Esko Valtaoja: Tehdään Amerikasta pieni taas!

Jaa kaverilleTilaa Seura
Esko Valtaoja
© Otavamedia

Aikana ennen televisiota viikonlopun ehdoton kohokohta oli piirrettyjen lastennäytös elokuvateatterissa. Minulla oli selkeä suosikki, Aku Ankka. Kun valkokankaalle ilmestyivät maagiset sanat ”Do­nald Duck”, tiesin että kohta saisin nähdä kuinka Aku saa raivarin, pomppaa metrin ilmaan ja pui nyrkkejään joka suuntaan. KVÄKKVÄKKVÄKKVÄK!

Nyt olemme sitten saaneet uuden Donald-viihdeohjelman, joka tosin ei taida aina olla lapsille sopivaa katsottavaa. Vähän väliä Do­nald Trump saa raivarin, pomppaa räksyt­täen ilmaan ja pui nyrkkejään joka suuntaan. Sitten hän allekirjoittaa taas uuden ukaasin.

Kyllä minullakin meni aamukahvi väärään kurkkuun kun kuulin Yhdysvaltojen presi­dentinvaalien tuloksen. Miten tälle maailmalle oikein käy?

Trumpin ensimmäiset viikot ovat itse asiassa rauhoittaneet minua aika lailla. Yhdysvaltojen presidentti voi olla maailman mahtavin mies, mutta aivan yksin hän ei voi tehdä paljoa­kaan. Trumpin käytös ja teot ovat tekemässä yhä useammasta kannattajastakin vastustajan. Ja kansan, poliitikkojen tai virkamieskunnan enemmistön tukeahan hänellä ei koskaan ole ollutkaan.
Oma veikkaukseni on, että Trumpin yhden miehen vähemmistöhallitus ei kestä neljää vuotta. Mutta yhdessä asiassa hän tulee onnistumaan, joskin sekin on päinvastainen hänen lupaukselleen ”Make America Great Again!”. Trump auttaa tekemään Yhdysvalloista pienen, tai tarkemmin sanoen oikean kokoisen, vaikuttajan maailmassa.

Lyhyen tähtäimen ennusteet menevät ryskyen metsään. Katsotaan siis kauemmas, vaikka vuoteen 2100. Maailmassa on kaksi vahvaa ja vakaata kehityskulkua, joiden ansiosta tulevaisuus on jotain aivan muuta kuin nykyisyys.

Köyhät valtiot kirivät rikkaita kiinni, ja saavat siksi yhä enemmän painoarvoa ja vaikutusvaltaa maailmassa. Kiina on ilmeisin esimerkki, mutta Maailmanpankin arvioiden mukaan myös muut kehittyvät taloudet kasvavat vuodesta toiseen neljästä viiteen prosentin vauhtia. Länsimaat saavat tyytyä alle kahteen prosenttiin. Ja kuten koulussa opimme, korkoa korolle -kasvu saa ajan mittaan kummia aikaan.

Toinen ennustettava kehityskulku on väestönkasvu. Vuonna 2100 meitä on hieman toistakymmentä miljardia, joista yli 80 prosenttia asuu Aasiassa tai Afrikassa. Eurooppalaisia on vaivaiset viisi prosenttia, samoin jenkkejä.

Tehdään Amerikasta pieni taas! Viiden prosentin vähemmistöllä ei maailmaa hallita, varsinkin kun toisillakin on takataskussaan yhä enemmän mässiä. Donald (KVÄKKVÄK!) Trump havahduttaa maailman siihen, että Yhdysvaltojen vuosisata on loppumassa.

Lue Esko Valtaojan edellinen kolumni:

Tiede taltuttaa köyhyyden ja kipeyden

X