Esko Valtaoja: Politiikan taso nousuun puheroboteilla ja ammattinäyttelijöillä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Esko Valtaoja
Esko Valtaoja on Seuran kolumnisti. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Poliitikot tappelivat kuntavaalien alla kuin pikkulapset, toteaa Esko Valtaoja kolumnissaan. Millä keinoilla pahaisen riitelyn takaa saataisiin oikeat asiat järkevään käsittelyyn?

Kuntavaalit tulivat ja luojan kiitos myös menivät, ei niitä pitempään olisi kestänytkään. Äänestysaktiivisuus oli alhaisin sitten vuoden 1945: vain vähän yli puolet vaivautui uurnille. Vaalikeskusteluja seurattuani ihmettelen että edes niin moni, sen verran surkean kuvan ne antoivat politiikasta ja keskustelukulttuurista yleensäkin. (Tosin ”kulttuuri” taitaa olla liian ylevä sana tähän yhteyteen.)

Huudetaan toistensa päälle, ei yritetäkään kuunnella tai peräti ymmärtää vastapuolta, jankutetaan kuin pikkulapsi, jolla on mielessä vain yksi asia. ”Äiti, mulla on pissahätä.” ”Äiti, mulla on pissahätä.” ”Äiti…” Noitako pitäisi vielä äänestääkin?

Äänestäminen televisioväittelyiden perusteella on kuin tehdä valinta sen mukaan voittiko Li Anderssonin vaiko Jussi Halla-ahon joukkue Poliitikkosaaren Selviytyjät -kisan viime jaksossa.

Nykyinen julkisuuskulttuuri ei nosta politiikan tasoa

Olen elämäni aikana tavannut liudan poliitikkoja, ja arvatkaas mitä? Poikkeuksetta he ovat olleet paljon mukavampia ja fiksumpia kuin heidän julkisuuskuvansa – tai puheittensa – perusteella voisi kuvitella. Nykyinen julkisuuskulttuuri ei kerta kaikkiaan nosta politiikan tasoa eikä arvostusta äänestäjien parissa. Osaava päättäjä ei välttämättä, kenties yleensäkään, ole hyvä esiintyjä tai ääniharava.

Ammattiesiintyjiä poliitikkojen tilalle

Mitä jos erotettaisiin toisistaan politiikan puhujat ja tekijät? Puolueet ulkoistaisivat mainostoimistoille, tai varta vasten perustettavalle politiikkahyvinvointialuehallinnolle, tavoitteensa, ja ammattilaiset muotoilisivat sitten niistä tyylikkäitä ja tiedontäyteisiä mediapläjäyksiä äänestäjille?

Väittelyissäkin poliitikot voitaisiin korvata ammattinäyttelijöillä ja -puhujilla. Keskustelun asiapitoisuus ei siitä kärsisi, mutta sekä taso että viihdyttävyys taatusti kasvaisivat.

Poliitikothan tukeutuvat jo nyt media-ammattilaisiin, mutta turhamaisuus ja vanhat perinteet vaativat heitä myös esiintymään päärooleissa, vaikka filmistä tulisi paljon parempi ammattinäyttelijöillä.

Määrärahaa politiikkaroboteille

Minulla on myös vaihtoehtoinen ehdotus. Muutama kuukausi sitten tutkijat kertoivat rakentaneensa tekoälyrobotin, joka pystyy väittelemään yleisön edessä tasavertaisesti huippupuhujien kanssa. Robotti on Kubrickin Avaruusseikkailu-monoliittia muistuttava puhuva tietokone, mutta eihän keskusteluja pidä arvioida puhujien ulkonäön perusteella.

Lisätään puoluetukiin määrärahat politiikkaroboteille! Näin sekä nostetaan keskustelun tasoa että vapautetaan poliitikot yleisön viihdyttämisen sijaan tekemään sitä, mihin me heitä oikeasti tarvitsemme ja mitä he (toivottavasti) parhaiten osaavat.

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä.

X