Savonlinnan venäläinen mysteeritehdas siivoaa nyt omistustaan – Venäläiset Kremlin tukijat ”väistyivät” Argus Spectrum -yhtiön johdosta

Savonlinnassa toimiva venäläinen turvateknologiayhtiö Argus Spectrum siivoaa nyt Suomen-toimintojaan ja järjestelee omistustaan uusiksi. Todenäköinen syy tähän on tulevien EU-pakotteiden pelko.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Argusin Savonlinnan-tehdas on jo pari vuotta näyttänyt hiljaiselta, vaikka yhtiö kertoo olevansa toiminnassa.

Savonlinnassa toimiva venäläinen turvateknologiayhtiö Argus Spectrum siivoaa nyt Suomen-toimintojaan ja järjestelee omistustaan uusiksi. Todenäköinen syy tähän on tulevien EU-pakotteiden pelko.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Savonlinnassa toimiva venäläinen Argus Spectrum -turvateknologiayhtiö muokkaa nyt kiireisesti yhtiörakennettaan.

On edelleen epäselvää, mitä yhtiön Savonlinnan-tehtaalla valmistetaan ja kenen laskuun, mutta yhtiö on siirtänyt täkäläiset omistuksensa uusille ihmisille. Omistajavaihdoksesta kertoi ensimmäisenä Itä-Savo-lehti.

Vielä maaliskuun alussa yhtiö vakuutti Seuralle, ettei se pelkää mahdollisia Ukrainan sodan aiheuttamia pakotteita, vaikka emoyhtiö valmistaa Venäjällä sotilasteknologiaakin.

Toiminta jatkuisi yhtiön kertoman mukaan ennallaan. Ennallaanolo päättyi kuitenkin nopeasti.

Millä hinnalla Argus Spectrum vaihtoi omistajaa?

Seuran uutisen julkaisun jälkeen Argus Spectrum sulki verkkosivunsa kokonaan ja alkoi järjestellä omistustaan uusiksi.

Seuran hankkimien asiakirjojen mukaan emoyhtiö Argus-Spektrin johtohahmot Sergei ja Mikhail Levchuk luopuivat kaikista suomalaisyhtiön osakkeistaan ja hallituspaikoistaan.

Suomen-yhtiön eli Asi Oy Ltd:n pääomistajaksi ja toimitusjohtajaksi nousi Ison-Britannian kansalainen Anthony ”Tony” Betka, joka on aiemmin toiminut kotimaassaan Argus Spectrumin myyntijohtajana.

Lisäksi hallituksen puheenjohtajaksi ja tehtaanjohtajaksi ilmestyi Kaakonkulmalla Venäjä-liiketoimistaan tunnettu kiinteistökonsultti Jyrki Karjalainen.

Hän toimii kaupparekisterin perusteella muutamissa muissakin venäläisomisteisissa yhtiöissä, esimerkiksi kiinteistö- ja rakennusbisneksessä.

Karjalainen on aikaisemmin järjestellyt Suomesta kiinteistöjä venäläiselle eliitille ja huolehtinut niiden kunnossapidosta.

Mistään ei käy ilmi, millä hinnalla Argusin Suomen-omistus vaihtui, ja onko Levchukeille jäänyt edelleen kulissien takaista vaikutusvaltaa ”entisen” yhtiönsä asioihin.

Uusi omistaja Anthony Betka kertoo Seuralle sähköpostitse, että kauppahinta on luottamuksellinen asia ”eikä hänellä ole oikeutta paljastaa sitä”.

Tällainen nopea venäläisomistusten eteenpäinsiirto ei ole Suomessa mitenkään poikkeuksellista.

Esimerkiksi vuonna 2015 Rotenbergien oligarkkisuku myi omistamansa Långvikin kylpylän liiketoiminnan suvun suomalaisille avustajille yhdellä eurolla.

Kremlille ja sotilaspiireille tuttuja liikemiehiä

Syy Levchukien lähtöön suomalaisyhtiöstään lienee ilmeinen. Heidät tunnetaan lämpimistä ja läheisistä suhteistaan Kremliin ja Venäjän turvallisuuselimiin, joten EU-pakotteet voivat jossain vaiheessa kohdistua heihinkin. Vielä näin ei ole käynyt.

