Thaimaan pommit suunnattiin kuningashuonetta ja turismia vastaan - suomalaismies menetti iskussa vaimonsa
Thaimaalaiset pelkäävät nyt pommeja ja sitä myöten turistikatoa. Toinen Hua Hinin uhreista oli suomalaismiehen vaimo.
Alttarilla on kehystetty valokuva kauniista, hymyilevästä naisesta.
Muutama kilometri Hua Hinin keskustan ulkopuolella on pieni, varsin tunnelmallinen Wat Katsapan temppeli, nyt sen seinät ovat täyttyneet kukkaseppeleistä ja sali ihmisistä. He käyvät vuorotellen polvistumassa värikkään alttarin eteen ja sytyttämässä suitsukkeen.
Pommi-iskusta on kulunut nyt kolme päivää.
Toisessa rivissä ovat uhrin lähiomaiset. Siellä istuvat muun muassa uhrin äiti ja 17-vuotias tytär. Melkein kaikki paikalla olijat ovat thaimaalaisia, mutta lähiomaisten joukossa istuu poikkeavasti pukeutunut mies, joka pidättelee kyyneleitään.
Hän on ehtinyt siunaustilaisuuteen pitkän matkan takaa viime hetkellä. Hän on valokuvassa hymyilevän naisen suomalainen aviomies.
Pormestari paikalla
Suurin osa kukkaseppeleistä on tavallisten ihmisten jättämiä, mutta joukossa on myös monia yhteisöjen ja yritysten seppeleitä.
Wat Katsapa on kaiken kansan hautapaikka. Kun varakkaan suvun jäsen kuolee, yleensä siunaukset ja hautajaiset pidetään suuremmissa temppeleissä. Tavallisemman suvun jäsenen kuoltua hautajaiset pidetään usein täällä.
Juuri ennen tilaisuuden alkua paikalle tulee mies juhlaunivormussaan, arvomerkit rinnassa. Hän on Nopporn Wutthikul, Hua Hinin pormestari. Hän kävelee penkkirivistön eteen pysähtyen jokaisen rivin kohdalle tekemään ihmisille buddhalaisen wai-tervehdyksen. Hän nostaa yhteen painetut kädet varsin korkealle kasvojensa eteen, mikä buddhalaisessa kulttuurissa tarkoittaa suurta arvostusta.
Tervehdittyään ihmisiä pormestari istuu eturiviin keskelle mustiin pukuihin pukeutuneita miehiä. He ovat paikallispoliitikkoja. Silmäätekeviä näkee hautajaisissa Thaimaassa usein.
Heidän läsnäoloaan ei tunnuta pitävän aivan välttämättömänä.
”Heidän on oltava paikalla itsensä takia”, eräs hautajaisvieras kuiskaa kuivasti. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.
Pormestaria ei hautajaisissa yleensä näy. Nyt tapaus oli niin merkittävä, että hän tuli paikalle juhlaunivormussaan.
Kauhistuneita ilmeitä
Keskellä tavallista perjantaita, kolme päivää aiemmin pelko järisytti äkisti Hua Hinin kaupunkia.
Noi Ut-Sa oli avaamassa kynsistudiotaan aamuyhdeksän aikaan, kun ulkoa kuului kova pamaus. Hän kiirehti katsomaan, mitä oli tapahtunut.
”Siellä näkyi iso savupilvi ja ihmisiä juoksemassa. He juoksivat sikin sokin, minunkin liikkeeni ohi. He eivät huutaneet eivätkä itkeneet, mutta heidän kasvoillaan oli kauhistunut ilme”, Ut-Sa sanoo.
Hän palasi säikähtyneenä ja peloissaan takaisin liikkeeseensä.
Hua Hinin asukkaat tiesivät jo, että yöllä oli tapahtunut kaksi tuhoisaa räjähdystä, joissa oli kuollut yksi ja loukkaantunut useita ihmisiä.
Ut-Salle ei ollut epäselvää, mistä oli kyse savupilvessä läheisen temppelin edustalla.
