Näin Venäjä houkuttelee kansalaisiaan Suomesta Sputnik-rokotukseen – THL ei suosittele rokotematkailua

Jaa artikkeliTilaa Seura
Venäjällä Sputnik-koronarokote
Venäjä ei laista suurvaltapolitiikkaa Sputnik-koronarokotteen kylkiäisenä. Suomessa on noin 33 000 Venäjän kaksoiskansalaista. © iStock
Rokotteilla suurvaltapolitiikkaa tekevä Venäjä suunnittelee helpotettua rajanylitystä rokotettavaksi tuleville ulkovenäläisille sekä Suomen ja Viron kaksoiskansalaisille.

Suomessa ja Virossa vasta noin joka viides kansalainen on saanut vähintään yhden koronarokotteen.

Huomattava osa väestöstä joutuu siis odottamaan rokotusta vielä kuukausia – ellei sitten satu olemaan Venäjän kaksoiskansalainen, joille hyväntekijänä esiintyvä Venäjä on nyt tuomassa eräänlaista ohituskaistaa.

Venäjä tarjoaa ulkovenäläisille ja kaksoiskansalaisille ilmaista Sputnik-rokotusta. Samalla se hyödyntää naapureidensa hitaampaa rokotustahtia nostaakseen profiiliaan Sputnikin kehittäjänä ja ulkomailla asuvien kansalaistensa suojelijana.

Kaksoiskansalaisille annetaan rokotuksia Ivangorodin kaupungissa virolaisen Narvan kaupungin naapurissa Venäjän puolella. Toisen rokotuspisteen on kerrottu tulevan suomenvenäläisiä varten Viipuriin.

Venäjän kaksoiskansalaisille helpotus rajanylitykseen

Rokotustarjouksesta Virossa asuville kaksoiskansalaisille kerrottiin helmikuussa, jolloin Venäjän viranomaiset jo toimittivat Ivangorodiin ylimääräisiä Sputnik-eriä virolaisia varten.

Nyt Pietarissa vaikuttava Leningradin hallintoalueen kuvernööri Aleksandr Drozdenko on panemassa käyntiin rokotematkailijoiden helpotettuun rajanylitykseen perustuvan ohjelman, joka koskisi myös Suomessa asuvia kaksoiskansalaisia. He voisivat Drozdenkon mukaan saada rokotuksen Viipurissa.

Maaliskuun 25. päivänä Leningradin alueen hallitus tiedotti, että kuvernööri oli pyytänyt Venäjän terveysministeriä Tatjana Golikovaa sallimaan Suomen ja Viron kaksoiskansalaisille monikertapääsyn Venäjälle rokotusten vuoksi.

Koronapandemian aikana Venäjä on noudattanut sääntöä, jonka mukaan Venäjän kansalainen voi ylittää maan rajan vain kerran suuntaansa. Toisin sanoen Suomessa asuva kaksoiskansalainen on saanut käydä Venäjällä vain kerran.

Drozdenkon mukaan useimmat kaksoiskansalaiset ovat jo käyttäneet ainoan matkustusmahdollisuutensa, minkä vuoksi rokotematkailijoille pitäisi sallia useampi rajanylitys.

Viipurissa vielä odotellaan 

Seura soitti Viipurin aluesairaalaan, jossa puhelimeen vastasi johtavan lääkärin varahenkilö Pavel Smirnov.

”Meille ei toistaiseksi ole tullut tietoa, että vetoomukseen kaksoiskansalaisten vapaammasta rajanylityksestä olisi tullut vastausta terveysministeriöstä”, totesi Pavel Smirnov.

Aluesairaalassa ei olekaan ainakaan toistaiseksi erityisiä rokotusjärjestelyjä Suomen kaksoiskansalaisille.

Sairaalassa käy Smirnovin mukaan normaalistikin Suomessa asuvia Venäjän kansalaisia, ja myös joitakin koronarokotteiden ottajia on käynyt.  Heidän määräänsä Smirnov ei kuitenkaan pysty lainkaan arvioimaan.

”Emme tilastoi kaksoiskansalaisia erikseen, koska he ovat Venäjän kansalaisia”, totesi Smirnov.

