Valta, väkivalta ja seksi pohdituttaa Esko Valtaojaa: ”Vallassa olevalla on aina mahdollisuus käyttää valtaansa väärin”

Ahdistelun vastainen #metoo-kampanja on epäilemättä viime aikojen merkittävimpiä tapahtumia. Sen vaikutukset näkyvät toivottavasti vielä silloinkin, kun tämän hetken uutisotsikot ovat kadonneet historian hämärään, kirjoittaa Esko Valtaoja Seuran kolumnissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjoittaja on avaruustähtitieteen emeritusprofessori ja tieteen kansantajuistaja, joka on julkaissut useita teoksia.

Ahdistelun vastainen #metoo-kampanja on epäilemättä viime aikojen merkittävimpiä tapahtumia. Sen vaikutukset näkyvät toivottavasti vielä silloinkin, kun tämän hetken uutisotsikot ovat kadonneet historian hämärään, kirjoittaa Esko Valtaoja Seuran kolumnissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Esko Valtaoja

Ahdistelun vastainen #metoo-kampanja on epäilemättä viime aikojen merkittävimpiä tapahtumia. Sen vaikutukset näkyvät toivottavasti vielä silloinkin, kun tämän hetken uutisotsikot ovat kadonneet historian hämärään. Nyt riitti, me emme enää suostu olemaan uhreja ja vaikenemaan alistuneina!

Mutta riittääkö #metoo? Kyse kun ei ole pelkästään sukupuolisesta ahdistelusta vaan ihmisen pohjimmaisista tavoista käyttäytyä. Luonnollisista tavoista, voisi sanoa, kunhan muistaa, että luonnollinen ei tässä tarkoita hyviä vaan alkuperäisiä käytöstapojamme. Niitä, mitä meillä oli ennen kuin vuosituhansien saatossa aloimme sivistyä ja inhimillistyä.

Ihmiseksi kutsuttu kolmas simpanssilaji on evoluution muokkaama sosiaalinen pienlaumaeläin. Lauma ei ollut tasa-arvoinen, ei sukupuolten välillä eikä yksilöiden välilläkään. Aina on ollut käskijöitä ja käskettyjä, vallanpitäjiä ja alistettuja. Ei niin jyrkästi kuin gorillaserkuillamme, joilla on vain yksi ainoa kingi ja lauman muut urokset eivät pääse edes parittelemaan muuta kuin salaa puskissa.

Ihmisten keskenkään valta ei koskaan ole ollut tasaisesti jaettuna. Lukemattomat pikaisen lopun saaneet utopiayhteisöt osoittavat, että se ei kerta kaikkiaan toimi tällä lajilla.

Valta keskittyy aina, ja halki historian on siksi myös etsitty keinoja rajoittaa vallan haittapuolia.

Valta, väkivalta, seksi. Valtaa pidetään usein yllä fyysisen tai henkisen väkivallan avulla, ja väkivallasta on vain pieni askel seksiin. Kuten kirjailija Anna-Leena Härkönen on riemastuttavasti todennut, kunnon seksissä on aina mukana reilua tappamisen meininkiä. Omalla tavallaan siinäkin on kyse vallan käytöstä, leikillään tai tosissaan.

Ilmeisesti ainoa totuus minkä presidentti Donald Trump on suustaan päästänyt, on että hän voi vaikka kouria naisia pi******, koska hänellä on niin paljon valtaa. Kyse ei ole siitä, että miehet ovat sikoja (vaikka jotkut ovatkin) ja naiset uhreja (vaikka jotkut ovatkin), vaan siitä, että vallassa olevalla on aina mahdollisuus käyttää valtaansa väärin.

Kuusikymmentäluvulla oli muotia sanoa, että jos naiset saisivat vallan, sodat loppuisivat maailmasta. Sitten tulivat Golda Meirit ja Margaret Thatcherit, ja ajatus haudattiin hiljaisuudessa.

Todellinen kahtiajako, oli kyse mistä tahansa, ei tapahdu sukupuolen perusteella, vaan sen, kenellä on valtaa ja kenellä ei. #metoossa ovat äänessä enimmäkseen naiset, koska heillä on yleensä vähemmän valtaa kuin miehillä. Sen epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseen taidetaan tarvita vielä toinenkin kampanja.

X