Lapsuudessa koettu köyhyys heikentää lapsen hyvinvointia monin tavoin.
Teksti: Jenni Haukio

Suomessa sekä maailmalla on tänä vuonna juhlittu Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotismerkkivuotta. Konsertteja ja erilaisia muita tapahtumia on järjestetty tuhansittain ympäri maailmaa. Kun Sibelius vuonna 1957 kuoli, vietti YK:n yleiskokous hänen poismenonsa johdosta hiljaisen hetken.

Tällainen ele oli jo siihen maailmanaikaan todella poikkeuksellinen kunnianosoitus. Kokouksen puheenjohtaja Leslie Munro lausui muistosanoissaan: ”Sibelius kuului koko maailmalle. Musiikillaan hän rikastutti koko ihmissuvun elämää”.

on yhä monille se kaikkein ”suurin suomalainen”, mutta kotoisen ihmissukumme elämää on rikastuttanut myös lukematon joukko muita taiteilijoita, joiden muistoa tänä vuonna juhlitaan. Sibeliuksen ystävien Akseli Gallén-Kallelan ja Pekka Halosen syntymästä tulee 150 vuotta.

Tapio Wirkkalan, Toivo Kärjen ja Olavi Virran syntymästä on pyöreä vuosisata. Kalevala täyttää 180 ja Kanteletar 175 vuotta. Muumit tulevat kunnioitettavaan 70 vuoden ikään ja Rudolf Koivun syntymästä on vierähtänyt jo 125 vuotta.

on erilaisten juhlavuosien perimmäinen merkitys? Pitää näiden henkilöiden elämäntyötä ja kulttuuriperintöä elävänä. Juhlavuodet ovat merkityksellisiä, jotta osaisimme hektisessä ja joskus kaoottiseltakin vaikuttavassa arjessa ja maailmanmenossa arvostaa sitäkin, joka ei enää konkreettisesti ole läsnä. Jotta muistaisimme emmekä unohtaisi.

Niiskuneidin ja Pikku Myyn lisäksi myös YK juhlii tänä vuonna 70-vuotista taivaltaan. Vuosikymmenten varrella YK on julistanut lukemattomia erilaisia teemapäiviä ja -vuosia, joiden tarkoituksena on kiinnittää ihmisten huomio tärkeisiin ja usein liian vähälle huomiolle jääviin yhteiskunnallisiin teemoihin.

Eräs näistä on lapsen oikeuksien päivä, joka Suomessa merkittiin UNICEFin aloitteesta kalentereihin vuonna 2002.

20.11. vietettävän lapsen oikeuksien päivän teemana on tänä vuonna lapsiperheköyhyys. Yli 100 000 Suomessa asuvaa lasta elää pienituloisissa kotitalouksissa ja yksinhuoltajaperheissä pienituloisuusaste on lähes kolminkertainen kahden vanhemman perheisiin verrattuna. Lapsuudessa koettu köyhyys heikentää lasten hyvinvointia monin tavoin.

Lapsen oikeuksien päivä on meille kaikille tarpeellinen muistutus – jotta emme unohtaisi heitä, joiden pienillä harteilla tämä painolasti on totta jokaisena aamuna ja jokaisena iltana.

X