Hän jäi odottelemaan liikkeeseensä. Vasta viideltä iltapäivällä hän uskalsi muiden liikkeiden yrittäjien kanssa lähteä ulos.
”Lähdimme ostamaan ruokaa. Mutta mikään kauppa tai koju ei ollut auki”, Ut-Sa sanoo.
Tässäkin räjähdyksessä kuoli yksi ihminen. Hän oli paikallinen nainen, kuten ensimmäisenkin räjähdyksen uhri.
Ut-San henki oli säilynyt, mutta pelko oli tullut. Hän kertoo edelleenkin pelkäävänsä mennessään töihin.
”Olen huolissani, että vielä räjähtää.”
Lähes kaikki muut yrittäjät kadulla ovat samaa mieltä.
”Lähdin kaupungille vasta tänään. En uskaltanut aiemmin”, Ut-San kynsistudiota vastapäätä olevaa kahvilaa ja hierontayritystä pitävä Wisa Phonmuang sanoo. Hän sai ruokaa, kun ystävät toivat sitä viereiseltä kioskilta.
Pelko on asettunut Hua Hiniin nyt ilmeisen pitkäksi aikaa. Silti on pelottomiakin.
Naapuriravintolan emäntä, Hua Hinissa koko ikänsä asunut iäkkäämpi rouva Wannaphom Wuttiwitsasanuwan puolestaan sanoo, ettei hän enää pelkää.
”Olen asunut täällä niin monta kymmentä vuotta, eikä tällaista ole koskaan ennen tapahtunut. En usko, että samanlaista tapahtuu uudestaan.”
Hän on poikkeus.
”Monet ihmiset pelkäävät yhä, minäkin”, sanoo kampaamon omistaja Khemjiya Seenaseang.
Kuninkaan kaupunki
Pääkaupunki Bangkokin eteläinen rautatieasema on hyvin pieni ja sympaattinen. Siitä lähtevät junat etelään, muun muassa Hua Hiniin.
Tiettyinä viikonpäivinä thaimaalaiset saavat matkustaa kolmannen luokan junissa ilmaiseksi, ja silloin ne ovatkin täynnä.
Joukossa on paljon työmatkalaisia ja sukuloijia, mutta myös ihmisiä, jotka varta vasten matkustavat parin sadan kilometrin matkan Bangkokista Hua Hiniin. Kaupunki on suomalaisillekin tuttu ranta- ja kaupunkilomakohde.
Kilometrien pituisella, hotellipilvenpiirtäjien reunustamalla rannalla makoileva tai läheisillä baarikaduilla asteleva länsimaalainen turisti ei välttämättä tiedä, että Hua Hin on thaimaalaisille mitä tärkein kaupunki: Thaimaan kuningas tykästyi aikoinaan Hua Hiniin ja päätti valita sen lomanviettopaikakseen.
Nykyään Hua Hinissa sijaitsee kuninkaan ja kuninkaallisen perheen lomapalatsi.
Thaimaan tämänvuotiset räjähdykset tapahtuivat kuningattaren syntymäpäivänä. Erityisesti se järkytti thaimaalaisia. Kuninkaallista perhettä pidetään maassa erittäin suuressa arvossa. Kuninkaan ja kuningattaren suosio on Thaimaassa varsin jakamaton, riippumatta poliittisista näkemyksistä. Myös valtaa pitävän sotilasjuntan johto on usein julkisesti ilmaissut arvostavansa ja kunnioittavansa kuningasta.
”Tänne oli tulossa Bangkokista paljon ihmisiä viettämään kuningattaren syntymäpäivää”, huahinilainen englanninopettaja Kungtalay Aroidee kertoo.
”Se tapahtui juuri, kun Thaimaan kansa oli valmistautunut juhlimaan, ja kaikki piti perua. Olisimme halunneet osoittaa tukeamme ja rakkauttamme kuningattarelle, muttemme nyt voineet tehdä niin.”
