Halvalla saa sekundaa Esko Valtaoja muistuttaa: ”Kuka niitä nälkäisiä mummoja loppujen lopuksi makuuttaa kakkavaipoissa lattialla? Ei Esperi Care vaan sinä – ja minä”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Esko Valtaoja
Esko Valtaoja on Seuran kolumnisti. © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Mitä enemmän rahaa haluamme itsellemme, sitä vähemmän jää yhteisiin menoihin. Kun halvalla vaaditaan tehtäväksi, sekundaa saadaan", Esko Valtaoja kirjoittaa Seuran kolumnissa.

”Mitä veistät, poikani?”

Poika vastasi: ”Veistän kaukaloa.”

”Mitä sinä sillä teet?” kysyi isä.

”Sitä vain”, vastasi poika, ”että kun isä ja äiti tulevat vanhoiksi, niin minä panen heidät nurkkaan syömään kaukalosta, niin kuin isoisä tekee.”

Vieläköhän kouluissa luetetaan lapsilla Topeliuksen tarinaa ”Kunnioita isääsi ja äitiäsi”?

Ikäihmisten huono kohtelu ei ole aivan uusi asia.

Suomeen mahtuu näköjään aina vain yksi puheenaihe, jonka kauhistelu täyttää somen, lehtien palstat ja talkshowt. Äsken oli Oulun maahanmuuttajat ja seksuaalirikokset, nyt taas vanhustenhoito ja hoivayhtiöt toimitusjohtajineen. Vielä ehtii tilalle yksi uusi aihe ennen vaaleja.

Moraalinen närkästys on palkitsevaa puuhaa, koska siitä tulee hyvä olo ilman että tarvitsee itse tehdä mitään. Minä olen NIIN hyvä ihminen, kun vaadin että tämä epäkohta korjataan oitis! Ja niin syy kuin korjausvelvollisuuskin on aina tuolla jossain muualla.

Mistä maksajat? No, niitähän riittää, pannaan vaikka kansanedustajien holtittomat taksiajelut kuriin ja sosiaalipummit töihin. Minä maksan veroni, ja se saa piisata.

Vaan kun ei piisaa. Valtiovarainministeriön virkamiehet arvioivat Suomen valtion sopeutustarpeeksi pari miljardia seuraavalla nelivuotiskaudella. Sen päälle pitäisi sitten löytää rahat parempaan vanhustenhoitoon ja moneen muuhun.

Mistäs ne rahat otetaan? Nostetaan työllisyysastetta, vähennetään yritystukia, tukitaan porsaanreikiä, tiukennetaan maahanmuuttoa ja niin edelleen, vastasivat vaalikiimaiset puoluejohtajat Hesarin kyselyyn. Älä huoli, kyllä me laitamme maksajaksi jonkun muun kuin sinut, hyvä äänestäjä!

Vain vasemmistoliiton Li Andersson sanoi ruman sanan niin kuin se on. ”Poliitikko, joka lupaa vähemmän veroja ja parempia palveluita, ei ole äänestäjilleen rehellinen.” Li kun on vielä niin nuori ja naivi poliitikko, että kuvittelee rehellisyyden kelpaavan meille.

Tietysti keplottelevat yritykset pitää panna kuriin ja valvontaa tiukentaa. Mutta ei se perusongelmaa ratkaise: mistä varat vanhustenhoitoon? Otetaanko tarvittavat rahat lastensuojelusta, terveydenhuollosta, syöpähoidoista, peruskoulutuksesta vaiko mistä?

Mitä enemmän rahaa haluamme itsellemme, sitä vähemmän jää yhteisiin menoihin. Ei se sen monimutkaisempaa ole. Kun halvalla vaaditaan tehtäväksi, sekundaa saadaan.

Kuka niitä nälkäisiä mummoja loppujen lopuksi makuuttaa kakkavaipoissa lattialla? Ei Esperi Care vaan sinä. Ja minä. Jos lähdettäisiin tästä yksinkertaisesta tosiasiasta, saataisiin ehkä jotain muutostakin aikaan.

X