Mihin tässä miestä tarvitaan? Sinkku menee nyt hedelmöityshoitoon yksin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© colourbox
Yksin hankitun lapsen hinnaksi voi tulla jopa 20 000 euroa, sillä Kela ei korvaa sinkkunaisen hedelmöityshoitoja.

Sinkkunaisen vanha virsi: haluaisin lapsen, mutta mies puuttuu.

Nyt homma menee näin: olen sinkkunainen, haluan lapsen, menen siis hedelmöityshoitoklinikalle.

”Itsellisten naisten hedelmöityshoidot ovat lisääntyneet”, tutkimusprofessori Mika Gissler Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Yksin hedelmöityshoitoihin hakeutuvien naisten määrä on lähes kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Vuonna 2008 hedelmöityshoitojen avulla naisille, jotka eivät olleet avio- tai avoliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, syntyi 87 lasta.

Vuonna 2013 luku oli 151. Viime vuoden tietoja ei ole vielä saatavilla, sillä osa hedelmöityshoidoista alkunsa saaneista lapsista syntyy vasta tämän vuoden syksyllä.

Trendi on luultavasti pysynyt kasvavana, sillä ennakkotietojen mukaan luovutetuilla sukusoluilla tehdyt hedelmöityshoidot lisääntyivät viime vuonna kuusi prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Sen sijaan omilla sukusoluilla tehtyjen hedelmöityshoitojen määrä laski.

Luovutushoitoja käyttävät usein juuri yksin lasta hankkivat naiset. Se tulee heille kalliiksi.

Vain yksityisillä klinikoilla

Naisen on turvauduttava yksityisiin klinikoihin, jos lapsettomuuden syy ei ole lääketieteellinen.

”Myös julkisella puolella pitäisi saada palvelua, mutta yksityinen puoli on käytännössä hoitanut kaikki itsellisten naisten hoidot”, Gissler kertoo.

Julkisella puolella priorisoidaan hedelmöityshoitoja parisuhteessa eläville, sillä resursseista on pulaa.

Yksityisille klinikoille sen sijaan on annettu määräys, että niiden tulee antaa hoitoa tasapuolisesti kaikille riippumatta siviilisäädystä. Klinikat ovat kovilla, koska luovutushoidot ovat lisääntyneet.

”Yksityisellä puolella ollaan todella huolissaan resurssien riittävyydestä.”

Kela ei korvaa

Yksityisillä klinikoilla hoidot ovat hintavia, eikä Kela korvaa yksin lasta hankkivan hedelmöityshoitoja. Sinkkunaisten lapsettomuutta ei pidetä sairaanhoitona.

”Kela korvaa hoitoja vain, jos niihin on lääketieteellinen syy. Sperman puuttuminen ei ole sellainen”, Gissler sanoo.

Lapsen hankkiminen yksin tulee siis kalliiksi.

”Hoitoihin lähtijät ovatkin valikoitunutta porukkaa, jotka voivat investoida kymppitonnin tai jopa 20 000 euroa hoitoihin. Ja muut kustannukset vielä päälle.”

Sinkkunaisen on esimerkiksi käytävä psykologilla ennen kuin hoitoja on lupa aloittaa.

Hoitoihin ulkomaille

Yhä useampi saattaa lähteä hedelmöityshoitoihin Suomen ulkopuolelle. Suosittuja maita ovat esimerkiksi Viro, Venäjä ja Espanja. Ulkomailla hoidot voivat tulla halvemmiksi.

Tietoa siitä, kuinka paljon hedelmöityshoitoja tehdään ulkomailla suomalaisille sinkkunaisille, ei ole saatavilla.

”Koska Kela ei Suomessakaan korvaa hoitoja, ei se korvaa muuallakaan”, Gissler sanoo.

Hoidoista ei tämän vuoksi kerry tietoa suomalaisiin rekistereihin.

Tanskalaista spermaa

Luovutushoitojen lisääntymisen vuoksi hedelmöityshoitoklinikoilla on pulaa spermasta. Klinikat joutuvat usein turvautumaan ulkomaiseen tuontitavaraan. Spermaa tuodaan Suomeen erityisesti Tanskasta.

Tanskassa sijaitsee spermapankki, josta klinikoiden lisäksi myös yksityishenkilöt voivat tilata spermaa. Sitä voi tilata jopa suoraan kotiin, kerroimme jutussa Laitonta mutta totta: Suomalaiset tilaavat siemennestettä Tanskasta suoraan kotiovelle – lue ketkä ja miksi.

Tanskalaisen Cryos-klinikan toimitusjohtaja Ole Schou kertoo, että yksin elävät naiset, jotka tilaavat spermaa kotihedelmöitystä varten, ovat heidän nopeimmin kasvava asiakasryhmänsä  sekä Suomessa että eri puolilla Eurooppaa.

”Euroopassa erityisesti niissä maissa, joissa on rajoitettu sinkkujen ja lesbojen hedelmöityshoitoja, on meneillään tee se itse -hedelmöityshoitojen buumi”, Schou sanoo.

X