Esko Valtaoja epäilee, ettei aitoa tekoälyä nähdä vielä pitkään aikaan – eikä hän pääse sen kanssa kaljalle vaikka haluaisikin

”Pitäisikö vielä vanhoilla päivilläni opetella koodaamaan? Lähdenkö kohta tekoälyn kanssa kaljalle?” Esko Valtaoja pohtii.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

"Pitäisikö vielä vanhoilla päivilläni opetella koodaamaan? Lähdenkö kohta tekoälyn kanssa kaljalle?" Esko Valtaoja pohtii.
Teksti:
Esko Valtaoja

Tekoäly ennakoi mahdollisia tartuntareittejä. Tekoäly tukee aivosairauksien tutkimusta. Tekoäly tulee olemaan kilpailukyvyn ajuri. Tekoäly sai potkut Yleltä. Siinä vain muutama ote yhden vuorokauden uutistarjonnasta tekoälyn suhteen.

Eipä kumma, jos moni menee pyörälle päästään kaiken tämän hypetyksen kanssa. Joko tässä nyt kohta koneet ottavat kokonaan vallan? Pitäisikö vielä vanhoilla päivilläni opetella koodaamaan? Riittääkö enää työpaikkoja, kun tekoäly tekee kaiken? Lähdenkö kohta tekoälyn kanssa kaljalle?

Pelko pois. Aitoa tekoälyä ei ole, eikä tule vielä pitkiin aikoihin. On vain niin paljon mediaseksikkäämpää puhua tekoälystä tietokoneohjelman sijaan. Kukapa nyt haluaisi lukea tietokoneen tekemää uutista – mutta tekoälyn kirjoittama onkin jo ihan jotain muuta.

Onko? No ei pätkääkään. Tekoäly on onneton termi, koska sitä on alettu käyttää yhä harhaanjohtavammin vähän joka paikassa. Laskentatehon ja muun teknologian kehittyessä tietokoneet tekevät yhä monimutkaisempia temppuja yhä nopeammin, mutta loppujen lopuksi ne tekevät sitä samaa mitä ovat aina tehneet: laskevat yhteen yksi plus yksi ja antavat tulokseksi joko kaksi tai virheilmoituksen.

Tuskinpa kenenkään mielestä taskulaskin osoittaa minkään sortin älyä kun laskemme sillä mitä tekee 30% alennus kenkäparista. Ja kun Facebookin ”tekoäly” päättelee ikäni ja alkaa heitellä sivuilleni Luonnollinen Viagra! -mainoksia tai hiustenkasvurohtoja (tunnistettuaan kuvista, että olen kalju), kaikki tapahtuu samoin vailla pienintäkään älyn pilkahdusta.

Lue myös: Huolestuttaako tekoäly? Tiedä nämä kolme asiaa kehittyvästä apuälystä ja rauhoitu

”On turha huolestua siitä, että Terminaattorin tavoin koneet ottaisivat ylivallan”

Todellisella tekoälyllä on oltava äly ja tietoisuus. Ilman niitä se vain tekee erilaisia siihen ohjelmoituja temppuja, jotka toki saattavat näyttää hyvinkin vaikuttavilta. Vielä vaikuttavampaa tulosta saadaan, jos kone vielä ohjelmoidaan ohjelmoimaan itse itseään.

Luovuutta voi toki matkia koneella, samoin kuin papukaija voi matkia puhetta. Mutta aito luovuus ja äly säilyvät ihmisen ikiomana omaisuutena. Eivät luultavasti loputtomiin, mutta aikamoisen hamaan tulevaisuuteen.

Siksi on turha huolestua siitä, että Terminaattorin tavoin koneet ottaisivat ylivallan ja alkaisivat tuhota meitä, tai että ne Matrixin tavoin orjuuttaisivat meidät.

Sen sijaan ne tekevät juuri sitä, mistä Karl Marx haaveili muistikirjoissaan 1800-luvulla. Hän näki tulevaisuudessa luokattoman ja valtiottoman yhteiskunnan, jonka perustana oli automaation tuottama runsaus.

Tekoäly, kuten muukin digitalisaatio ja automaatio, antaa meille yhä vähemmällä raadannalla yhä enemmän vapautta ja vaurautta.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit täältä.

Ihmiskäsi ja robottikäsi koskettavat.

”Tekoäly antaa meille yhä vähemmällä raadannalla yhä enemmän vapautta ja vaurautta.” © iStock

Lue myös: Kasvot kelpaavat maksuvälineeksi, mutta niillä voidaan myös valvoa kansalaisten liikkeitä – Miten kehittynyt teknologia vaikuttaa yksityisyydensuojaan?

X