Presidentti Vladimir Putiniin ja puolustusministeri Sergei Shoiguun rakentamiensa suhteiden ansiosta yhtiö on kasvanut Venäjällä merkittäväksi turvateknologiavalmistajaksi.

Yhtiö on saanut vastuulleen muun muassa Venäjän sotavoimien käyttämän turvateknologian rakentamista. Vielä ennen Ukrainan sotaa ja sotasensuuria venäläinen talouslehdistö epäili, että hyvin tuottavissa sopimuksissa olisi ollut mukana korruptiota.

Suomessa Levchukit ovat kohdanneet vastoinkäymisiä, kun syksyllä 2021 yhtiön tilit jäädytettiin. Tämän seurauksena Venäjän kaupallisen edustuston johtaja Anton Loginov syytti Suomea venäläisten yhtiöiden syrjimisestä.

Vaikka omistajat ovat toistaiseksi välttyneet henkilökohtaisilta pakotteilta, EU:n tiukennetut vientipakotteet osuvat juuri sellaisiin kaksikäyttötuotteisiin, joita heidän yhtiönsä tekee.

EU haluaa pysäyttää vientituotteet, jotka voisivat edistää Venäjän puolustus- ja turvallisuusalan teknologista kehittämistä.

Hyvin todennäköisesti Argus Spectrumin rakentamat paloturvallisuuslaitteet kuuluisivat teknologiapakotteiden piiriin.

Yhtiö on silti tästä eri mieltä.

Uusi omistaja: ”Olemme itsenäinen yhtiö”

Toimitusjohtaja Anthony Betka kertoo Asin olevan nyt ”itsenäinen yhtiö, joka valmistaa eurooppalaisten standardien mukaisia paloturvallisuustuotteita”.

Hänen mukaansa yhtiö on katkaissut kaikki taloudelliset siteensä Venäjän Argus Spectrumiin. Varmuutta tästä ei kuitenkaan ole, ja nettisivujen perusteella yhtiöillä on edelleen muun muassa joitain yhteisiä verkkotoimintoja.

Betka sanoo yritysjärjestelyiden liittyvän ”tämänhetkiseen tilanteeseen” sekä ”poliittisiin ja taloudellisiin tapahtumiin”.

Viittaus tarkoittanee Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, vaikka Betka välttääkin mainitsemasta asiaa.

Betkan yhtiö avasi maaliskuussa uudet verkkosivut, joilta se on poistanut kaikki Argus Spectrumiin tai sen emoyhtiöön sekä tärkeimpään tuotteeseen, Streletz-älyrannekkeeseen liittyvät maininnat.

Yhtiö kuitenkin esittelee sivuillaan yhä Argus Spectrumin tuotteille myönnettyjä sertifikaatteja, ja uudetkin Savonlinnan tuotteet vaikuttavat tyystin samoilta kuin mitä venäläinen emoyhtiö valmistaa.

Betka väistää kysymykset tehtaan tuotteiden alkuperästä.

”Asissa valmistettavat tuotteet on hyväksytty ja sertifioitu nimenomaisesti Euroopan markkinoille. Nämä laitteet testataan ja hyväksytään itsenäisesti Asissa”, Betka sanoo.

Yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi ja tehtaanjohtajaksi pyydetty Jyrki Karjalainen on Betkan mukaan ”pitkäaikainen ja arvostettu savonlinnalainen, joka tuo kokemusta joukkoomme”.

Muita syitä miehen valinnalle yhtiöön hän ei täsmennä.

Betkan mukaan olisi ”hyvin tärkeää”, että Seura kertoisi nyt mieluummin yritysjärjestelyn positiivisista vaikutuksista Savonlinnalle.

Argus lupasi aikoinaan tehtaansa tuovan kaupunkiin sata työpaikkaa, mutta on epäselvää, kuinka moni niistä on oikeasti toteutunut.

Yhtiö kertoo yhä tuotantonsa pyörivän vireästi, vaikka edes Savonlinnan kaupunki ei tunnu tietävän, mitä tehtaassa valmistetaan ja minne tuotteet päätyvät.

Lue myös: Joutuuko Savonlinnan Argus Spectrum pakotteiden kohteeksi? – Venäjän sotavoimat käyttävät emoyhtiön kehittämiä tuotteita Krimin niemimaalla

X