Joonas Nordman yhdistäisi Suomen ja Ruotsin armeijat: ”Paras vaihtoehto olisi yhteinen armeija – Northern Defence Forces, Pohjolan puolustusvoimat”

Suomi ja Ruotsi puhuvat aika ajoin syvemmästä sotilasyhteistyöstä, mutta suomalaisia piinaavat ennakkoluulot naapurimaan puolustustaidoista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kolumnisti Joonas Nordman.

Suomi ja Ruotsi puhuvat aika ajoin syvemmästä sotilasyhteistyöstä, mutta suomalaisia piinaavat ennakkoluulot naapurimaan puolustustaidoista.
Teksti:
joonasnordman

Ruotsin puolustusteollisuuden lobbareilta jäi joululahja saamatta, kun Suomi päätyi hankkimaan hornetien korvaajat länsinaapurin sijaan Atlantin takaa. Päätös uusista F-35-hävittäjistä julkistettiin vain muutama päivä sen jälkeen kun Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson oli hehkuttanut Suomen-vierailullaan sinikeltaisia gripeneitä kollegalleen Sanna Marinille.

Suomen valinta on taatusti asiantuntevasti perusteltu, mutta itse täysin maallikkona kannatin gripeneitä – monen muun tapaan. Tärkeimpänä syynä oli historiallinen tilaisuus luoda aito puolustusliitto kahden liittoutumattoman maan välillä. Nyt tätä korttia ei lähdetty katsomaan.

Saattaa olla, että gripeneiden liputtamisessa oli Ruotsille ensisijaisesti kyse hyvistä kaupoista. Jos todellinen puolustusliitto olisi haluttu luoda, se olisi jo solmittu. Ja toisaalta, miksi olisi pitänyt, onhan Suomi ollut Ruotsille kiitollinen puskuri ilman puolustusliittoakin.

Yhteistyötä väläytellään aika ajoin

Viime hallituskaudella maidemme sotilaallinen keskusteluyhteys syveni puolustusministereidemme Jussi Niinistön ja Peter Hultqvistin hyvän henkilökemian ja ystävystymisen myötä, mutta suhteiden pitää tietenkin kestää henkilövaihdoksista huolimatta.

Nyt sekä Suomessa että Ruotsissa käydään julkista keskustelua Nato-jäsenyydestä. Tämä toistuu aina, kun Venäjä pullistelee lännen suuntaan. Ruotsin kokoomusjohtaja Ulf Kristersson esitti viime viikolla vanhan toiveen, että Ruotsi ja Suomi menisivät aikanaan Natoon yhdessä.

Tällaisten lupausten suhteen luottamus ei ole korkealla. Moni muistaa, miten Ruotsi petti Suomen 30 vuotta sitten EY-neuvotteluissa ja alkoi sooloilla, vaikka käsi kädessä oli silloinkin tarkoitus mennä.

Northern Defence Forces – Pohjolan puolustusvoimat

Molempien maiden uskottavan puolustuksen kannalta kaikkein paras vaihtoehto olisi yhteinen armeija: Northern Defence Forces, Pohjolan puolustusvoimat. Suomen päävastuulla olisi maavoimat, Ruotsilla meri- ja ilmavoimat.

Jokaisessa puolustushaarassa koulutettaisiin sekä suomalaisia että ruotsalaisia varushenkilöitä, jotka olisivat päätyneet palvelukseen kaikkia sukupuolia koskevan velvollisuuden myötä. Koulutus- ja käskykielenä voisi olla englanti, mikä mahdollistaisi mutkattoman kansainvälisen yhteistyön. Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat täysin yhteensopivia muillakin elämän osa-alueilla, miksei siis tässäkin.

Toivottavasti tulevaisuuden päättäjät kykenisivät näin radikaaleihin uudistuksiin. Suomen suunnalta tällaisen kehityksen jarruna on ollut yleinen, sukupolvelta toiselle periytynyt asenne ruotsalaisia sotilastaitoja kohtaan. Taustalla on tietenkin katkeruus Ruotsin helposta osasta toisessa maailmansodassa. Onneksi tästä ajattelusta on päästy irti.

Tärkein ase tulevaisuuden torjuntavoitoissa on kuitenkin avoin ja suora keskusteluyhteys Venäjän johtoon. Tämän Suomi on osannut aina, Ruotsilla tällaista yhteyttä ei ole koskaan ollutkaan.

Sallittakoon loppuun vielä pieni vitsi niistä ruotsalaisista sotilastaidoista. Mitä olisi tapahtunut, jos Suomi ja Ruotsi olisivat maantieteellisesti toisin päin? Venäjä olisi Suomen itänaapuri.

Lue kaikki Joonas Nordmanin kolumnit tästä!

X