Tästä syystä klassikkoastia sopii hedelmöitykseen – siksi termi muumimukimenetelmä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Siemenneste voi hyvin muumimukissa. © Ismo Pekkarinen/LK
Muumimukimenetelmä eli koti-inseminaatio on yksi keino tulla raskaaksi ilman yhdyntää. Käytetäänkö muumimukeja todella?

Suomalaisissa homopiireissä kotona itse tehtävää hedelmöitystä kutsutaan usein muumimukimenetelmäksi.

Miksi muumimuki?

”Urbaanilegenda kertoo, että joku oli 1990-luvun lopulla kierrättänyt spermat juuri muumimukin kautta”, Tiia Forsström Sateenkaariperheet ry:stä kertoo.

1990-luvun lopulle osuu myös Kielitoimiston ensimmäinen havainto termin muumimukimetelmä käyttämisestä. Helsingin Sanomien Nyt-liite mainitsi jutussaan muumimukimenetelmän.

Miksi juuri muumit?

Tove Jansson on aina ollut monille ei-heteronaisille tärkeä esikuva ja ihailun kohde, joten astiavalinta on varmasti liittynyt siihen”, Forsström sanoo.

Mutta käytetäänkö muumimukeja oikeasti kotona tehtävässä hedelmöityksessä?

Oiva materiaali

Koti-inseminaatiossa sperma viedään siemennysastiasta lääkeruiskulla naisen sisälle. Astiaksi sopii hyvin juuri muumimuki.

Spermaa ei nimittäin kannata laittaa mihin tahansa astiaan.

”Siittiöt eivät pidä metalliastioista”, Forsström kertoo.

Sperma voi vaurioitua metallista. Tarkkaa syytä tähän ei tiedetä.

Posliinimuki käy astiaksi hyvin, samoin muovinen kuppi. Esimerkiksi hedelmöityshoitoklinikoilla miehen sperma kerätään muovipurkkiin.

Kaksoset tuli

Muumimukimenetelmä toimii todistetusti. Eräskin naispari sai menetelmän avulla kaksoset muutama vuosi sitten.

”Hedelmöittymisen todennäköisyyteen sperman kierrättäminen mukin kautta ei vaikuta käytännössä ollenkaan, kunhan toimenpide tehdään heti, eli siittiöt eivät pääse jäähtymään huoneenlämmössä”, Forsström kertoo.

Siittiöt alkavat tuhoutua, kun siemenneste jäähtyy. Sperma tulisi pitää ruumiinlämpöisenä ja ruiskuttaa emättimeen enintään pari tuntia vanhana.

Miten?

Väestöliiton ohjeen mukaan kotihedelmöitys kannattaa tehdä korkeintaan pari päivää ennen naisen ovulaatiota, jotta nainen tulisi raskaaksi muumimukimenetelmällä. Tällöin siittiöt ehtivät kulkea riittävän pitkälle munatorveen.

Jotkut uskovat, että inseminaation jälkeen on hyvä jäädä joksikin aikaa makuuasentoon. Ajatellaan myös, että jalkojen nostaminen ylös auttaa siittiötä suunnistamaan kohtuun.

Väestöliiton artikkelin mukaan tästä ei ole haittaa, mutta siittiöt osaavat uida kohtua kohti muutenkin, painovoimasta riippumatta.

X