Millainen on hyvä kuolema? Kuolinapu yritetään saada osaksi Suomen lainsäädäntöä

”Toivottavasti saat kuolla 95-vuotiaana sängyssä mustasukkaisen aviomiehen ampumana”, kuuluu vanha irlantilainen sanonta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esko Valtaoja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

”Toivottavasti saat kuolla 95-vuotiaana sängyssä mustasukkaisen aviomiehen ampumana”, kuuluu vanha irlantilainen sanonta.
Teksti:
Esko Valtaoja

Englantilaisen kirjailijan Neil Gaimanin Sandman mullisti sarjakuvataiteen alkaessaan ilmestyä yli kolmekymmentä vuotta sitten. Nyt siitä on tehty myös erinomainen televisiosarja.

Sandman kertoo Loputtomista, ihmiselämän keskeisten käsitteiden henkilöitymistä kuten Uni, Intohimo, Epätoivo – ja Kuolema.

Sarjakuvan Kuolema on hilpeä nuori goottityttö, joka saapuu ystävällisenä ja myötätuntoisena ja ojentaa kuolleelle kätensä. Televisiosarjan Kuolema näyttää erilaiselta, mutta hänen tehtävänsä on sama: antaa jokaiselle hyvä kuolema.

Millainen on hyvä kuolema?

”Toivottavasti saat kuolla 95-vuotiaana sängyssä mustasukkaisen aviomiehen (tai vaimon) ampumana”, kuuluu vanha irlantilainen sanonta.

Itse voisin tyytyä vähän vaatimattomampaankin, sanotaan vaikka muutamaan viime ajatukseen ja kiitokseen rannalla tähtitaivasta katsellessa.

Arvokas kuolema

Emme voi valita kuolemaamme. Mutta voimme valita, miten kuolemme – jos vain yhteiskunta sen meille sallii. Muutama vuosi sitten eduskunta hautasi käsittelyyn saakka edenneen kansalaisaloitteen eutanasialainsäädännöstä.

Kukaan ei ole varma miksi, koska suurin osa kansasta, kansanedustajista, hoitajista ja jopa aiemmin kiihkeästi vastustaneista lääkäreistä kannattaa kuolinapua. Myös presidenttimme puoltaa eutanasiaa.

Nyt Oikeus Arvokkaaseen Kuolemaan -yhdistys, keulassaan Terhokodin entinen johtaja Juha Hänninen, on aloittanut uuden yrityksen, jotta kuolinapu saataisiin osaksi seuraavaa hallitusohjelmaa ja Suomen lainsäädäntöä. Mediakampanjaa vauhdittaa joukko julkisuuden henkilöitä Tuomas Holopaisesta ­Sixten Korkmaniin ja Sofi Oksaseen.

Yhdistys muistuttaa, että kuolinapu on ihmisoikeus, osa ihmisen oikeutta tehdä päätöksiä omasta elämästään.

Lue myös: Kivuton, rauhallinen kuolema on monen viimeinen toive – Terhokodin eläköitynyt johtaja Juha Hänninen: ”Moni kokee suurta neuvottomuutta, kun läheinen on saattohoitovaiheessa”

Valmismatkapaketti

Mummot, vammaiset ja muut sotepalvelujen kuormittajat halutaan siivota pois tieltä. Valtio saa oikeuden päättää ihmisarvostasi ja siitä, oletko oikeutettu jatkamaan. Lääkäri voi tappaa sinut koska vain. Natsit tulevat taas. Tämä kaikki ja paljon muutakin roskaa on kuultu vuodesta toiseen eutanasiasta puhuttaessa, ja kuullaan taatusti kohta taas kerran. On helppo uhota, kun toiset kärsivät puolestasi.

Todellisuus on paljon yksinkertaisempi.

Niissä maissa, joissa tarkkaan valvottu kuolinapu on jo sallittu, ei väärinkäytöksiä ole todettu. Sen sijaan tuhannet ja taas tuhannet ihmiset ovat saaneet itse valita itselleen ihmisarvoi­sen, haluamansa kaltaisen ­tavan kohdata väistämätön.

Meistä jokainen on syntyessään ostanut valmismatkapaketin vailla palautusoikeutta. Siihen matkaan sisältyy myös kuolema.

Mutta jokainen ­meistä on ansainnut mahdollisimman miellyttävän, ­hyvän, iloisen ja kärsimyksistä ­vapaan viimeisen näytöksen elämälleen: hymyillen tulevan Kuoleman, joka ojentaa ystävällisen ­kätensä.

Siitä, ja vain siitä, kuolinavussa on kyse: ihmisen itsemääräämisoikeudesta. #elämäsionsinun

Lue kaikki Esko Valtaojan kolumnit tästä!

Lue myös: Seura selvitti: Mitä hautajaiset maksavat? Pakollisia hautajaiskuluja ovat vain arkku, tuhkausmaksu sekä vainajan kuljettamisesta perittävä maksu

X