Joonas Nordman pohtii juhannustaikoja: ”Jos tyynyn alle laittaisi Kekkosen muistelmat, näkisiköhän silloin Suomen seuraavan presidentin?”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Joonas Nordman, EVA
Seuran kolumnisti Joonas Nordman. © Tommi Tuomi / Otavamedia
”En ole ennustaja, mutta vuoden 2024 vaalien toisella kierroksella nähdään kaksi tässä kirjoituksessa mainituista ehdokkaista”, Joonas Nordman kirjoittaa kolumnissaan.

Juhannustaikoihin kuuluu ennustaminen. Uskomuksen mukaan laittamalla kukkia tyynyn alle, voi nähdä tulevan puolisonsa. Jos sinne laittaisi Kekkosen muistelmat, näkisiköhän silloin Suomen seuraavan presidentin?

Sauli Niinistölle ei ole ilmiselvää seuraajaa vuonna 2024. Hänen itsensä valintaa pidettiin varmana jo vuosia ennen vaaleja.

Suomen seuraavan presidentin nimi on…?

Presidenttipelin taisi jo aloittaa keskustalainen valtiovarainministeri Matti Vanhanen, joka siirtyi viime viikolla yllättäen vaativaan tehtävään eduskunnan puhemiehen paikalta Katri Kulmunin jouduttua eroamaan.

Puhemiehen tuoliltahan presidentiksi ponnisti unilukkarina profiloitunut Niinistö, joka toimi valtiovarainministerinä niin ikään vaikeina vuosina 1990-luvulla.

Vanhasen valtiomiesmäinen olemus sekä hänen toistamansa sanat ”vastuunkanto” ja ”velvollisuudentunto” purivat sekä punamultakeskustalaisiin että porvareihin laajemminkin.

Näitä kahta porukkaa miellyttääkseen taloudenpidon pitää olla oikeudenmukaista mutta toisaalta tiukkaa. Siinä onkin tasapainoilemista.

Pitää toki muistaa, että Vanhanen on entinen pääministeri, eivätkä pääministerit ole pärjänneet presidenttikisassa sitten Mauno Koiviston.

Vuonna 2024 Vanhanen on 69-vuotias. Hjallis Harkimo sen sijaan jo 71.

Häntä presidenttiehdokkuus polttelee varmasti, mutta sitä ennen Liike Nytin pitää saada iso voitto seuraavissa eduskuntavaaleissa ja herran itsensä aavistuksen presidentillisyyttä olemukseensa.

Siinä hänellä on mentori vailla vertaa: ystävä Sauli Niinistö, joka ei kiusallakaan tue kokoomuksen ehdokasta Jan Vapaavuorta, joka on Helsingin pormestarina esiintynyt välillä presidentillisempänä kuin presidentti itse.

Umpistadilaisen Vapaavuoren haaste onkin osoittaa, että hän olisi koko kansan presidentti.

Valituksi tullessaan Vapaavuori olisi ”vasta” 59-vuotias. Pari vuotta vanhempi Timo Soini lähtee kisaan valitsijayhdistyksen kautta. Taakseen hän saa varmasti kristillisdemokraatit, joiden poliitikkoja hän on tukenut eri arvokiistoissa. Soini on kansanmies, mutta mahtuvatko miehen syleilyyn myös toisinajattelijat?

Demarit asettavat ehdokkaakseen nuoren mutta kokeneen Jutta Urpilaisen. Kovissa liemissä keitetty Urpilainen ei pienestä hätkähdä. Entisen valtiovarainministerin tie on vienyt EU-huippuvirkaan.

Vihreissä uskotaan, että kolmas kerta toden sanoo, ja Pekka Haavisto -ilmiötä lähdetään hakemaan vielä kerran. Lämpimän rauhanmiehen suosiota syö kuitenkin al-Hol-jupakka, jonka seuraukset ovat auki.

Perussuomalaiset laittavat kisaan Laura Huhtasaareen, joka osaa tehdä oikeistopopulisteille tärkeän eron muihin.

Onneksi tulevina vuosikymmeninä nai­sia nähdään presidentinvaaleissa entistä enemmän. En ole ennustaja, mutta vuoden 2024 vaalien toisella kierroksella nähdään kaksi tässä kirjoituksessa mainituista ehdokkaista.

Lue kaikki Joonas Nordmanin kolumnit tästä.

Lue myös: Onko tässä Suomen arkajalkaisin puoluejohto? Näin helposti perussuomalaisten pomot luikkivat karkuun, kun naisvihatohtorin tuotos iski tuulettimeen

X