Aroidee suree myös syvästi englanninoppilaansa puolesta. Oppilaan äiti oli nainen, joka kuoli aamun räjähdyksessä. Sama nainen, joka oli suomalaismiehen vaimo.
Turistikohde
Pommien asettajat todennäköisesti tietävät hyvin Hua Hinin tärkeyden thaimaalaisille.
Ensimmäiset kaksi pommia räjähtivät Hua Hinin baarialueella. Ravintoloiden asiakkaista melkein kaikki ovat länsimaalaisia. Räjähdyksessä kuollut nainen ja suurin osa loukkaantuneista olivat kuitenkin huahinilaisia. Pommin uhri oli myymässä papaijasalaattia skootterilla liikuteltavassa kojussaan, ja monet loukkaantuneista olivat baarien työntekijöitä.
Hua Hin tunnetaan erityisesti golfarien paratiisina. Siellä myös asuu pysyvästi tai viettää pitkiä aikoja suuri joukko muita länsimaalaisia ihmisiä. He pitävät kaupungin kehittyneestä infrastruktuurista ja kätevästä sijainnista. Moni heistä on eläkeläinen tai myöhemmässä keski-iässä, eivätkä he pyöri baarialueen ravintoloissa samaan tapaan kuin nuoremmat, usein lyhyemmällä lomalla olevat turistit.
Turistikausi alkaa vasta myöhemmin syksyllä. Pommien asettajat tietänevät myöskin tämän. Miksi räjähdykset silti sattuivat nyt?
Lähes tarkalleen vuosi sitten räjähdys kylvi tuhoa Bangkokissa Erawanin pyhätössä. Erawan on Bangkokin tärkeimpiä buddhalaisten hiljentymispaikkoja, vaikka se alunperin onkin hindupyhättö. Erawan on paikka, jossa kahden uskontokunnan sopusointu näkyy konkreettisesti.
Pyhättö sijaitsee yhdessä Bangkokin vilkkaimmista paikoista. Sen vieressä on maailman kuudenneksi suurin ostoskeskus Central World, ja Erawanin kohdalla Bangkokin kaksi massiivista ilmajunalinjaa yhdistyvät.
Junan alla kulkee lisäksi vilkas kävelysilta, kuusikaistaisen Sukhumvit-valtakadun yllä.
Keiden etua palvelisivat tällaiset terrori-iskut, joiden kohteena on siviilien henki, Thaimaan elinkeinoelämä ja valtiosymbolit?
Tämänvuotiset pommit räjähtivät enimmäkseen paikoissa, joissa suurin osa ihmisistä on perusthaimaalaisia. Hua Hinin kahden räjähdyksen lisäksi ainoa selvästi turistialueella räjähtänyt pommi oli rantakadulla Phuketin Patongissa. Muut Phuketissa olleet pommit räjähtivät Phuketin pääkaupungin, Phuket Townin vanhoissa kiinalaiskortteleissa.
Patongin pommi räjähti Police Boxin vieressä, kuten muutama muukin pommi Etelä-Thaimaassa. Kohteina ovat esivallan lisäksi olleet uskonnolliset paikat.
Etelän terroristit
Räjähdysten jälkeen Hua Hin oli hetken aikaa suljettu kaupunki. Iskujen jälkeisenä päivänä paitsi kaupungin liikkeet, myös kaupunkiin tuleva väylät oli suljettu.
Englannin opettaja Aroidee ja hänen miehensä Anuwat Chimchalerm osallistuivat uhrin siunaustilaisuuteen ja kaksi päivää myöhemmin järjestettyyn polttohautaukseen. Hän toi tilaisuuteen kielikoulunsa muistoseppeleen yhdessä toisen oppilaansa kanssa.
Aroidee kertoo viettäneensä lauantain sisällä, kuten moni kaupunkilainen teki. Se ei ole tyypillistä thaimaalaisille, jotka kokoontuvat iltaisin muun muassa toreille ostamaan ruokatarpeita ja vaihtamaan kuulumisia.
