Työmatkalaiset raivostuivat: VR lopetti sarjalippujen myynnin seinään – näin saadaan lippujen hamstraajat kuriin

Jaa artikkeliLähetä vinkki
VR poisti kesän ajaksi sarjaliput. © Kari Hautala/Kuvaryhmä/SKOY
Vanhat sarjaliput haluttiin pois käytöstä ennen uudistusta. Nyt työmatkailijan pitää ostaa kausilippu tai metsästää säästölippuja.

VR heitti märän rätin työmatkalaisten kasvoille, kun se poisti kaukoliikenteen sarjaliput myynnistä yllättäen 9. kesäkuuta.

Sarjalippu uudistuu syksyllä, ja VR halusi saada suurimman osan vanhoista sarjalipuista käytettyä elokuuhun mennessä. Tarkoituksena on välttyä siltä, että syksyllä on käytössä sekaisin paljon sekä uusia että vanhoja sarjalippuja.

”Vanhat liput saa tietysti käyttää loppuun normaalisti”, kertoo VR:n hinnoittelujohtaja Nora Härme.

Työmatkalaiset ovat olleet raivoissaan, sillä monelle kaukoliikenteen sarjalippu on ainut järkevä vaihtoehto. Liput vedettiin pois ilman ennakkovaroitusta, eikä tilalle tullut korvaavaa lipputuotetta.

Härmeen mukaan tässä tilanteessa ei ollut mahdollista kertoa asiakkaille uudistuksesta etukäteen. Pelkona oli, että viime hetkellä lippuja ”ostettaisiin massoittain.”

Eli näin VR esti sarjalippujen hamstraamisen?

”Kyllä niinkin voi sanoa.”

Kiukku oli odotettavissa

Epämieluisasta uudistuksesta on satanut VR:lle kiihkeää palautetta. Sen laatu ei ole yllättänyt.

”Sarjalippu on suosittu tuote, joten reaktio on ymmärrettävä. Juuri tällaista palautetta osasimme odottaa.”

Härmeen mukaan noin 15 prosenttia junamatkoista tapahtuu sarjalipulla, ja kesällä osuus laskee entisestään. Siksi uudistus päätettiin toteuttaa juuri kesällä, kun liikkeellä on enemmän satunnaisia lomamatkustajia. Myös opiskelijat matkustavat kesäisin vähemmän kodin ja opiskelupaikkakunnan välillä.

Vaikka työmatkailu hiipuu kesällä, ei kaikilla ole lomaa. Kesällä työmatkustajille on tarjolla kertalippuja, kausilippuja ja säästölippuja.

Kausilippu sopii niille, jotka matkustavat joka päivä edestakaisin. Joustoa se ei tarjoa lainkaan, eikä siitä saa esimerkiksi opiskelija-alennusta.

”Kausilipun hinta on niin edullinen, että siitä ei voi antaa enempää alennusta.”

Esimerkiksi Tampereen ja Helsingin välillä kahden viikon kausilippu maksaa 265 euroa, kuukauden kausilippu 412 euroa ja kahden kuukauden kausilippu 763 euroa. Vertailun vuoksi: samalle reitille sei 30 matkan sarjalipun 324 euron opiskelijahintaan.

Sarjalipun tilalle VR tarjoaa säästölippuja. Ne ovat edullisimmillaan hiljaisilla vuoroilla.© Kari Hautala/Kuvaryhmä/SKOY

Vaihtoehtona säästölippu

VR tarjoaa sarjalipun tilalle säästölippuja eli alennushintaisia lippuja, joiden määrä riippuu junavuoron kysynnästä. Suosituille vuoroille säästölippuja on tarjolla vähemmän, hiljaisille enemmän.

”Meillä on tässä kesän aikana kampanja, johon sisältyy miljoona säästölippua. Niitä on nyt saatavilla entistä enemmän myös arkilähtöihin eli juuri työmatkustajan tarpeisiin.”

Mitä aiemmin junalipun ostaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä sen saa säästöhintaan. Säästölippua ei kuitenkaan voi vaihtaa tai peruuttaa ilman lisämaksua. Siinä piilee säästölipun ongelma: työmatkailija ei aina tiedä, mihin aikaan pääsee lähtemään töistä.

Onko työmatkailijalla realistista mahdollisuutta matkustaa säästölipuilla?

”Riippuu siitä, millä välillä hän matkustaa ja kuinka aikaisin hän pystyy varaamaan lipun.”

Säästölippuja voi etsiä VR:n hintakalenterista. Se näyttää lippujen edullisimmat hinnat noin 30 suosituimmalle reittivälille.

Mystinen uudistus

VR kertoo sarjalippujen uudistuksesta tarkemmin elokuussa.

Härmeen mukaan lipun hinta ei nouse, vaan tarkoituksena on tehdä lisäpalveluiden ostamisesta nykyistä helpompaa.

”Nyt sarjalipun käyttäjä ei pysty hankkimaan helposti esimerkiksi lemmikkilippua. Pyrimme parantamaan lipun muokkausmahdollisuuksia.”

Sarjalipun muutos liittyy suurempaan uudistukseen, josta esimerkkejä ovat lähiliikenteelle tarkoitettu beta.vr.fi-osoitteessa toimiva nettikauppa ja VR Lähijunat -mobiilisovellus.

”Lähiliikenteen uudet myyntikanavat edustavat sitä suuntaa, johon kehitämme myös kaukoliikenteen palveluita.”

X