Lyhyt on kukkain kukoistus ja riemu muu – Jenni Haukio: ”Suomen kesä on sydäntäsärkevän ohitsekiitävä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seuran kolumnisti Jenni Haukio.
Runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pohdiskelee Suomen ihmeitä ja ilmiöitä. © Paula Kukkonen
"Koronavuoden jäljiltä tulevaan kesään latautuu – jos mahdollista vielä tavanomaistakin palavampia odotuksia", Jenni Haukio kirjoittaa.

Turhaan ei Eino Leino aikoinaan runoonsa kirjoittanut, kuinka lyhyt on Lapin linnunlaulu, kukkain kukoistus ja riemu muu. Suomen kesä on lyhyt, suorastaan sydäntäsärkevän ohitsekiitävä, mutta kenties juuri siksi meille pohjoisen asukkaille aivan poikkeuksellisen rakas.

Kun päivä joulukuussa on lyhimmillään, voi aurinko Helsingissä enimmilläänkin paistaa vain reilut viisi tuntia vuorokaudessa, mutta kesäkuussa lähes 20 tuntia. Sodankylän korkeuksilla paistetta voidaan kokea jopa vuorokauden ympäri. Jos kukkiikin kaikki Lapissa nopeasti, on suven syvyys ja intensiteetti aivan omaa luokkaansa.

Aurinko herättää hellehuuman

Aurinkoa on lukemattomissa eri kulttuureissa kuten muinaisessa Egyptissä ja antiikin Roomassa palvottu kaiken elämän alkulähteenä, jolle on uhrattu ja jonka ympärille on rakennettu kokonainen elämänmuoto. Saamelaismytologiassa Aurinkoa, Beaivi, pidetään keskeisenä jumaluutena, joka yhdistyy hedelmällisyyteen.

Meidän elinaikanamme kulttuurissa on tapahtunut nopeahko muutos suhteessa aurinkoon ja auringonottamiseen, joka vielä 1980-luvulla oli kesänviettotapana valtavirtaa kaikenikäisten keskuudessa. Sittemmin tietoisuus UV-säteilyn haitallisista vaikutuksista on johtanut siihen, ettei kesäterasseilla enää onneksi takavuosien malliin näe palanutta pintaa.

Jotain on silti auringonpalvonnasta jäljellä myös meidän ajassamme; hiekkarannat täyttyvät yhä paikallaan tuntikausiakin lepäilevistä. Onneksi ihon suojaamisen elintärkeys alkaa kuitenkin olla laajasti tiedostettua ja korkean kertoimen suojavoiteet kuuluvat joka kodin kesävarustukseen.

Edelleen olisi hellehuumassakin tärkeää pitää mielessä, että säteilyn vaikutukset kertyvät ihon muistiin koko eliniäksi ja altistuminen UV-säteilylle voi näkyä terveyshaittoina vasta vuosia myöhemmin. Ihomelanoomista noin 95 prosenttia olisi ehkäistävissä suojaamalla iho palamiselta.

Suomen kesä ja onnen eleettömät hetket

Koronavuoden jäljiltä tulevaan kesään latautuu – jos mahdollista vielä tavanomaistakin palavampia odotuksia. Jos rajoitukset sallivat, halutaan seuraa kauankaivatuista ystävistä ja sukulaisista, nauttia ainakin pienimuotoisista kulttuuritapahtumista ja kotimaan toinen toistaan upeammista matkailukohteista.

Yksinkertaisimmillaan odotetaan aurinkoisten päivien energiaa antavaa hehkua ja valoa tulvivien iltojen rauhaa.

Koronakurimuksen kokeneina olemme ehkä oppimassa, että onni voi koostua hyvinkin pienistä ja eleettömistä aineksista. Tuokioista, joissa jokin sinällään kevyeltä tai merkityksettömältä tuntuva elementti voi tuottaa syvällisen ilon tunteen.

Sellainen voi olla vaikkapa havainto kevään ensimmäisen neitoperhosen leijailusta tienpientareen yllä tai asfaltin raostakin kukintonsa puskevasta voikukasta, joka tuo mieleen suvivirren turvallisen ja tyynnyttävän melodian.

Lue kaikki Jenni Haukion kolumnit tästä.

Lue myös: Tapahtumien merkitys hyvinvoinnille on äärettömän suuri – Jenni Haukio: ”Kaipaus kulttuurisisältöjen äärelle on käsinkosketeltava”

X