Jari Tervo: Putin on diktaattori, joka saattaa rikkoa Stalinin ennätyksen

Jaa kaverilleTilaa Seura

JOSIF STALIN hallitsi Neuvostoliittoa kaksikymmentäviisi vuotta. Vladimir Putin on nyt pitänyt valtaa Venäjällä viisitoista vuotta. Eikä loppua valitettavasti näy. Putin on kuusikymmentäkaksivuotiaaksi hyvävoimaisen näköinen. Hän saattaa rikkoa Stalinin ennätyksen.

VENÄJÄN VALTION hallitsemat televisiokanavat esittelevät ylpeinä Putinille mielipidetiedusteluissa mitattuja kannatuslukuja. Viimeksi häntä kannatti kahdeksankymmentäkahdeksan prosenttia vastanneista.

KANNATUSLUVUT lähestyvät Stalinin, Hrushtshevin ja Brezhnevin saavutuksia. Heille mitattiin valtiollisissa vaaleissa kannatukseksi hitusen vaille sata prosenttia. Sitten kommunistien kannatus äkkiä romahti, kun Jeltsinin kaudella sai vielä melko vapaasti valita, ketä äänestää.

PUTININ KANNATUS on varmasti todellisempaa tekoa kuin kommunistiruhtinaitten. Silti sekin on täysin manipuloitua. Putin on kaapannut Venäjän television lähes täydellisesti haltuunsa. Kun kansalle viisitoista vuotta taotaan päähän, ketä pitää kannattaa, kyllä se alkaa ymmärtää.

VENÄJÄLLÄ järjestetään säännöllisesti vaaleiksi kutsuttuja palvontamenoja. Muutama toisinajattelija on lehtemme painoon mennessä vielä murhaamatta. Silti tosiasiaa ei käy kiertäminen. Venäjä on diktatuuri, ja Putin diktaattori.

SOTATIETEILIJÖIDEN mukaan Venäjä käy Ukrainassa uudenlaista sotaa, hybridisotaa. Sille on ominaista massiivisen harhatiedon levittämisen lisäksi tilannekuvan tahallinen sotkeminen niin, että yksiselitteinen tieto jopa sodan osapuolista on kiistanalaista.

EHKÄPÄ nyky-Venäjää pitäisi kutsua hybrididiktatuuriksi. Siinä säilytetään muutama merkityksetön kulissinpätkä demokratiasta. Putin on juristi.

MUUTAMA VIIKKO sitten Putin piti kymmenen päivän mediapaaston. Viidentoista vuoden aikana hän ei ole ollut muutamaa päivää pitempään pois televisiokanavilta.

KANSAINVÄLINEN lehdistö sai hepulin: Putinin naisystävä on synnyttänyt lapsen, itse asiassa Putinin naisystävä on synnyttänyt heidän kolmannen lapsensa, Putin on sairaana, Putinia hoitaa wieniläinen lääkäri, maassa on tapahtunut palatsivallankumous.

MYÖS PUTININ tiedottaja Dmitri Peskov meni halpaan. Toimittaja kysyi häneltä, työskenteleekö Putin asiakirjojen parissa. Peskov myönsi. Asiakirjojen parissa työskenteleminen oli Jeltsinin ajan kiertoilmaus sille, että Jeltsin oli kadonnut päiväkausiksi tutkimaan pullotettuja asiakirjoja.

KUN PUTIN palasi julkisuuteen, hän ei selittänyt katoamistaan. Hänen ei tarvinnut. Hän oli saavuttanut päämääränsä. Venäjä ei tule toimeen ilman häntä. Itse asiassa koko maailma oli lohduton, kun sen valo oli kymmeneksi päiväksi kadonnut. Näin diktaattorit mielellään itsestään ajattelevat.

Nyt Putin on taas tallessa. Mutta Venäjä on hukassa.

X