Kotikaupungin asioista rupattelu on yhteisöllisille thaimaalaisille erityisen tärkeää.
Sunnuntaina Aroidee lähti lopulta torille. Ostostuokio päättyi ennen kuin edes ehti alkaa.
”Kun tulin torin lähelle, näin siellä paljon poliiseja. He tutkivat sähkötolppaa ja eristivät aluetta. Pelästyin pahoin, ja lähdin takaisin kotiin.”
Vielä seuraavana keskiviikkona moni huahinilainen säikähti taas kerran havaitessaan poliisin eristävän aamupäivällä räjähdyspaikkoja.
Kyse ei kuitenkaan ollut uusista pommiepäilyistä, vaan Thaimaan poliisiministeri ja Prachuap Khiri Khanin läänin kuvernööri olivat tulleet käymään kaupungissa.
Vierailun vuoksi paikallisen poliisilaitoksen edusta kuhisi bangkokista saapuneita ja huahinilaisia toimittajia. Ministeri vastaili toimittajien kysymyksiin kymmenisen minuuttia.
Seura kysyi häneltä tilaisuuden lopuksi tutkinnan edistymisestä ja siitä, onko vielä vaara uusista pommeista.
”Etenemme askel askeleelta. Nyt käymme katsomassa räjähdyspaikkoja ja vierailemme uhrien luona sairaalassa”, hän totesi.
Uutta tietoa hänellä ei ollut kertoa.
Sen sijaan kansalaisilla on näkemyksiä:
”Tuskin se oli Isis. Todennäköisemmin etelän terroristeja”, Anuwat Chimchalerm sanoo.
Thaimaan ja Malesian rajalla on vuosikausia ollut konflikti muslimiseparatistien ja Thaimaan joukkojen välillä. Eteläisimmissä kaupungeissa on ollut räjähdyksiä silloin tällöin, mutta ainakaan viime vuotta aiemmin terroristit eivät ole iskeneet omien kotialueidensa ulkopuolella.
Nyt moni pelkää, että separatistit ovat laajentaneet iskualueitaan muualle Thaimaahan.
Turistien pako
Toimittajat samoin kuin kansalaiset olisivat toivoneet ministeriltä lisätietoa.
Thaimaalaisia huolettaa nyt oman turvallisuuden lisäksi se, miten turismielinkeino pärjää lähitulevaisuudessa. Jo viimevuotinen Erawanin pyhätön isku vaikutti turistien määrään.
Erityisesti Hua Hinissä yrittäjät ovat huolissaan. Wu-Sat avasi kynsistudionsa uudelleen viikko rajähdyksen jälkeen. Wisa Phonmuang oli myös avannut, mutta hänen liikkeensä hierojat joutuivat olemaan toimettomina, kuten myös Khim Khemjiyan Seenaseangin kampaamotyöntekijät.
”Ei ole asiakkaita. Ihmisiä on ollut liikkeellä räjähdyksen jälkeen vähemmän kuin yleensä”, Seenaseang toteaa.
Mediaa kiinnostavat nyt matkailijoiden tuntemukset.
Thaimaalaisen Channel 7:n uutisryhmä oli viikko iskun jälkeen Hua Hinin kuuluisalla rannalla. Paikalla oli enimmäkseen thaimaalaisia turisteja, mutta toimittajat etsivät ulkomaalaisia.
Ensimmäinen kysymys oli kaikilta: ”Pelottaako?”
Turistit ainakin vakuuttivat, ettei pelota.
Mutta huahinilaisille pelko tuli kirjaimellisesti kotikaduille.
”Tunnemme surua, pelkoa ja vihaa”, Kungtalay Aroidee sanoo.
”Kun luin viime vuonna uutisia Erawanin räjähdyksestä Bangkokissa, tunsin tietenkin surua uhreja kohtaan, mutta pian ryhdyin takaisin omiin rutiineihini, kuten muutkin. Nyt ymmärrän, millaista on, kun pommit räjähtävät lähellä.”