Jenni Haukion kolumni: Rauhaa päälle maan

Juha Vainion sanoittamassa Joulumaa -laulussa on oivallettu joulutunnelman todellinen lähde: ihmisen oma sisin, Jenni Haukio kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Juha Vainion sanoittamassa Joulumaa -laulussa on oivallettu joulutunnelman todellinen lähde: ihmisen oma sisin, Jenni Haukio kirjoittaa.
Teksti:
Jenni Haukio

Juha Vainion sanoittamassa Joulumaa -laulussa on oivallettu joulutunnelman todellinen lähde: ihmisen oma sisin. Sitä tutkiskellen on hyvä käydä kohti vuoden suurinta juhlaa ja perille joulumaahan voi päästä vaikka paikallansa pysyen.

Rakastettujen, vanhojen joululaulujen sanoma säilyy ajattomana läpi vuosikymmenten. Niissä puhutellaan ihmissydämen ja -ajattelun muuttumattomana säilyviä hyveitä kuten pyrkimystä rauhaan, tasa-arvoon ja heikoimmista huolehtimiseen.

Kun pohtii esimerkiksi Zacharias Topeliuksen En etsi valtaa, loistoa -virren sanoja, joissa materiaalisen yltäkylläisyyden sijasta pyydetään ”taivaan valoa ja rauhaa päälle maan”, ollaan todella ajankohtaisen sanoman äärellä.

Mikään aineellinen hyvä ei yksin takaa onnea. Kaikkein tärkeintä on rauha, jota ilman kenelläkään ei ole yhtään mitään.

Niin ikään Topeliuksen sanoittamassa Varpunen jouluaamuna -laulussa köyhän tytön nälkäiselle varpuselle antama siemen kiteyttää lähimmäisenrakkauden syvimmän sanoman. Osattomalle annettu apu merkitsee pohjimmiltaan apua myös itse itselle ja omille lähimmille. Ihmiskunta on sisaria ja veljiä keskenään.

Yhden pahoinvointi heijastuu väistämättä myös lähellä olevaan hyvinvoivaan. Siksi meidän tulisi niin jouluna kuin myös kaikkina muinakin aikoina omalta osaltamme toimia, jotta kaikilla olisi hyvä.

Joulumaan sanat muistuttavat, ettei mikään mylly jauha onnea valmiiksi. Sama pätee joulumielen virittymiseen. Tunnelma ei synny itsestään, se pitää luoda itse. Virikkeitä on tarjolla valtavasti. Jokainen voi hakeutua juuri niiden sisältöjen äärelle, jotka itselle ovat joulussa merkityksellisiä.

Näin syntyvät myös perinteet, joiden vaaliminen erityisesti jouluna on monelle koko joulunvieton keskeistä ydintä.

Vaikka joulumaa todella löytyy jokaisen omasta sydämestä, sen äärelle löytämisessä auttavat tavat ja traditiot, jotka muistuttavat joulusta myös aivan konkreettisten asioiden muodossa. Kun laittaa kotiin joulua, käy samalla matkalle kohti joulumaata ja sen rauhaa.

Kodin sisustus kyllästyy väreillä ja koristeiden symboleilla, valoilla ja kukilla. Aivan joulumaan porteilla ollaan, kun ehditään syventyä joululauluihin ja niiden viesteihin.

Joulumaan sanat päättyvät toiveeseen: ”Voi, jos jostain saada voisin suuren puurokauhan, sillä antaa tahtoisin mä maailmalle rauhan”. Maailma velloo tälläkin hetkellä lukemattomissa eri konflikteissa ja kriiseissä, jotka koskettavat miljoonien ja yhä miljoonien ihmisten elämää.

Vaikkei meillä olisi sitä suurta puurokauhaa, voimme kukin osaltamme ja voimavarojemme mukaisesti tehdä pieniä, arkisia tekoja hädänalaisten auttamiseksi. Pieniä veljiämme enkeleitten maasta on maanpäällinen maailma tulvillaan.

Lue myös:

Jenni Haukio: Lukeminen kannattaa aina

X