Suosittelevatko lääkärit aborttia, kun lapsi on vammainen?

Perheelle ehdotettiin raskaudenkeskeytystä, kun vauvalta löydettiin sikiöseulonnoissa 18-trisomia. Ilmiö on tuttu vammaisjärjestöille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Riikka ja Eetu Hapon tytärellä Ellillä todettiin jo raskausaikana vaikea kehitysvamma. Vanhemmat olisivat toivoneet lääkäreiltä puolueetonta tietoa.

Perheelle ehdotettiin raskaudenkeskeytystä, kun vauvalta löydettiin sikiöseulonnoissa 18-trisomia. Ilmiö on tuttu vammaisjärjestöille.
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Loikkanen

Seuran haastattelussa 18-trisomia-raskauden läpikäynyt perhe kertoi, että sikiöseulontojen tulosten selvittyä heille suositeltiin raskaudenkeskeytystä. Perhe päätti kuitenkin jatkaa raskautta riskeistä huolimatta. Voit lukea Elli-vauvan tarinan täältä.

Onko tavallista, että vammaista lasta odottaville vanhemmille suositellaan raskaudenkeskeytystä?

Kehitysvammaliiton toiminnanjohtajan Marianna Ohtosen mukaan terveydenhuoltohenkilöstö suhtautuu vammaista lasta odottavaan perheeseen yleensä hyvin.

”Pääsääntöisesti on niin, että vanhemmat kokevat saavansa itse päättää raskauden jatkosta ja lisätutkimuksista. Tilanteessa, jossa lapsella epäillään olevan jokin vamma, toivotaan neutraalia tietoa, ja meidän tietojemme mukaan sitä myös saadaan.”

Ohtonen myöntää, että on kuullut vanhemmilta myös huonoista kokemuksista, mutta ”onneksi harvemmin”.

”Raskaudenkeskeytyksestä tai jatkamisesta päättää aina perhe. Terveydenhuollon ammattilaisten tehtävä on tukea perheen päätöstä”, Ohtonen sanoo.

Keskeytystä ehdotettu

Vammaisperheiden monitoimikeskus Jaatinen ry:n toiminnanjohtaja Miina Weckroth on kuullut tapauksista, joissa sikiöseulontojen perusteella vammaista lasta odottaville on suositeltu raskaudenkeskeytystä.

”Joskus tuntuu, että lääkärissä kerrotaan se pahin mahdollinen skenaario, eikä erilaisia vaihtoehtoja ja sitä, että vammaisella lapsella voi olla hyvä elämä edessään”, Weckroth sanoo.

”Missään nimessä raskaudenkeskeytys ei saa olla automaattinen reaktio sikiöseulontojen poikkeavaan tulokseen.”

Ei kanteluita

Ikäviä kokemuksia terveydehoitohenkilökunnan asenteista ei ole kuitenkaan kanneltu viranomaisille. Etelä-Suomen aluehallintovirastossa tai Valvirassa ei muisteta yhtään tapausta, joka liittyisi sikiöseulontoihin.

Myös Valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteeri Sari Loijas kertoo, että vammaista lasta odottavat vanhemmat ovat kokeneet ahdistusta ja painostustakin raskauden päättämisen suhteen.

”Ehkä puhutaan liikaa vain vammaisen lapsen hankaluuksista. Vanhemmat toivoisivat saavansa myös tietoa elämästä vammaisen lapsen kanssa, yhteiskunnan tarjoamista tukitoimista ja vertaistukea.”

Kerromme vaihtoehdot

Raskauden aikana tehtävät sikiöseulonnat ovat odottaville äideille vapaaehtoisia.

HUS:n Sikiölääketieteen keskuksen vt. osastonylilääkäri Vedran Stefanovic kertoo, että lähes kaikki äidit käyvät heille tarjottavissa kahdessa sikiöseulonnassa. Niissä havaitut poikkeamat voivat viitata moniin kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksiin.

”Lääkäri ei koskaan voi sanoa, että tämä raskaus on keskeytettävä. Voimme vain kertoa, mitä löydösten perusteella on odotettavissa ja mitä vaihtoehtoja perheellä on. Esimerkiksi kromosomihäiriöistä 18-trisomiset ja 13-trisomiset kuolevat usein jo kohtuun, vaikka raskautta päätettäisiinkin jatkaa. Tämä myös kerrotaan äidille selvästi.”

Hänen mukaansa tällä hetkellä noin puolet esimerkiksi Downin syndrooman diagnoosin saavista perheistä jatkaa raskauden loppuun asti.

”Joku on kysynyt, miksi pitäisi käydä sikiöseulonnoissa, jos aikoo joka tapauksessa jatkaa raskautta. Toiset haluavat diagnostiikkaa ja mahdollisuuden valmistautua lapsen vammaisuuteen loppuraskauden ajan”, Stefanovic kertoo.

 

Aiheesta lisää: Vaikeavammainen Elli eli vain 15 päivää

X