Kaarina Hazard ruotsalaisen koulutytön järkähtämättömstä ilmastolakkoilusta: ”Greta kiertää puhumassa yhdestä ja samasta asiasta: On toimittava. Nyt.”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kaarina Hazard
Seuran kolumnisti Kaarina Hazard. © Tommi Tuomi / Otavamedia
"Greta ei huuda eikä paasaa, ei vetoa, liehittele. Hän toteaa tosiasiat ja vaatii toimintaa. Ja tämäkös meitä hämmentää", Kaarina Hazard kirjoittaa Seuran kolumnissa.

Viime syksynä ruotsalainen koulutyttö Greta Thunberg aloitti ilmastolakkonsa, jolle ei loppua näy. Ensin hän istui Ruotsin parlamenttitalon edustalla kaikki koulupäivänsä, nykyään perjantaisin. Hän aikoo jatkaa protestiaan, kunnes Ruotsi toimii ja tekee päätöksiä, joilla maa pitää kiinni Pariisissa sovitusta ilmastosopimuksesta.

Greta ei huuda eikä paasaa, ei vetoa, liehittele, itke tai naura, ei suutu eikä ilahdu. Hän toteaa tosiasiat ja vaatii toimintaa. Ja tämäkös meitä hämmentää.

Ei voi olla oikein ja luonnollista, että 16-kesäinen likka on tuommoinen, miksei se ole niin kuin ikätoverinsa, meikkaa ja kikattele.

Greata Thunberg itse on kertonut, että hänen yksinkertaista ehdottomuuttaan auttaa hänen asperger-piirteensä. Niiden ansiosta hän ei tempaudu siihen sosiaaliseen peliin, jonka lumoissa me kaikki muut olemme.

Sillä välin kun me kalastelemme tykkäyksiä, yritämme esiintyä eduksemme, kilvoittelemme nokkeluudessamme, luomme liittoja ja sanoudumme niistä irti, Greta kiertää puhumassa maailman silmäätekeville yhdestä ja samasta asiasta: On toimittava. Nyt.

Greta on jo kertonut meille salaisuutensa: Hänen maailmansa on mustavalkoinen. Kun asioiden laita on kerran hänelle valjennut, ei toiminnassa ole enää mitään jossiteltavaa.

Meidän muiden moista on lähes mahdotonta kuvitella, koska olemme niin moniaasti sotkeutuneet omiin sosiaalisiin verkkoihimme. Kaikenmoisten joutavanpäiväisyyksien jojo vie aikamme ja päivämme peittyvät mitättömien valintojen höpökuonaan.

Ja koska näin on, tahtoisimme selittää Gretankin yhdeksi meistä: Hän on varmaankin mainostemppu, propagandaa, marionetti ja marttyyriuhri, hyväksikäytetty lapsi, harhaanjohdettu tyttörukka.

Greta on ilmoittanut, ettei hän ota vastaan rahaa, mutta sekään ei tietenkään voi olla totta tässä juonikkaassa maailmassamme, jossa kaikki liittyy kaikkeen.

Thunberg ei pidä autismiaan taakkana, vaan lahjana, joka auttaa keskittymään olennaiseen. Meille muille se totisesti on pähkinä.

Gretan järkähtämättömyyden rinnalla oma persoutemme sosiaaliselle hyväksynnälle oikein korostuu, ja siksipä meidän onkin keksittävä kaikenlaisia skenaarioita, jotka selittäisivät Gretan pois silmistä: Joku muu on kirjoittanut Gretan puheet, taustalla on pr-toimisto tai vähintään isä, joka uhraa lapsensa median alttarille, voi miten lujilla onkaan tyttörukka, niin nuori ja haavoittuvainen, mitenkähän hän nyt tämän kaiken kanssa mahtaa pärjätä.

Me tarvomme omien jossittelujemme hetteikössä, mutta Thunbergille kaista on suora: Faktat ovat nämä, siispä toimintaa. Mikäli aiomme jatkaa elämäämme, on ratkaisuja löydyttävä.

Tahdon, että panikoitte, sanoo Greta Thunberg.

Tänäkin perjantaina Gretan riveihin liittyneet tuhannet ihmiset kokoontuvat näkymään läntisen maailman parlamenttitaloille, myös Suomessa. Hyvää naistenpäivää.

X