Kaikki Venäjän passin haltijat saavat hänen mukaansa joka tapauksessa rokotteen ilmaiseksi.

Viranomaiset eivät suosittele koronarokotematkailua

Suomessa on noin 33 000 Venäjän kaksoiskansalaista. Läheskään kaikki tuskin lähtisivät Viipuriin rokotettaviksi, vaikka Venäjä helpottaisi Sputnikin perässä matkaavien rajanylitystä.

Viranomaiset eivät THL:n rokotusasiantuntijan, ylilääkäri Hanna Nohynekin, mukaan suosittele rokotematkailua. Lähtökohtaisesti valtioiden rajat ovat kiinni henkilöliikenteeltä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

”Meidän strategiamme mukaista ei ole suosia matkustusta maihin, joissa koronan ilmaantuvuusluvut ovat paljon korkeammat kuin meillä. Venäjän kansalaiset toki voivat tehdä miten parhaaksi näkevät, meillähän ei ole siihen mitään sanomista”, sanoo Hanna Nohynek.

Esimerkiksi Israel ja Islanti ovat asettaneet maahanpääsyn edellytykseksi sen, että matkailijalla on todistus koronarokotteen saamisesta tai koronan sairastamisesta. Vastaava järjestelmä on suunnitteilla myös EU:hun.

Mikäli Venäjän kaksoiskansalaisen on tarpeen päästä rokotetodistuksen vaativiin maihin, on rokotteen hakeminen Venäjältä asian nopeuttamiseksi Nohynekin mukaan ymmärrettävää.

Lue myös: Ylilääkäri Hanna Nohynek sairasti koronan – Ei voi vuoden jälkeenkään juoda kahvia

Sputnik-tarjous kaksoiskansalaisille poliittinen veto 

Hanna Nohynek arvioi, että Sputnik-tarjous saattaa olla Venäjältä myös poliittinen veto.

”Venäjä on tehnyt Sputnikin kanssa politiikkaa. Se on osa heidän suurvaltapolitiikkaansa, mikä lienee aika monelle selvä.”

Venäjä ei ole Nohynekin mukaan ainoa tällaista pehmeää valtaa käyttävä valtio, vaan esimerkiksi Kiina toimii samalla tavalla.

”Kiina on myynyt ilman niin sanotun tiukan lääkeviranomaisen tai WHO:n hyväksyntää maailmalle omia rokotteitaan. Ostajamaassa kansallinen lääkeviranomainen on vastannut myyntiluvasta”, sanoo Nohynek.

Kiinalaisen inaktivoidun eli eläviä taudinaiheuttajia sisältämättömän rokotteen suojatehosta on saatu hyviä tuloksia Brasiliassa.

Sputnikin suojatehossa ei ole ilmennyt ongelmia, vaikka Euroopan lääkevirasto EMA ei vielä olekaan saanut valmiiksi arviointiaan rokotteesta.

”Sputnikin immunogeenisuus- ja tehotutkimustulokset olivat oikein hyviä, ja ne julkaistiin vertaisarvioidussa korkean tason tieteellisessä Lancet-lehdessä. Kukaan ei varmaankaan kyseenalaista sitä, etteikö se olisi erittäin hyvä adenovirusvektoritekniikkaan pohjautuva rokote.”

Sputnikin toimintaperiaate on sama kuin esimerkiksi Astra Zenecan tai Jansenin rokotteella.

Sputnikiin liittyvät huolet koskevat Nohynekin mukaan rokotteen kehittämiseen liittyneitä eettisiä kysymyksiä. Epäilyksiä on ollut siitä, että koehenkilöt eivät olisi osallistuneet rokotetutkimukseen vapaaehtoisesti.

Toistaiseksi ei myöskään ole täyttä varmuutta siitä, täyttävätkö Sputnikin tuotantolaitokset eurooppalaisen lääkeviranomaisen standardit.

Lue myös: Koronarokotteen pimeät piikit verkkomarkkinoilla – Näin huijarit yrittävät hyötyä pandemiasta

Lue myös: Seura selvitti: Nämä koronarokotteet ovat jo tarjolla – ja kehitysputkessa on parisataa muutakin eri versiota

X