Esko Valtaoja puntaroi povaamista ja tulevaa: ”Mitä tapahtuu – missä ollaan 20-luvun loppuessa?”

Esko Valtaoja
Esko Valtaoja on Seuran kolumnisti. © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Aika on neljäs ulottuvuus, sanoo suhteellisuusteoria. Eikö siinäkin voisi liikkua ja käydä myös tulevaisuudessa", Esko Valtaoja pohtii.

Vuosikymmenen alkaessa media täyttyy taas kerran kurkistuksista tulevaisuuteen. Mitä tapahtuu, missä ollaan 20-luvun loppuessa?

Tutkimuslaitokset ja ajatushautomot tarjoavat listoja tulevista megatrendeistä. Ennustajista ehkä vaikutusvaltaisin, Sitra, nostaa ykköseksi ilmastonmuutoksen ja ekologisen jälleenrakennuksen. Harvapa tuosta lienee eri mieltä.

Omassa velhopiirissämme kaivettiin aattoillan lopuksi perinteisesti esiin tarot-kortit ja katsottiin tulevan vuoden kohtalot. Onhan se ekologisempaa kuin tinanvalanta, ja osumatarkkuus tuskin häviää erilaisille poliittisille povareille.

Oma päätöskorttini oli pentagrammien ässä: täydellistä tyytyväisyyttä, onnea, hurmiota, vaurautta ja nokkelaa älyä. No, kyllähän tuo minulle kelpaa, sanoi hän vaatimattomasti.

Muinaisen Rooman haruspeksit ennustivat uhrieläimen maksasta ja kiinalaiset oraakkelit kilpikonnan vatsaluista.

Pohjolan emäntä puolestaan luotti tuleen pantuihin pihlajanoksiin.

ARYTUTTTTRE

Keksin juuri uuden ennustusmenetelmän: läppärin näppäimistön yli ajavan Ryhmä Hau -auton.

(Kantaemo toivottavasti palaa pian hammaslääkäristä, ennen kuin tilanne mummolassa kahden lapsen kanssa riistäytyy kokonaan äijien käsistä.)

Nyt pitää vain tulkita tuo viesti tulevaisuudesta: arytuttttre?

Ja tietysti löytää maksavia asiakkaita tarkkoja ennustuksiani kuulemaan. Niistä tuskin tulee pulaa; harva pystyy vastustamaan haavetta kurkistaa tulevaisuuden verhon taa.

Viis siitä, että tutkimus on osoittanut haaveen toivottomaksi. Enneunet, horoskoopit, selvänäöt ja muut ovat tulleet perin pohjin testatuiksi. Täyden vesiperän ovat vetäneet niin Yhdysvaltojen armeija kuin kotoiset spiritistipoppootkin.

Tietysti povaaminen toimii. Muistiin jää aina se yksi satunnainen osuma, eivät ne kaikki täysin pieleen menneet. Katsokaapa vain, kyllä vuoden kuluttua jokin tarot-ennusteistani on pitänyt paikkansa.

Ainakin osittain. Tai, no vähän sinnepäin, kunhan valikoiden tulkitsen ja unohdan.

Aika on neljäs ulottuvuus, sanoo suhteellisuusteoria. Eikö siinäkin voisi liikkua ja käydä myös tulevaisuudessa? Kukaan ei tiedä, koska ajan syvin olemus on meille yhä täysi mysteeri, huolimatta kaikista Ajan lyhyt historia tai Ajan luonne -bestsellereistä.

Harva tutkija uskoo aikamatkustukseen, mutta kukaan ei ole pystynyt osoittamaan sitä mahdottomaksi.

Suhteellisuusteorian yhden tulkinnan mukaan koko tulevaisuus on jo olemassa, yhtä todellisena kuin menneisyyskin.

Ja uusi Ryhmä Hau -menetelmäni tarjoaa juuri SINULLE luotettavan ja edullisen kurkistuksen tulevaisuuteen!