Jari Tervo: Halla-aho ratsastaa persujen puheenjohtajaksi herravihalla

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho valitaan kesäkuussa perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Siltä näyttää. Halla-aho voittaa, vaikka persueliitti kannattaa eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Sampo Terhoa. Oikeastaan Halla-aho valitaan juuri sen vuoksi, että eliitti kannattaa Sampo Terhoa. Persut kavahtavat herroja ja vainuavat heidät kaukaa.

 

Muinaiskirkkoslaavista väitellyt mies kuulostaa epätodennäköiseltä valinnalta perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Tuskin kuitenkaan kummallisemmalta kuin Timo Soini, joka tunnustaa umpiluterilaisessa maassa katolista uskoa.

 

Halla-ahon kannattajat kutsuvat häntä Mestariksi, melkeinpä Messiaaksi. Ironisesti persujen pelastaja saapuu Brysselistä, jos nyt saapuu. Halla-aho on ilmoittanut valituksi tullessaan johtavansa puoluetta etänä Euroopan Unionin pääkaupungista.

 

Joittenkin mielestä kaukana pysytteleminen on ainoa järkevä tapa johtaa Teuvo Hakkaraista ja Olli Immosta. Myös etäilmoitus ropisee Halla-ahon laariin. Kentällä arvostetaan miestä, jonka ministerikiima näyttää vähäiseltä. Edeltäjällä ei näyttänyt.

Olen ymmärtänyt perussuomalaisten luonteen väärin, ellei Halla-aho nouse johtoon. Persujen kantapuolue oli Veikko Vennamon johtama Suomen Maaseudun Puolue. Vennamolaiset jahtasivat rötösherroja. Rötös oli turha tarkennus herran edessä. Pelkkä herra olisi riittänyt. Persut jatkavat vennamolaisten herravihaisella linjalla. Nykyisin herroja kutsutaan vain eliitiksi. Asia on kuitenkin sama.

 

Herraskaisia tai muuten inhottavia asioita ovat perussuomalaisten mielestä Euroopan Unioni, maahanmuutto, tasa-arvoinen avioliittolaki, homot, lesbot, Yleisradio, valtamedia, koulujen kasvisruokapäivät ja feministit. Lista ei ole millään muotoa kattava.

 

Perussuomalaisuus on erikoinen kansanliike. Irvailin parikymmentä vuotta Uutisvuodossa kaikkia puolueita ja kaikki puoluejohtajia. Vain kenttäpersut suuttuivat, vuosikymmenestä toiseen. Jytkyn jälkeen raivo yltyi. Persut eivät käsittäneet, kenen luvalla mollasin heitä. Vaikka he istuivat hallituksessa. Vaikka kansa omisti Yleisradion. Vaikka he olivat tuo kansa. Näin persujen ajatus juoksi.

 

Halla-aho soittelee persusielun kannelta vastustaessaan eliittiä, tällä kertaa omassa puolueessaan. Hillotolppaansa silmät ummessa nuolevan Soinin esittäminen herrana ei taida vaatia paljon. Ja Soini on Terhon takuumies.

 

Jussi Halla-ahon nousu perussuomalaisten nokkamieheksi on tietenkin sekä ehdokkaan itsensä että puolueen etu. Isänmaan etuna en sitä pidä. Halla-aho on kuitenkin kisan voittava, sillä hän on perussuomalaisten ainoa toivo torjua murskatappio seuraavissa eduskuntavaaleissa.

X