Aiotko ratsastaa norsulla – mieti vielä toisenkin kerran. Norsut koulutetaan kiduttamalla ja rääkkäämällä

Jaa artikkeliTilaa Seura
norsu
Kahdeksan kuukauden ikäinen Pin sai turvapaikan norsujen pelastuskeskuksesta. © Ville Vanhala
Norsujen julma kohtelu perustuu tietämättömyyteen.

Perinteinen aasialainen norsunkoulutusmenetelmä perustuu tahdon murtamiseen, jossa kivun aiheuttamiseen käytetään myös teräaseita. Norsuja kohdellaan yhtä julmasti myös koulutusjakson jälkeen.

”Aasiassa on vallalla uskomus, että norsut pysyvät kuuliaisin vain, jos ne pelkäävät ihmistä ”, kertoo kansainvälisen asiantuntijaorganisaation Elephant Expertsin perustaja ja puheenjohtaja, biologi Helena Telkänranta.

Osa turisteja kuljettavista norsuista on vangittu luonnosta, mikä on monissa Aasian maissa laitonta, mutta norsujen dokumenttien väärentäminen on Telkänrannan mukaan verraten helppoa.

Myös ratsastaminen vaarantaa norsujen terveyden. Norsun ylöspäin kaartuva selkäranka ei sovellu taakkojen kantamiseen. Rangan päällä ei ole suojaavaa lihaskerrosta.

”Pitkäaikainen ratsastaminen aiheuttaa osalle norsuista selkänikamiin kroonisia tulehduksia, kipua ja hermovaurioita.”

Suurena ja painavana eläimenä norsu kärsii myös kovilla pinnoilla kuten asvaltilla kävelemisestä.

”Norsun jalkapöydän luiden alla olevat tärähdyksiä lieventävät sidekudostyynyt kuluvat, mistä seuraa luiden virheasento kävellessä. Etenkin niillä norsuilla, joita pidetään työajan ulkopuolella kytkettyinä luonnottomiin seisoma-asentoihin, esiintyy myös nivelrikkoja.”

Norsuratsun tuska

Aasiassa on kaikkiaan noin 15 000 työnorsua. Ainoastaan Intiassa perinteinen koulutusmenetelmä on periaatteessa lainvastainen, mutta sielläkään kieltoa ei valvota.

”Uusien lakien säätäminen ja valvonta on käytännössä mahdollista vasta silloin, kun maassa on ensin yleistynyt eläinystävällisempi tapa kouluttaa ja hyödyntää norsuja,” Telkänranta toteaa.

Norsujen kohtelu perustuu tietämättömyyteen. Edes norsujen omistajat itse eivät yleensä tiedä, että turistien ratsuna oleminen aiheuttaa norsuille kroonista kipua.

Erittäin älykkäänä ja seurallisena eläimenä norsu tarvitsisi myös hyvin toisenlaiset elinolot, kuin sillä vaellussafareilla on.

”Jos turistit tietäisivät, miten norsuja käsitellään silloin, kun he eivät ole näkemässä ja millaisia kipua ratsastaminen aiheuttaa, niin en usko, että kukaan haluaisi nousta norsun selkään.”

Lue lisää norsuista matkailukohteissa.

Alla oleva video norsujen ”kouluttamisesta” sisältää raakoja kohtauksia emmekä suosittele sitä herkimmille ihmisille. Video ei ole sallittu lapsille.

X