Helsingin sosiaalipomo loikkasi yritykseen, jolta kaupunki tilasi miljoonien palvelut kilpailuttamatta

Työntekijöitä ja asumispalveluja välittävä Barona Group on palkannut merkittävän asiakkaansa Helsingin kaupungin ex-sosiaalijohtajan Paavo Voutilaisen palvelukseensa. Voutilainen muuttui ostajasta palvelujen myyjäksi helmikuun alussa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Paavo Voutilainen sai Helsingin sosiaalijohtajana kyseenalaista julkisuutta ostettuaan toimistoonsa 72 000 euron edestä design-huonekaluja. Kuva vuodelta 2007. Kuvaaja: Petri Kaipiainen/ Otavamedia

Työntekijöitä ja asumispalveluja välittävä Barona Group on palkannut merkittävän asiakkaansa Helsingin kaupungin ex-sosiaalijohtajan Paavo Voutilaisen palvelukseensa. Voutilainen muuttui ostajasta palvelujen myyjäksi helmikuun alussa.
(Päivitetty: )
Teksti:
Ari Korvola

Barona  on tytäryhtiönsä kautta viime vuosina laajentanut bisneksiään kaupungin rahoittamaan ja Voutilaisen hallinnoimaan kriisiasumiseen.

Seura kertoi viime maaliskuussa Baronan ja Helsingin kaupungin liikesuhteista, jotka olivat aiemmin luultua laajemmat ja likeisemmät.  Baronan tytäryhtiön Forenomin  ja Helsingin kaupungin välisen hätämajoituksen miljoonabisnes on hoidettu kilpailuttamatta.

Bisnes on laajentunut erityisesti tällä vuosikymmenellä. Toissa vuonna kaupunki osti yritykseltä majoitusta 4 miljoonalla eurolla, samoin viime vuonna. Rahat otettiin toimeentulotukeen varatusta budjetista. Viime vuoden alkuun Voutilainen sosiaalijohtajana vastasi näidenkin palvelujen hankinnasta palvelujen hankinnasta.

Kilpailutuksen puutetta kaupunki on selittänyt sillä, ettei sen ja yrityksen välillä ole allekirjoitettua sopimusta vaan asiakkaat asioivat suoraan yrityksen kanssa. Kriisimajoituksen vuokrataso on korkea – yhden asunnon keskivuokra on 1600 euroa kuukaudessa. Majoittajayhtiön kannattavuus onkin ollut ennätyksellisen hyvä.

”Olen helmikuun alusta lähtien hallitusammattilainen ja Baronassa johtaja. Valmistelen siellä uuden sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan liikkeellelähtöä”, Voutilainen kertoo.

”Se tarkoittaa hallituksen ja toimitusjohtajan palkkaamista.”

Jääviysepäilyt Voutilainen torjuu sillä, ettei hän enää vuoteen ole ollut hankintayksikön johtaja.

”Se on kohtuullisen pitkä karenssiaika.”

Voutilainen on profiloitunut erityisesti asunnottomuuteen liittyvissä kysymyksissä. Kyseenalaista kuuluisuutta hän sai tultuaan virkaansa sosiaalijohtajaksi vuonna 2006. Hän kalusti virkahuoneensa uusilla kalusteilla, joiden yhteenlaskettu hinta oli 72 000 euroa. Design-kalusteisiin kuului muun muassa Le Corbusier -sohva.

Kalustekauppaa sekä noin 130 000 euron – niin ikään ilman kilpailua – Diakonissalaitokselta tehtyä konsulttiselvitystä käsiteltiin sittemmin käräjillä, mutta vuonna 2011 syytteet hylättiin.

X