desinfiointivalmisteita, joissa on vaarallisia biosideja. Näiden valmisteiden tehoaineista yksi on jo kielletty, ja toinen on EU:n byrokratiassa arviossa ja menossa mahdolliseen kieltoon. Yritykset tarjoavat myös ”siivouspalveluja”, joissa käytetään biosideja ”ennalta ehkäisevästi”.

Biosideilla pestään esimerkiksi sairaalatilojen pintoja, mutta myös kohteita, joissa desinfiointia ei tarvita, kuten koteja.

Koti myrkyttyi

Helsinkiläinen nelihenkinen perhe tilasi perussiivouksen uuteen kotiinsa elokuussa. Siivouksen jälkeen kaksi perheenjäsentä alkoi oireilla niin, etteivät he pystyneet enää oleskelemaan asunnossa.

Perhe kysyi asiantuntijaa yliopistolta, koska se halusi tietää, mikä aine voi aiheuttaa oireet. Tutkija lupasi käydä perheen luona, jos paikalla olisi myös siivouksen toteuttaneen yrityksen edustaja sekä käytetyt kemikaalit.

Niin paikalle tuli VASA Palvelut Oy:n edustaja mukanaan viisi kanisteria. Aineiden kauppanimet ovat Biokoti Sitruuna, Biohomepesu, Biodesi ja Biosumudesi.

Perhe vaati, että kanisterit luovutetaan Helsingin yliopistolle tutkittaviksi ja niin tehtiin. Tutkimus paljasti viattoman nimiset aineet varsinaisiksi pommeiksi. Ne olivat solutesteissä yhtä myrkyllisiä kuin myrkyllisimmät homemyrkyt.

Aineista tehtiin käyttöohjeen mukaiset pintakäsittelyt laboratoriossa. Käsitellyistä pinnoista irtosi myrkyllisyyttä veteen. Kevyesti hankaamalla niistä irtosi hienojakoista myrkyllistä pölyä. Eli tavallisessa käytössä käsitellystä lattiasta irtoaa biosidia iholle ja ilmaan.

Viides kanisteri, kauppanimeltään Biosumu kantoaine, oli vähemmän myrkyllinen.

Varsinaisia koktaileja

Siivouksessa oli käytetty myös kuudetta ainetta, jonka oli siivousfirmalle toimittanut Lifa Air Oy. Perhe tilasi myös tämän aineen yliopistolle.

Tämä Formula429-niminen valmiste sisältää neljää biosidia. Tutkimuksessa käsitellystä pinnasta irtosi myrkyllistä tahmaa. Myrkkyä irtosi myös käsitellylle pinnalle asetettuun vesitilkkaan.

Aine tappoi solut vielä 10 000-kertaisena laimennoksena.

Lifa Air Oy:n toimitusjohtaja Kirsi-Marja Kuusisto kertoo, että yritys toimii Formula429-valmisteen yhtenä jälleenmyyjänä Suomessa.

”Toimimme sen tiedon varassa, mitä maahantuoja ja tehdas ovat meille ilmoittaneet. Emme käytä tuotteita itse, joten niistä ei ole käyttökokemuksia.”

Oletteko tietoisia desinfiointiin käytettävien biosidien terveysvaaroista?

”Kyllä olemme ja tätä seurataan jatkuvasti. Otamme myyntiin vain tuotteita, jotka ovat hyväksyttyjä ja turvallisia nyt ja jatkossa. Tämän tuotteen valmistaja ja maahantuoja vastaavat ensisijaisesti tuotteidensa turvallisuudesta. Kaikki heiltä tuleva tuotteeseen liittyvä oleellinen tieto siirretään asiakkaalle.

Kuusisto sanoo, että tuotteen käytön oikeellisuudesta vastaa tuotteen käyttäjä eli desinfiointityön tekijä.

”Jälleenmyyjänä emme voi olla tietoisia minkään kohteen olosuhteista, etenkin jos erilaisia puhdistusaineita sekakäytetään.”

Itse siivouksen tehneen yrityksen edustajaa Seura ei tavoittanut.

Kirjainpeliä

Yhtenä desinfioinnin tehoaineena käytetty myrkyllinen PHMG on kokonaan kielletty. Silti useat yritykset markkinoivat edelleen PHMG:tä sisältäviä valmisteita Suomessa myös tämän jutun julkaisuhetkellä. Aineen poistaminen markkinoilta on menossa, myynnin takaraja on 1.2.2013.

Seuran saamien tietojen mukaan monet yritykset ovat korvaamassa kielletyn PHMG:n samankaltaisella guanidibiosidilla eli PHMB:llä.

Samaan aineryhmään kuuluva PHMB eli polyheksametyleeni biguanidi on kuitenkin vaarallisempaa kuin on luultu. Sitä ei ole lainvoimalla kielletty; EU:n arviointiprosessi on kesken. Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) on kuitenkin todennut tämän aineen ihmisen terveydelle vaaralliseksi. Se muun muassa vahingoittaa hengityselimiä, aiheuttaa silmävaurioita ja sen epäillään myös aiheuttavan syöpää. Viraston asiaa koskeva raportti on ollut julkisesti saatavilla jo syksystä 2011.

Yksinkertaistettuna yhden kirjaimen muutos siis vie vain ojasta allikkoon.

Supermarketeissa myytävissä siivoustuotteissa ei ole PHMG:tä tai PHMB:tä, mutta tavallisessa kaupassa myydään kyllä esimerkiksi käsille tarkoitettuja desinfiointisuihkeita, joiden tehoaine on PHMG.

