Vuodenvaihe ja joulu herkistävät mielen – Jenni Haukio: ”Joku on olemassa täällä juuri sinua varten”

”Ensimmäisenä jouluna niin onnen ja ilon kuin myös surun ja kaipauksen tunteet voivat olla sanoinkuvaamattomia”, Jenni Haukio kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtiotieteiden tohtori, runoilija ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio pohdiskelee Suomen ihmeitä ja ilmiöitä.

"Ensimmäisenä jouluna niin onnen ja ilon kuin myös surun ja kaipauksen tunteet voivat olla sanoinkuvaamattomia", Jenni Haukio kirjoittaa.
Teksti:
Jenni Haukio

Vuodenvaihde lähestyy, joten monelle tulee ajankohtaiseksi luoda sekä omakohtaisia että kollektiivisia katsauksia kuluneiden kuukausien antiin.

Ihmisellä on aika ajoin tarve tehdä eräänlainen välitilinpäätös kaikesta kokemastaan ja tekemästään, jotta näkymä tulevaan olisi selväpiirteisempi. Jotta kykenisi jäsentelemään, mitä mahdollisesti haluaa jatkossa tehdä toisin, mitä muuttaa ja mitä toisaalta säilyttää.

Itsearviointi, saati menneeseen katsominen, ei aina ole kivutonta, mutta silti sitä kannattaa harjoittaa. Vuodenvaihde on tähän mitä oivallisin ajankohta.

Ensimmäisen joulun elämyksellisiä hetkiä

Miten meillä suomalaisilla meni kansana vuonna 2021? Vaihtoehtoisia tarkastelunäkökulmia on mittaamaton määrä, mutta valitsen niistä mielestäni kaikkein tärkeimmän – Tilastokeskuksen tuoreimman väestötilaston, joka ilahduttaa perinpohjaisesti.

Suomeen oli nimittäin jo tammikuusta lokakuun loppuun ulottuvana ajanjaksona syntynyt 41 906 vauvaa. Jo viime vuonna syntyvyyden yhdeksän vuotta jatkunut lasku pysähtyi vihdoin ja tänä vuonna toivottu kehitys on jatkunut.

Suurempaa joululahjaa on mahdotonta ­kuvitella. Lämpimät onnittelut kaikkiin niihin perheisiin, joissa haikara on tänä vuonna vieraillut kallisarvoisine tuliaisineen. Elämyksellisiä hetkiä ensimmäiseen yhteiseen jouluun pienokaisen kanssa.

Tilastokeskuksella on tältä vuodelta muitakin mielenkiintoisia näkökulmia syntyvyysteemaan. Marraskuussa se nimittäin kertoi julkaisussaan, että koiranpentujen rekisteröinnit ohittivat viime vuonna Suomessa ensimmäistä kertaa syntyneiden lasten määrän. Kennelliiton mukaan vuonna 2020 Suomessa rekisteröitiin noin 48 900 koiraa, jossa kasvua on yli kahdeksan prosentin verran suhteessa vuotta aiempaan.

Onnittelut myös pentuperheisiin – toivottavasti joulukuusi pysyy pystyssä ja kukaan ei järsi lahjapaketteja ennen aikojaan. Koiran näkökulmasta joulutoivomuksena lienee, että hänelle riittäisi aikaa, seuraa ja huomiota vielä silloinkin, kun koronapandemia ei enää sido ihmisperheenjäseniä yhtä tiiviisti neljän seinän sisälle.

Toivottavasti joulukuusi pysyy pystyssä ja kukaan ei järsi lahjapaketteja ennen aikojaan.

Menehtyneitä muistetaan

Epävarmuudenkin leimaamina aikoina varmaa on se, että luonnon loppumattomassa kiertokulussa syntymän ihme ja kuoleman mysteeri koskettavat meistä jokaista vuorollaan.

Tänä vuonna Suomessa on kuollut 46 807 ihmistä. Jokainen heistä oli jollekulle korvaamaton. Siksi jouluaattona syttyvät jälleen tuhannet kynttilät niin kodeissa kuin myös pyhillä mailla kunnioittamaan menetettyjen rakkaiden muistoa.

Voimia teille kaikille, joille tämä joulu on ensimmäinen ilman poisnukkunutta.

Ensimmäisenä jouluna niin onnen ja ilon kuin myös surun ja kaipauksen tunteet voivat olla sanoinkuvaamattomia. Aina sanoja ei siksi tarvitakaan. Sydäntäpakahduttavina hetkinä riittää, kun on tarvittaessa lähellä ja läsnä. Siitä joulun syvimmässä sanomassa pohjimmiltaan on kyse – että joku on täällä olemassa juuri sinua varten.

Hyvää ja tunnelmallista joulunaikaa kaikille.

Lue kaikki Jenni Haukion kolumnit tästä!

Lue myös: Tenterfieldinterrieri Osku on Sauli Niinistön ja Jenni Haukion uusi koira – Tällainen on harvinaista rotua edustava lemmikki

X