Seura tutki: Kremlin sisäpiiriläinen Konstantin Gološtšapov omistaa Tahko Tours -lomakylän – Minne yrittäjä ja Putinin neuvonantaja on nyt kadonnut?

Putinin neuvonantaja rakennutti Kuopion Tahkolle miljoonien arvoisen lomakylän. Nyt talousrikoksista epäilty Konstantin Gološtšapov on paennut Venäjältä ja oma poika kuollut salaperäisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kremlin sisäpiiriin kuuluva Konstantin Gološtšapov on satumaisesti rikastunut liike- ja hengenmies.

Putinin neuvonantaja rakennutti Kuopion Tahkolle miljoonien arvoisen lomakylän. Nyt talousrikoksista epäilty Konstantin Gološtšapov on paennut Venäjältä ja oma poika kuollut salaperäisesti.
(Päivitetty: )
Teksti: Outi Salovaara

Miestä on kutsuttu Venäjän presidentin Vladimir Putinin hierojaksi ja harmaaksi eminenssiksi.

Hieroiko mies todella tulevaa presidenttiä pietarilaisella judoklubilla 1990-luvulla, on epävarmaa.

Valokuvat kuitenkin todistavat, että herrat olivat klubilla yhdessä.

Konstantin-Gološtšapov

1990-luvulla Konstantin-Gološtšapov ikuistettiin pietarilaisella Javara-Neva-judoklubilla valokuvaan, jossa on myös Vladimir Putin. Gološtšapov on takarivissä toisena vasemmalta ja Putin alarivissä keskellä. © East2West/MVPhotos

Sekin on varmaa, että Putinin ansiosta mies pääsi Kremliin neuvonantajaksi, loi mittavan suhdeverkoston Venäjän vallanpitäjiin ja rikastui lähes satumaisesti. Hänellä on Venäjällä ja ulkomailla luksuskiinteistöjä ja rahalla ostettu Kroatian ja mahdollisesti myös Kreikan EU-passi.

Kuopion Tahkolta mies osti ison tontin, jolle hän rakennutti vuosina 2005–2007 Tahko-Tours-yhtiönsä nimiin noin 13 miljoonaa euroa maksaneen lomakylän.

Syvärijärven rannassa ovat kylän kaksi suurinta huvilaa.

Toinen niistä on ollut omistajan, suurliikemies ­Konstantin Gološtšapovin, 68, hänen vaimonsa Iraja Gilmutdinovan ja heidän kuuden lapsensa yksityiskäytössä.

Konstantin Gološtšapov on taitava verkostoituja

Vaatimattomasti pukeutuvan ja käyttäytyvän Gološ­tšapovin tapana oli käydä Tahkolla parisen kertaa vuodessa. Usein hän juhli siellä uutta vuotta vaikutusvaltaisine ystävineen.

Mutta viime kesäkuussa Gološtšapovin elämä sai dramaattisen käänteen: venäläislehdet kertoivat, että hän oli paennut Venäjältä talousrikoksista epäiltynä.

Rikosepäily liittyy kahteen Pietarin seudun val­tionyhtiöön, vesilaitos Vodokanaliin ja Lenenergo-sähköyhtiöön.

Iraja Gilmutdinovan ja Gološtšapovin liikemiesystävän Kamil Magerramovin Nostrum-nimisen yh­tiön epäillään laskuttaneen valtionyhtiöiden urakoissa reipasta ylihintaa. Gološtšapovin uskotaan korkean tason suhteidensa ansiosta olleen yhtiön todellinen vallankäyttäjä.

Vyyhtiin liittyy myös vuonna 2019 kuollut Vodokanalin pitkäaikainen ex-pääjohtaja, monen suomalaisenkin hyvin tuntema Feliks Karmazinov. Suomi auttoi 1990-luvulta vuoteen 2017 asti Vodokanalia puhdistamaan Pietarin jätevesiä.

Karmazinovinkin epäillään kavaltaneen suuria määriä Vodokanalin varoja.
Karmazinovin ja Gološtšapovin kerrotaan olleen läheisiä ystäviä.

Suhteet eivät enää pelastaneet

Gološtšapovin rikostutkintaa voi pitää yllättävänä, onhan hän Putinin ja Kremlin sisäpiiriä.

