”Jos voisin muuttaa vain yhden asian maailmassa, mikä se olisi?” – Näin Esko Valtaoja puntaroi vastausta

Midaan kosketus tai sotien loppuminen? Äkkiratkaisuista ei ikinä seuraa mitään hyvää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

Midaan kosketus tai sotien loppuminen? Äkkiratkaisuista ei ikinä seuraa mitään hyvää.
Teksti:
Esko Valtaoja

Jos voisin muuttaa vain yhden asian maailmassa, mikä se olisi? Tätä kysyttiin minulta haastattelussa. Vastasin, että kysymys on mieletön.

Ajatus toiveesta, jonka jokin mahtava voima toteuttaa, on ikivanha. Lupasihan jo Jumala täyttää kuningas Salomon yhden toiveen. Viisas mies pyysi viisautta, ja sai bonukseksi vielä kaikenlaista maallista mammonaakin. Vähemmän viisas kuningas Midas pyysi Dionysos-jumalalta, että kaikki mihin hän koskee muuttuu kullaksi, mistä ei hyvää seurannut.

Äkkikäännös ei johda parempaan

Lukemattomat kököt tieteistarinat pyörivät jonkun ihmevempaimen tai keksinnön ympärillä, joka yksin pelastaa koko maailman. Utopistit ovat maailman sivu tarjonneet simsalabim-ratkaisuja ongelmiin. Sodatkin loppuvat kun vain kaikki kieltäytyvät sotimasta, ei se sen monimutkaisempaa ole.

Todellisessa maailmassa utopia on suorin tie painajaiseen, koska äkkikäännös ei koskaan johda parempaan.

Sen koommin maailma kuin ihmisen elämäkään ei koostu palikoista, joita voi noin vain vaihtaa ilman että kokonaisuus lakkaa toimimasta; kaikki kytkeytyy kaikkeen.

Varo, mitä toivot

Minkä yhden ainoan asian muuttaisit maailmassa? Toivoisitko sotien loppumista kertaheitolla?

Jos mikään muu ei muuttuisi, tyrannit ja diktaattorit pysyisivät loputtomiin vallassa eikä Suomen itsenäistymisestäkään olisi tullut mitään.

Toivoisitko, että ihmiset olisivat aina kilttejä toisiaan kohtaan? Silloin ihmisen luonto ja kyvyt olisivat muuttuneet todennäköisesti hyvin kohtalokkaaksi käyvällä tavalla.

Siksi kannattaa aina kieltäytyä kohteliaasti, jos pullon henki tarjoutuu täyttämään toiveita. Vaikka tarjous olisi vilpitön, siitä seuraisi todennäköisesti pelkkää pahaa.

Klassinen esimerkki on W. W. Jacobsin kauhunovelli Apinan käsi, jossa isä toivoo onnettomuudessa kammottavasti ruhjoutuneen ja kymmenen päivää sitten haudatun poikansa olevan jälleen elossa. Novelli alkaa anonyymillä sitaatilla: ”Varo, mitä toivot, toiveesi voi toteutua”.

Tai mitä toivoisit itsellesi?

Lottovoittoa kenties kuten niin moni muukin. Mutta lottovoittajat eivät tutkimusten mukaan ole sen onnellisempia kuin muutkaan. Se tieto ei hidasta meidän haaveilujamme, koska on niin kovin inhimillistä toivoa, että ongelmamme katoavat yhdellä taikasauvan heilautuksella, sen sijaan että joudumme itse rehkimään niiden ratkaisemiseksi.

Askel askeleelta

Jos voisin muuttaa vain yhden asian maailmassa, mikä se olisi?

Että lakkaisimme haaveilemasta yksinkertaisista ratkaisuista ongelmiimme, ja miettisimme sen sijaan tosissamme, millaisten pitkien, mutkittelevien ja vastoinkäymisiä täynnä olevien, mutta todellisessa maailmassa mahdollisten polkujen varsilta voisimme löytää toimivia ratkaisuja ongelmiimme.

Maailmaa on rakennettava hitaan kärsivällisesti, elämää ja historiaa on kuljettava askel askeleelta.

Loikkia voi yrittää ottaa, mutta mitä pitempi loikka, sen varmemmin putoaa polulta suonsilmäkkeeseen.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä!

X