Esko Valtaoja: kun venäläispariskunta pyörittää sushiravintolaa Kainuussa, on syytä olla tyytyväinen

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pettua syötiin Kainuussa vielä 1920-luvulla.

KAJAANIIN on avattu sushiravintola. Venäläinen pariskunta Grigori ja Viktoria valmistaa autenttista ja maistuvaa nigiri- ja maki-sushia, sobanuudeleista ja ankeriaskeitosta puhumattakaan.

”VÄHÄNKÖ VÄLIÄ?”, ihmettelee maailmantapahtumia tarkasti seuraava suomalainen ja syventyy Todella Tärkeisiin Uutisiin, Kreikan kriisiin, Isiksen hirmutekoihin ja Putinin uusimpiin putkahduksiin.

Mutta jos kohottaa katseensa päivän uutisia tiirailevasta mikroskoopista ja katselee asioita vähän laajemmalta kantilta, huomaa pian, että kainuulainen sushiravintola on itse asiassa paljon suurempi ja kauaskantoisempi juttu tässä maailmassa. Moneltakin kantilta.

SUSHIA NÄLKÄMAALLA? Mihin katosi nälkä, kurjuus ja pettuleipä? Pettua syötiin Kainuussa vielä 1920-luvulla, eikä suinkaan runsaskuituisen ja vähähiilarisen ruokavalion nimissä. Jotain edistystä on Suomessa ja maailmassa tapahtunut.

Venäläisiä maahanmuuttajia yksityisyrittäjinä Kajaanissa? Eikö ryssä enää vyörykään rajan yli setieni ja enojeni kyyristellessä aseineen lumikuopissa vanjoja napsimassa? Jotain edistystä on Suomessa ja maailmassa tapahtunut.

PIETARILAISTEN tekemää jenkkivaikutteista japanilaismuonaa, California- ja Philadelphia-sushia? Missä välissä maailma muuttui maailmankyläksi, jossa ateriat, ja yhä enenevässä määrin myös kansat, ovat veljet keskenään? Jotain edistystä on Suomessa ja maailmassa tapahtunut.

KUKAAN EI tiettävästi ole herännyt neljän aikaan aamuyöllä kääntyilemään unettomana lakanoissa ja laskemaan tekemiään hyviä tekoja. Ne suuret, pienet, ja kuvitellut mokat sen sijaan kyllä tulevat vaivatta mieleen.

SAMALLA JUROLLA tavalla suhtaudumme aivan liian usein myös maailmaan. On paljon antoisampaa muistella sotaa kuin rauhaa, puhua ongelmista saavutusten sijaan.

Positiivinen kehitys ei meitä hetkauta, vaikka se olisi joka hetki kaikkialla ympärillämme. Kyllä tuolta nurkan takaa varmasti löytyy jotain kauhisteltavaa!

UUTISIA TARVITAAN, mutta niillä on myös taipumus sokaista meidät todella tärkeiltä maailmantapahtumilta, niiltä, jotka eivät mahdu median ”viimeisten 24 tunnin kohutapahtumat” –kategoriaan.

Siksi myös ajatuksemme siitä, miten maailma makaa ja mihin suuntaan se kenties yrittää ryömiä, pakkaavat olemaan kovin yksipuolisia ja ylipessimistisiä.

Maailma kun ei makaa turvallaan eikä edes ryömi, vaan hölkkää reipasta vauhtia kohti yhä valoisampaa tulevaisuutta. Jos et sitä tahdo uskoa, mene Kajaanin Kasarminkadulle, tilaa vaikka Unagi-lajitelma (ankeriasta) ja mieti tosissaan maailmaa ennen ja nyt.

X