Gološtšapovin ja Putinin yhteisiä ystäviä ja liiketuttavia ovat esimerkiksi Suomenkin kansalaisuuden omaava Boris Rotenberg ja tämän veli Arkadi.

Vuonna 2006 Gološtšapov kuvattiin muiden silmää tekevien kanssa kansainvälisesti tunnetun rikollisen Vladimir Kumarinin ylellisillä 50-vuotisjuhlilla Pietarissa.
Kumarin on pahamaineisen Tambovin mafian joh­taja, johon Putinilla väitetään olleen yhteyksiä 1990-luvulla. Kumarin istuu vuonna 2019 saamaansa elinkautistuomiota.

Suhteet eivät pelastaneet Gološtšapoviakaan rikostutkinnalta. Venäläisarvioiden mukaan suhteidensa ansiosta häntä kuitenkin varoitettiin tulossa olleesta pidätyksestä ja päästettiin pakenemaan ulkomaille.

Harras ortodoksi

Epäilty rötöstely on vain yksi puoli Gološtšapovia.

Hän on myös harras ortodoksi ja Venäjän ortodoksisen kirkon eli Moskovan patriarkaatin tukija ja pat­riarkka Kirillin hyvä tuttu.

Konstantin Gološtšapov ja patriarkka Kirill

Konstantin Gološtšapovilla on ollut läheiset välit patriarkka Kirilliin. © foto.patriarchia.ru

Kirkko, vallanpitäjät ja bisnes muodostavat Venäjällä tiiviin kolminaisuuden. Sitä kuvaa esimerkiksi Gološtšapovin perustaman vaikutusvaltaisen Russkoje Afonskoje obštšestvon eli Venäläisen Athos -seuran toiminta.

Naisilta kielletty Athos on ortodoksinen munkkivaltio ja 20 luostarin keskittymä Pohjois-Kreikassa. Athos-vuorella oleva Pyhän Panteleimonin luostari kuuluu Moskovan patriarkaatille. Gološtšapovin seura on kerännyt rahaa sen kunnostamiseen.

Presidentti Putin kävi Athoksella ensimmäisen kerran vuonna 2005, samana vuonna kuin Gološtšapov perusti seuransa. Putinin perässä muukin Venäjän mieseliitti villiintyi Athos-retriiteistä.

Athoksella kävivät lukuisat tunnetut miehet, joista monilla on Putinin tavoin KGB-tausta. Heitä kutsuttiin jopa Athos-tšekisteiksi, mikä viittaa Neuvostoliiton pahamaineiseen turvallisuuspoliisiin ja siihen, että Athoksella todennäköisesti puitiin muitakin kuin uskonasioita.

Athoksella ovat vierailleet esimerkiksi ulkomaantiedustelupalvelun johtaja Sergei Naryškin, Pietarin ex-kuvernööri Georgi Poltavtšenko ja nykyinen kuvernööri Aleksandr Beglov, ex-pääsyyttäjä Juri Tšaika, ex-pääministeri Jevgeni Primakov ja nykyinen pääministeri Mihail Mišustin.

Gološtšapov keräsi Athos-seuralleen varoja arveluttavillakin tavoilla. Vuonna 2014 paljastui, että osa hänen Athos-remonttiensa lahjoitusvaroista oli otettu Pietarin kaupungin tienpitomäärärahoista.

Taustalla lienee se, että silloinen kuvernööri Pol­tavtšenko on hänen hyvä ystävänsä.

Lue myös: Jeesus vaihtui Putiniin – Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill heittää bensaa sodan liekkeihin ja lupaa venäläisille sotilaille pelastusta

Tahko-Toursin lomakylään nousi ison rahan tsasouna

Mestarilliseksi suhteiden luojaksi sanottu hengenmies sai myös Suomen ortodoksit syömään kädestään.

Tahko-Toursin lomakylän korkeimmalla kohdalla seisoo Gološtšapovin rakennuttama yksityinen tsasouna eli ortodoksinen rukoushuone. Ylellisen tsasounan ikonit tilattiin moskovalaisilta mestareilta ja kallis kirkonkellojärjestelmä Keski-Euroopasta.

Sellaisesta rahapulassa kärvistelevät suomalaisortodoksit voivat vain haaveilla.

”Kaikesta huokuu, että tsasouna on tehty isolla rahalla eikä mistään ole tarvinnut säästää. Kun tiedämme, miten pieninä puroina meidän seurakuntamme rahat ovat, niin se on ihan eri maailmasta”, sanoo yksi Kuo­pion ortodoksisen seurakunnan aktiivi Seuralle.

