Jenni Haukio on kiitollinen Suomen luonnosta: ”Hädän ja hämmennyksen hetkellä se yhä toivottaa meidät avosylin tervetulleeksi ammentamaan hyvää oloa”

Jaa artikkeli
Seuran kolumnisti Jenni Haukio.
Seuran kolumnisti Jenni Haukio. © Paula Kukkonen
"Suomen luonto on avoinna vuorokauden ympäri, kalenterivuoden jokaisena päivänä, maksutta ja meitä lähellä", Jenni Haukio kirjoittaa Seuran kolumnissa.

Kun ihminen tai eläin kohtaa ristiriitatilanteen, kuten tarpeen ratkaista jokin mahdottomalta tuntuva ongelma tai asian joka pakottaa epämukavuusalueelle, laukeavat niin sanotut sijaistoiminnot.

Jokainen meistä tuntee tämän ilmiön omasta elämästään. Kun esimerkiksi opiskelijana piti kotona lukea haastavaan kirjatenttiin, kummasti kaikki muut mahdolliset pikku askareet houkuttivat enemmän – oli sittenkin ensin siivottava eteinen, järjesteltävä vaatekaappi, soitettava tärkeä puhelu ja niin edelleen.

Sijaistoiminnoilla voi rauhoitella itseään sekä järjestää lisäaikaa voimien ja ajatusten kokoamiseen ennen vaativaa koitosta. Jos ihminen hallitsee itsensä, sijaistoiminnan ei anna mennä liian pitkälle eli johtaa siihen, että vääjäämättä edessä siintävä tilanne tai velvoite jäisi hoitamatta.

Hunningolle voi päätyä, jos kontrolli pettää paineiden kasvaessa liian tukahduttaviksi. Siksi on hyvä kehitellä itselleen kyky tunnistaa, milloin voimavarat ovat ehtymässä ja hakea jo ennakoivasti ulkopuolista apua, jos tilanne sitä vaatii.

Koronavirus kuluttaa koko yhteiskunnan voimia

Elämme poikkeuksellisia aikoja, lienee näinä viikkoina yksi maan käytetyimmistä toteamista. Koronavirus kuluttaa koko yhteiskunnan voimavaroja, koetellen viime kädessä jokaisen yksilön omakohtaisia selviytymisen strategioita. Vaikka yhteisöt ja läheiset tukevat, jokaisen kykenevän on itse kannettava vastuuta niin fyysisestä kuin myös henkisestä jaksamisestaan.

On kuunneltava itseään herkkyydellä ja kysyttävä, mitkä asiat tuovat minulle hyvää mieltä ja toivoa, mistä asioista saan tarmoa. Jos nämä itselle tärkeät asiat ovat tällä hetkellä poissuljettuja, on yritettävä keksiä uutta ja soveltaa vanhaa.

Korona hallitsee nyt ja lähitulevaisuudessa mediajulkisuutta suvereenisti ja uutta tietoa vyöryy koko ajan, joka suunnalta. Vaikka poikkeustilanne on vielä nuori, monet ihmiset potevat jo lievää koronaväsymystä. Useampikin ihminen toteaa, että olennaiset tiedot ja toimintaohjeet saatuaan ja sopeuduttuaan niitä noudattamaan on jo siirtynyt suojaamaan itseään ylikuormittumiselta.

Koska julkisuudessa ja etenkin sosiaalisessa mediassa vääjäämättä esiintyy myös ristiriitaisia ja epävarmuutta herättäviä sisältöjä, niiden ääreltä hakeudutaan toisaalle, usein juuri sijaistoimintojen kautta.

Vaikka olemisemme perustukset natisevat siis parhaillaan liitoksistaan, vielä on yksi, joka ei huoju eikä horju. Suomen luonto on avoinna vuorokauden ympäri, kalenterivuoden jokaisena päivänä, maksutta ja meitä lähellä. Vaikka emme aina ole osanneet kohdella sitä oikein, hädän ja hämmennyksen hetkellä se yhä toivottaa meidät avosylin tervetulleeksi ammentamaan myönteisyyttä ja hyvää oloa.

Kiitollisuus valtaa mielen, kun katson ulos ikkunasta ja näen yhä vihreän metsän, sinisen taivaan ja valkoiset pilvet, elämänvirtaa säkenöivän maiseman, jonka kevään kauan odotetut muuttolinnut horisontissa liidollaan leikkaavat. Viivytään tässä kuvassa niin kauan, kuin on tarve. Ja pidetään hyvää huolta sekä itsestämme että toisista.

Lue kaikki Jenni Haukion kolumnit tästä.

Vielä on yksi, joka ei huoju eikä horju. Suomen luonto on avoinna vuorokauden ympäri.

Vielä on yksi, joka ei huoju eikä horju. Suomen luonto on avoinna vuorokauden ympäri. © Mirva Kakko

X