Pellet lähtee, mutta tieto pysyy – Esko Valtaoja: ”Kynä on miekkaa vahvempi, tieto voittaa voiman ja antaa meille tulevaisuuden”

”Tiedon ansiosta maailma pystyy puolustautumaan ja selviytymään vaaroista, jotka olisivat aikaisemmin romahduttaneet sen”, Esko Valtaoja muistuttaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

”Tiedon ansiosta maailma pystyy puolustautumaan ja selviytymään vaaroista, jotka olisivat aikaisemmin romahduttaneet sen”, Esko Valtaoja muistuttaa.
Teksti: Esko Valtaoja

Jos mitään superyllätystä ei tule, maailma voi kohta huokaista helpotuksesta. Donald Trumpista ei ollut uuden ajan airueeksi tai peräti ylös taivaisiin tempaamisen edelläkävijäksi, jollaisena kuulemma miljoonat herätyskristityt häntä pitivät. Paljon pahaa hän kyllä ehti tehdä, mutta ei korvaamatonta tuhoa.

Oma veikkaukseni on, että presidentin ainoaksi perinnöksi tulee jäämään Yhdysvaltojen republikaanisen puolueen tuhoaminen.

Pellet lähtee mutta sirkus jää, kuten vanha sanonta tietää. Maailman sirkuksessa riittää pellejä ilman herra Trumpiakin, mutta aina niistäkin on selviydytty. Neljä vuotta on pitkä aika päivittäisessä uutisvirrassa mutta vain hetki maailmanhistoriassa.

Trump on hyvä esimerkki siitä, kuinka vankkaa tekoa maailmamme loppujen lopuksi on.

Uutisia seuratessa kannattaa aina välillä vetää henkeä ja muistaa mistä kaikesta olemme pelkästään tällä vuosisadalla selvinneet.

Talous, ISIS, Ukraina, populismi, brexit, Syyria, pakolaiskriisi ja niin edelleen. Maailma on sitkeä kuin teinikauhufilmien mörkö: sieltä se aina nousee uudestaan jaloilleen, juuri kun luultiin että nyt tuli loppu.

Meillä on uusi puolustuskeino – tieto

Me olemme luoneet maailman, joka on paljon vähemmän haavoittuva kuin aikaisemmin. Koronavirus käy hyvin esimerkiksi.

Se on maailmanlaajuinen ongelma terveydelle, taloudelle ja muullekin elämällemme, mutta ei siitä uudeksi mustaksi surmaksi ole.

Maailma on toki romahtanut aikaisemmin; ajatellaan vain Rooman tuhoa, tai mayakulttuurin katoamista Keski-Amerikan viidakkoihin.

Meidän nykyistä maailmaamme taas eivät romahduttaneet edes maailmansodat, nuo tarmokkaimmat yrityksemme tuhota koko sivilisaatio. Miksi?

Eikö ole ylimielisyyttä, vaarallista hybristä, ajatella että me olemme myös vastedes turvassa? Onhan ihminen edelleenkin ihminen, miksi kuvittelisimme voivamme välttyä perikadolta, Ilmestyskirjan ratsastajilta?

Koska meillä on uusi puolustuskeino: tieto.

Alati lisääntyvä tieto on myös levinnyt kaikkialle; se tunkeutuu jopa Länsi-Virginiaan ja Pohjois-Koreaan. Tiedon varaan rakentuvan maailman perustuksia ei voi tuhota täsmäiskuilla, armeijoilla tai poliittisilla päätöksillä.

Tiedon ansiosta maailma pystyy puolustautumaan ja selviytymään vaaroista, jotka olisivat aikaisemmin romahduttaneet sen.

Vahvinkaan sotilasmahti tai ideologinen kiihko ei ole historian kulussa pelastanut tuholta.

Mutta kynä on miekkaa vahvempi, tieto voittaa voiman ja antaa meille tulevaisuuden.

Yhdistämällä tiedon ja vastuun voimme aina paikata maailman vauriot, aiheutti ne sitten presidentti tai pandemia.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä.

Lue myös: Yhdysvaltain presidentinvaalit – Kannattaako tulosta jännittää? ”Se, ettei enemmistön äänimärä välttämättä ratkaise vaalien voittajaa, turhauttaa monia” 

 

X