Tahkon tsasouna

© Otavamedia/Matias Honkamaa

Kun Kristuksen kirkastumiselle nimetty tsasouna syksyllä 2014 valmistui, Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo vihki sen käyttöön. Arkkipiispan mukaan vihkimispyyntö tuli Venäjän kirkon edustajalta Suomessa.

Pyyntöön suostuttiin, vaikka Suomen ortodoksinen kirkko ei ole Moskovan vaan Konstantinopolin patriarkaatin alainen. Suomen ortodoksisen kirkon mielestä asialla ei tuolloin ollut merkitystä,

”Suomen ja Venäjän ortodoksisten kirkkojen välit olivat vielä toimivat”, viestittää sähköpostitse arkkipiispan sihteeri Jelisei Heikkilä.

Miksi yhteistyö jatkuu vieläkin?

Yhteistyö ei loppunut vihkiäisiin.

Miljonäärin yksityispyhätön jumalanpalvelukset on toimittanut Tahko-Toursin pyynnöstä paikallisen Kuopion ortodoksisen seurakunnan henkilökunta – ilmaiseksi.

Ennen koronaa ja sotaa Tahko-Toursin lomakylässä oli venäläisturisteja etenkin uutena vuotena ja lop­piaisena, jolloin venäläiset ortodoksit viettävät joulua. Tsasounassa pidettiinkin jumalanpalveluksia tyypillisesti loppiaisena.

Ne ovat kuitenkin olleet avoimia muillekin kuin lomakylän asiakkaille.

Ennen koronaa jumalanpalveluksia oli Tahkolla muutamia kertoja vuodessa. Niitä pidettiin Kuopion seurakunnan kirkkoherra Timo Honkaselän mukaan myös venäjäksi, sillä seurakunnalla on venäjää osaavia pappeja.

”Itse olen ummikko. Kerran olen muutama vuosi sitten käynyt toimittamassa palveluksen, ja Gološtšapov oli silloin paikalla”, hän muistelee.

Kirjallista sopimusta jumalanpalveluavusta ortodoksisen kirkon ja Tahko-Toursin tai Gološtšapovin välillä ei ole.

”Arkkipiispa ei tunne Tahko-Tours Oy:tä eikä näin ollen mitään kirjallista sopimusta sen kanssa ole tehty”, kirjoittaa Jelisei Heikkilä.

Arkkipiispan mukaan auttaminen on normaali ortodoksinen käytäntö: tietyllä alueella olevat kirkot ja rukoushuoneet kuuluvat paikallisen hiippakunnan piispan valvontaan, olivatpa ne yksityisiä tai kirkon rakennuttamia.

Kun Venäjä hyökkäsi brutaalisti helmikuussa Ukrainaan, patriarkka Kirill ilmaisi voimakkaasti tukevansa sotaa. Suomen ortodoksinen kirkko tuomitsi Moskovan patriarkaatin asenteen ja patriarkka Kirillin kannanotot jyrkästi.

”Venäjä on syyllistynyt kauhistuttaviin sotarikoksiin ja terroriin sekä tuhonnut pommein satoja kirkkoja Ukrainassa. Arkkipiispa tulee jatkossakin kantamaan huolta Ukrainasta ja ukrainalaisista, niin kotimaassamme kuin muualla”, viestittää Jelisei Heikkilä.

Gološtšapovin tsasounan kanssa tehtävä yhteistyö kuitenkin jatkuu sodasta huolimatta.

”Kirkko ei ole poliittinen toimija. Palveluksia toimitetaan kaikille tarvitseville kansallisuudesta tai kansalaisuudesta riippumatta. Toimitusten kannalta ei ole oleellista, kuka pyhäkön on rakennuttanut tai kuka sen omistaa”, sanoo Karjalan ja Kuopion hiippakuntaa johtava metropoliitta Arseni.

Tänä vuonna tsasounassa on ollut vain yksi jumalanpalvelus pyhäkön oman suojeluspyhimyksen päivän kunniaksi. Se oli elokuussa, eikä seuraavasta ole tietoa.

