Jari Tervo: Oletteko huomanneet, että murhamiehen kaikki ristimänimet kerrotaan aina?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tavallista pitempi nimilitania erottaa murhamiehen hyvistä miehistä.

Pikkurikollinen Toivo Harald Koljonen karkaa Huittisten varavankilasta maaliskuussa 1943. Hän koputtelee Hakasten maatalon ikkunaan yösijan ja leivän toivossa. Isäntä karjahtaa hänet matkoihinsa.

Kun maatalon valot sammuvat, Koljonen murtautuu perunakellariin. Kolmannen kerran hän tulee Hakasille varhain aamulla, leskimummulta varastamansa leveäteräinen kirves kädessä. Koljonen murhaa kuusi ihmistä, heidän joukossaan kaksi pientä lasta.

Historiantutkija Teemu Keskisarja on penkonut teoksissaan suomalaisen menneisyyden pimeää puolta. Kirves (Siltala 2015) tutkii suomalaisen joukkomurhaajan tarinaa niukkojen lähteitten kautta.

Keskisarja alaotsikoi kirjansa Toivo Harald Koljosen rikos ja rangaistus. Keskisarja liittyy tässä perinteeseen. Murhamiehistä kerrotaan kaikki ristimänimet: Lee Harvey Oswald, James Earl Ray, Mark David Chapman.

Johtuuko se pelkästään siitä, että pyritään kohdistamaan etsintä ja paheksunta mahdollisimman tarkkaan? Etteivät kaikki Toivo Koljoset joudu pahaan valoon? Vai onko perinne kummunnut viranomaistiedotteista, joissa kerrotaan kaikki nimet ja tiedotusvälineet ovat vain uskollisesti jäljentäneet ylhäältä annetun?

Tavallista pitempi nimilitania erottaa murhamiehen hyvistä miehistä. Murhaajaa kiinni ottavat ja häntä tuomitsevat kulkevat kahdella nimellä, myös muissa kirjoissa kuin Keskisarjan.

Toivo Koljonen oli varas ennen kuin hänestä tuli Toivo Harald Koljonen. Hänelle nuijittiin lyhyitä tuomioita. Bensavarkauksista hän sai ensimmäisen pitemmän kakkunsa.

Ennen Huittisten verilöylyä Koljonen oli tuomittu naisen pahoinpitelystä. Taustansa perusteella hän ei ollut todennäköinen ehdokas joukkomurhaajaksi. Keskisarjan kaukodiagnosoi Koljosen psykopaatiksi. Vaikka Keskisarja tutkii potilastaan matkan päästä, kuten historiantutkijat tekevät, hän ei välttämättä astu harhaan. Koljonen vaikuttaa tunnekylmältä.

Keskisarja paljastaa myös Toivo Harald Koljosen veljen kohtalon. Tämä puukotti kuoliaaksi naisystävänsä. ”Kaksi tappajaa yhdestä kohdusta ja yhdestä kodista ei voi olla sattumaa”, Keskisarja päättelee.

Pentti Saarikosken mukaan kirjailija kertoo joko kaiken vähästä tai vähän kaikesta. Kirveellään Teemu Keskisarja liittyy kaikkivähästä-kirjailijoihin. Hän jättää kuusinkertaisen murhamiehen elämän romantisoimatta ja legendan pystyttämättä. Se on parasta mitä murhaajalle voi tehdä.

Toivo Harald Koljonen teloitettiin yhdessä kahden neuvostoliittolaisen desantin kanssa 21. lokakuuta 1943 Maarian pitäjän Kärsämäen kylän sorakuopalla.

X