Aleksei Navalnyi on kovan luokan nationalisti – Joonas Nordman: ”Va­paustaistelija ei ole arvostelun yläpuolella”

”Aleksei Navalnyi taistelee nyky-Venäjän keskitettyä valtaa vastaan, mutta tekeekö se hänestä automaattisesti sankarin?” Joonas Nordman kysyy kolumnissaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kolumnisti Joonas Nordman.

”Aleksei Navalnyi taistelee nyky-Venäjän keskitettyä valtaa vastaan, mutta tekeekö se hänestä automaattisesti sankarin?” Joonas Nordman kysyy kolumnissaan.
Teksti: Joonas Nordman

104 vuotta sitten itänaapurissa elettiin vallankumouksen aikaa. Venäjän työväestö oli lakkoillut ja liikehtinyt jo 1900-luvun alusta lähtien. Mitta Romanovien tsaarinvaltaan täyttyi lopullisesti. Helmikuun vallankumouksessa syntyi väliaikaishallitus, jonka ­bolsevikit kukistivat saman vuoden lokakuussa. Alkoi kehitys kohti työläisten ”paratiisia”.

Lupauksen tuosta utopiasta oli antanut Vladimir Iljits Lenin, rappeutuneiden vallanpitäjien vastustamisen ruumiillistuma.

Toisinajattelija Lenin oli lähtenyt maanpakoon vuonna 1907. Mikäli Lenin eläisi nyt, Venäjän johto olisi todennäköisesti yrittänyt eliminoida hänet ulkomaillakin.

Lenin oli aikanaan sankari, koska hän vastusti sortavaksi koettuja vallan rakenteita. Hänen julma puolensa oli toki käynyt ilmi jo ennen kuin vallankumous söi lapsensa. Samaan tapaan Aleksei Navalnyi taistelee nyky-Venäjän keskitettyä valtaa vastaan, mutta tekeekö se hänestä automaattisesti sankarin? Pelkästään se, että vastustaa systeemiä, ei tee vastustajasta pyhimystä eikä välttämättä edes hyvää ihmistä.

Väsymättä taisteleva oppositiopoliitikko Navalnyi

Presidentti Tarja Halosen vierailusta Ylen Ykkösaamussa (30.1.) syntyi kohua, koska Halosen koettiin väheksyneen Navalnyin ryhmän edellytyksiä johtaa Venäjää. Hän kyseenalaisti myös yhtenäisen opposition – jonka varaan voisi rakentaa uuden hallintokoneiston – olemassaolon. Halonen puhui tapansa mukaan asiaa, mutta reaktio hänen sanoihinsa osoittaa, minkälaisena vapahtajana Nalvalnyi länsimaissa nähdään. Minä ja Halonen tietenkin molemmat tuomitsemme Navalnyin myrkytyksen ja vangitsemisen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Navalnyi on kovan luokan nationalisti, joka suhtautuu maahanmuuttoon hyvin kielteisesti ja pitää Krimiä osana Venäjää. Myöskään Navalnyin vallassa Pride-kulkueet tuskin marssisivat vapaasti halki maan.

Komean ja karismaattisen Navalnyin toistaiseksi paras ominaisuus on se, että hän on väsymättä taisteleva oppositiopoliitikko. Mutta mikä Venäjällä muuttuisi hänen valtaan noustessaan? Boris Jeltsinin suojatti Vladimir Putinkin vaikutti aivan toiselta vuosituhannen vaihteessa.

Pörssissä lyhyeksi myyvät monimiljonäärit ovat pahoja, koska he ovat rikkaita, toisin kuin suurin osa meistä. Reddit-sivuston anarkistisijoittajat rikkoivat kaavan, ja ”pahikset” saivat pitkän nenän. Mutta olivatko kapinoitsijat erityisen jaloja ihmisiä? Heidän alhainen pyrkimyksensähän oli rikastua satumaisesti itsekin.

Maailmassa ilman Donald Trumpia Joe Biden ei olisi nyt Yhdysvaltain presidentti. 78-vuotias, valkoinen, harras katolilainen ei kuulu nykyliberaalien arvostamaan kuvastoon, mutta kun kyseessä oli Trumpin vastustaja, sellainenkin kävi.

Vääryyden vastustaminen on kunnioitettava hyve, mutta kannattaakseen itse vastustajaa täytyy voida tuntea hänet ja hänen motiivinsa pintaa syvemmältä. Va­paustaistelija ei ole arvostelun yläpuolella.

Lue kaikki Joonas Nordmanin kolumnit tästä.

Lue myös: Sinetöikö tämä myrkytyksen ajankohdan? Aleksei Navalnyi kehitti Venäjän oppositiolle ääntenkeskitysmallia, jolla valtapuoluetta saa pelattua vaaleissa sivuun

Aleksei Navalnyi

Aleksei Navalnyi on mainostanut ”Älykäs äänestys” -järjestelmäänsä valtapuolueen kaatajana. © Otavamedia / kuvamanipulaatio

X