Kaarina Hazard tarkastelee vaalien tuloksia puolueittain: ”Sillä aikaa, kun muut pohtivat hallitusta, me voimme katsella mitä oikein tuli valituksi”

”Meillä on käsissämme kurin keskusta, oikeuspuolue, yrittäjäpersut, yhteiskuntavalveutuneet ja kovat luonnontieteet”, Kaarina Hazard kirjoittaa Seuran kolumnissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Seuran kolumnisti Kaarina Hazard.

"Meillä on käsissämme kurin keskusta, oikeuspuolue, yrittäjäpersut, yhteiskuntavalveutuneet ja kovat luonnontieteet", Kaarina Hazard kirjoittaa Seuran kolumnissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Kaarina Hazard

Sillä aikaa, kun muut pohtivat hallitusta, me voimme katsella mitä oikein tuli valituksi.

Keskusta, tuo maajussien sankari ja multaisa muistutus siitä ettei ruoka tule kaupasta, valitsi uusiksi edustajikseen pari pappia, rehtoreita ja opettajia. Aitoviertä astelevan emännän sijaan keskustan äänestäjät panivat uskonsa myös maisteriin, insinööriin, diplomaattiin ja yhteen rajavartiotaustaiseen entiseen kunnanjohtajaan. Aromikkaan lantahöyryn sijaan uudesta keskustasta nousee kurin ja järjestyksen kunnollinen tuoksu.

Yllätys ei ole se, että kokoomuksen uudet kansanedustajat ovat järkiään korkeasti koulutettuja kauppa-, valtio- ja yhteiskuntatieteiden aloilta. Heidän lisäkseen vanhaan tottunut ehkä odotti jonkinlaista yrittäjähenkistä jytäjumppaa, mutta kaikkea vielä: poliisi, lakimies, syyttäjä ja teologi. Ei mikään joustava markkinahenkinen kykypuolue, vaan enemmänkin semmoinen vallitseviin yhteiskuntarakenteisiin luottava status quo -asiantuntijaorganisaatio. Miten sille liberaalille ketteryydelle kävi?

Ja minne pienyrittäjät, nuo ahkerat-Suomen muurahaiset sitten ovat menneet? Perussuomalaisiin. Muutaman tohtorin, pastorin ja konstaapelin jatkona on peräti yhdeksän yrittäjäksi ilmoittautunutta. Vanhoja puolueita haastava protestiääni ei siis nousekaan lähiökapakoiden työttömistä, vaan suomalaisesta miespuolisesta pienyrittäjästä, jolle seuraa pitävät ehkä kokoomuksesta karanneet sarisairaanhoitajat.

No mutta sosialidemokraatit, ehkä heidän äänestäjänsä sentään muistelevat tehtaanpiippu-Suomea ja noukkivat joukostaan rasvahaalareita vetämään kättä lippaan työläisen auringonlaskun kunniaksi? Vielä mitä. Pikemminkin heidän uusista kasvoistaan löytyy vankka ruohonjuuritason sote-edustus: lääkärin lisäksi peräti neljä sairaanhoitajaa. Duunariksi itsensä esittelee enää vain yksi uusi, korkeakoulutettua väkeä on jo puolet – profiili mukailee arvatenkin hyvin kansan yleistä koulutuskehitystä. Myös Vasemmistoliitosta sinikaulukset ovat kadonneet – uudet edustajat ovat järkiään yliopistossa koulutettua väkeä, seassa ainoastaan yksi vanhanliiton paperityöntekijä kuin muistumana aatteen juurista.

Entäpä vihreät, nuo perinteiset puunhalaajat ja haihattelevat höttöpäähipit? Tuliko vihreistä naisistumisen myötä entistä huonommin realismia ymmärtävä tyttöpuolue? Vielä mitä. Uusista kasvoista peräti kolme on diplomi-insinööriä ja yksi maatalous-metsätieteiden maisteri.

Jos uusien kansanedustajien perusteella vetää mutkat suoriksi, on meillä käsissämme auktoriteetteja kunnioittava kurin keskusta, kokoomuksen oppinut oikeuspuolue, syvien rivien yrittäjäpersut, yhteiskuntavalveutuneet demarihoitajat ja vihreiden kovat luonnontieteet. Näillä mennään.

X