Tahko-Toursin lomakylä

Konstantin Gološtšapov rakennutti Tahkolle 13 miljoonaa euroa maksaneen lomakylän. © Otavamedia/Matias Honkamaa

Tahko-Tours on aina tehnyt tappiota

Gološtšapov ei ole käynyt Tahkolla vuoden 2020 jälkeen.

Poissa ovat myös venäläiset turistit, jotka eivät sodan vuoksi pääse Suomeen.
Tahko-Toursille tilanne on ikävä. Venäläiset lomailivat Tahkolla suomalaisia pidempään ja olivat sen vuoksi hyviä asiakkaita. Toiminta jatkuu nyt lähinnä suomalaisasiakkaiden varassa.

”Jouluksi kaikki majoituspaikat on varattu rivitaloja lukuun ottamatta”, sanoo Tahko-Toursin toimitusjohtaja Tatiana Kukkonen.

Tahko-Tours

Alhaalla oikealla näkyvä Tahko-Toursin suuri rantahuvila on Konstantin Gološtšapovin perheen yksityiskäytössä. © Otavamedia/Matias Honkamaa

Liiketaloudellista järkeä toiminnassa ei oikein ole, sillä Tahko Tours on läpi historiansa tehnyt raskasta tappiota. Esimerkiksi vuonna 2021 yhtiön liikevaihto oli noin 380 000 euroa ja tappio yli 180 000 euroa.

Konkurssia ei kuitenkaan ole tullut Gološtšapovin yhtiöön sijoittamien miljoonien ansiosta.

Dmitri-pojan salaperäinen kuolema

Missä Gološtšapov mahtaa nyt olla, ja mikä on Tahko-Toursin tulevaisuus?
Gološtšapovin koko perheen uskotaan paenneen Venäjältä – paitsi 29-vuotiaan Dmitri-pojan, joka kuoli yllättäen kesäkuussa neljä päivää sen jälkeen, kun isä oli paennut rikostutkintaa ulkomaille. Pojan kuolinsyytä ei ole kerrottu.

Dmitri Gološtšapovin on kerrottu olleen matkailualalla ja muun muassa omistaneen hotellin Italian Sardiniassa.

Gološtšapovin 300-neliöinen ylellinen asunto Pietarin eliittialueella on lehtitietojen mukaan myynnissä.

Kukkonen arvelee, että Gološtšapov saattaa nykyisin olla Kreikassa hoitamassa Athoksen kirkollisia tehtäviä. Tahkolle hän ei ole Kukkosen tietämän mukaan ihan pian tulossa.

Gološtšapovin kanssa Kukkonen ei keskustele, vaan yhtiön asioita hoitaa hänen mukaansa Tahko-Toursin hallituksen puheenjohtaja ja Gološtšapovin asiainhoitaja Jelena Pavljutšenko Moskovasta.

Seuran puhelimitse tavoittama Pavljutšenko ei kuitenkaan halunnut kommentoida Tahko-Toursin tilannetta ja tulevaisuutta mitenkään.

”Minä en tiedä siitä mitään, Tatiana Kukkonen tietää”, hän sanoi.

Pavljutšenko väittää myös olevansa tietämätön Gološtšapovin olinpaikasta.

”Minä en tiedä siitä mitään, kysykää häneltä itseltään”, hän sanoi ja lopetti puhelun.

Seura ei kuitenkaan löytänyt Gološtšapoville yhteys­tietoja, ja vaikutusvaltaisen liike- ja hengenmiehen olinpaikka pysyy salaisuutena. Gološtšapovin on kerrottu sanoneen, että hän aikoo ryhtyä munkiksi. Kuka tietää, jos hän on noviisina Athoksella?

Lue myös: Miljardööri-oligarkki Igor Kesaev osti Saimaalta saaritontin – Näin Kyproksen ”kultainen EU-passi” auttoi ohi Suomen valvonnan

Rakennustyöt käyvät kiivaina Kotasaaressa. Ensimmäisinä ovat valmistumassa 530:n neliömetrin vierastalo sekä pienempi henkilökunnan rakennus. Myöhemmin saareen nousee vielä Kesajevin 420-neliöinen yksityishuvila.

Rakennustyöt käyvät kiivaina Kotasaaressa. Ensimmäisinä ovat valmistumassa 530:n neliömetrin vierastalo sekä pienempi henkilökunnan rakennus. Myöhemmin saareen nousee vielä Kesaevin 420-neliöinen yksityishuvila. © Mikko Nikkinen

X