Löyhää valvontaa?

Helsingin yliopiston Elintarvike- ja Ympäristötieteiden laitoksen tutkimusjohtaja Mirja Salkinoja-Salonen kertoo, että PHMB on jopa myrkyllisempi kuin PHMG.

Professori Mirja Salkinoja-Salosen mukaan siivousaineen myrkky säilyy aktiivisena vuosikausia. Kuva: Sampo Korhonen.

Professori Mirja Salkinoja-Salosen mukaan siivousaineen myrkky säilyy aktiivisena vuosikausia. Kuva: Sampo Korhonen.

”Guanidibiosidit ovat myrkyllisiä, biohajoamattomia, pitkävaikutteisia ja pysyviä kemikaaleja. Ne pysyvät reaktiivisina sisätiloissa vuosikausia ja muodostavat myrkyllisen altisteen tilojen käyttäjille.”

Ihmisen ihon soluja ja veren valkosoluja tuhoava pitoisuus on yksi milligramma litrassa. Suomen markkinoilla olevien sisätilakäyttöön markkinoitujen PHMB- ja PHMG-tuotteiden pitoisuus on 4500–6000 mg/litra.

Salkinoja-Salonen ihmettelee sitä, miten yritykset tulkitsevat lainsäädäntöä niin, että myös päiväkotien desinfiointien katsotaan kuuluvan asiaan.

”Desinfiointia markkinoivat yritykset tulkitsevat, että aineilla saa käsitellä vaikkapa koko kodin kaappeja ja kattiloita myöten.”

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin ryhmäpäällikkö Paula Haapasola sanoo, että biosideille altistumisen riskit riippuvat paitsi määristä myös siitä, millä tavalla kemikaalille altistutaan.

Haapasolan mukaan käyttötarkoitusten rajauksia desinfiointivalmisteille ei lakimielessä vielä ole. Tukesissa siis halutaan varoa biosidien leimaamista myrkyiksi yksinkertaistavalla tavalla.

Jää yritysten omaan harkintaan, millaisia käyttöra jauksia ne tekevät. Paula Haapasola uskoo, että PHMG:n ja PHMB:n korvaavia aineita on olemassa.

Älä kokeile kotona!

Haapasola myöntää, että desinfiointiaineita ei ole järkevää käyttää kotisiivouksessa. Hän ei myöskään näe syytä siihen, miksi tavalliset pesuaineet eivät riittäisi päiväkotien siivouksessa.

”Emme voi kuitenkaan määrätä, että päiväkodeissa ei saa käyttää biosideja desinfiointiin. Me toimimme olemassa olevan kemikaalilainsäädännön puitteissa. Valvomme, että lakia noudatetaan.”

Tukes ei siis valvo biosidien käyttöä tai käyttöolosuhteita. Se suosittelee kuitenkin riskitiedotuksen nimissä, että siivouspalveluja tarjoavat yritykset eivät myisi tai markkinoisi PHMB:tä sisältäviä valmisteita.

Osa firmoista seuraa tarkasti, mitkä tehoaineet joutuvat kiellettyjen listalle, osa tarvitsee aktiivista tiedotusta. Viesti menee joskus perille, joskus ei.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylitarkastaja Pertti Metiäinen kertoo, että virasto on saanut biosideista muutamia ilmoituksia. Niitä on tullut asukkailta, lakimiehiltä sekä terveydensuojeluviranomaisilta.

Metiäinen arvioi, että biosidien käytöstä aiheutuvien ongelmien suuruus riippuu sekä tapausten määrästä että käytetyn biosidin määrästä ja haitallisuudesta. Valviran mukaan Tukes on vastuullinen toimija.

Entä miten neuvotte toimimaan, jos perheen koti on käsitelty näillä biosideilla?

”Kannattaa olla yhteydessä aineiden valmistajiin, maahantuojiin ja ruiskuttajiin. Heiltä voi pyytää selvitystä, miten biosidikäsittely voidaan poistaa.”

Kielto tulossa

Biosidien tehoaineet hyväksytään EU-tasolla, mutta niitä sisältävät valmisteet hyväksytään jokaisessa maassa erikseen. Tehoaineen lopullisesta hyväksynnästä päättää komissio.

EU-tasolla päätösehdotusta valmistelee Ranska, mutta paperia on saatu odottaa eri syistä. Tukesin tietojen mukaan raporttiluonnos saadaan 2013 kevään aikana. Mikäli tehoaine kielletään, yrityksillä on vielä vuosi aikaa päätöksen voimaantulosta poistaa valmisteet markkinoilta.

PHMG:tä ja PHMB:tä käytetään Suomessa yhteensä kymmenen tonnia vuodessa. Määrään sisältyy paljon muitakin käyttötarkoituksia kuin desinfiointi, muun muassa teollisuuden käyttö. Kukaan ei tarkkaan tiedä, paljonko myrkyllistä biosidia on levitetty eri tiloihin desinfioinnin yhteydessä.

Biosidivalmisteet joko kuuluvat tai tulevat kuulumaan ennakkohyväksynnän alaisiin kemikaaleihin. Käyttö voidaan rajoittaa esimerkiksi ”vain ammattikäyttöön”. Ennakkohyväksyntä ei kuitenkaan vielä koske desinfiointiaineita.

 

Juttu on julkaistu alun perin Seurassa 48/2012.

X