”Valkoisessa talossa mököttää pikkupoika Donald Trump, yhden nelivuotiskauden presidentti, norsu lasikaupassa”

Jaa artikkeli
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
"Vaikka Donald Trump on ollut vaalien jälkeen yllättävän hiljaa, monenlaista voi vielä tapahtua”, Koikkalainen kirjoittaa pakinassaan.

Elämä on ylläreitä täynnä. Älköön siis pahalla muistettako, kun Koikkalainen taannoin kirjoitti, että Yhdysvaltain presidentinvaalit on taputeltu jo keskiviikkona. Niin ei käynyt. Vasta vaaliviikon sunnuntaina oli tuskaisen odotuksen jälkeen tiedossa, että uusi presidentti on Joe Biden.

Valkoisessa talossa mököttää pikkupoika Donald Trump, yhden nelivuotiskauden presidentti, norsu lasikaupassa. Hänestä kansa oli väärässä ja ääntenlaskijat huijareita. Etenkin niissä osavaltioissa, joissa Trump jäi kakkoseksi.

Mies ei ole presidenttinä perinteitä kunnioittanut – ei myöskään sovittuja sääntöjä eikä hyviä tapoja. Perinteiseen tapaan kilpakumppanit ovat vaalien jälkeen aina reilusti tunnustaneet häviönsä, Trump ei ole sitä ainakaan tätä kirjoitettaessa vielä tehnyt.

”Ei Trump silti diktaattori ole”

Presidentti vaihtuu virallisesti vasta 20. tammikuuta 2021. Vaikka Donald Trump on ollut vaalien jälkeen yllättävän hiljaa, monenlaista voi vielä tapahtua ennen kuin Joe Biden ottaa ohjakset käsiinsä.

Ei Trump silti diktaattori ole. Järjestelmässä on monta jarrua estämässä täydelliset itsevaltaisuudet. Valta huumaannuttaa saajansa. Vallan menettäminen voi viedä lopunkin tolkun.

Elämä on ollut viime viikot yhtä amerikkalaisten presidentinvaalia. Älkää kuitenkaan unohtako, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu nyt ja mitä siellä on tapahtunut jo elokuun alkupäivistä lähtien. Valko-Venäjää hallitsee valtansa sokeuttama diktaattori, mutta häntä vastustava kansa on pysynyt sitkeästi kadulla.

Lellitty pikkupoika mököttää Valkoisessa talossa.

Mitä eroa on Yhdysvalloilla ja Valko-Venäjällä? USA:ssa kansa päätti, että vaaleja epärehellisiksi väittävä epärehellinen presidentti saa mennä.

Valko-Venäjällä epärehellisiä vaaleja järjestävä epärehellinen presidentti istuu paikallaan kuin tatti. Tukena on pamppuja heiluttava ja vesitykeillä ampuva, ummehtunut väkivaltakoneisto. Jos kansa saisi päättää, Aljaksandr Lukashenko olisi jo mennyt.

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump matkusti miehensä kanssa Suomeen, kun Venäjän presidentti Vlaridimir Putin ja yhdysvaltain presidentti Donald trump tapasivat vuonna 2018.

Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump matkusti miehensä kanssa Suomeen, kun Venäjän presidentti Vlaridimir Putin ja yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat vuonna 2018. © Markus Pentikäinen / Otavamedia

Mikä on Sanna Marinin menestyksen salaisuus?

Kuluvalle viikolle sattuu kiinnostava yksityiskohta. Vuosina 2014-2015 – samoihin aikoihin Vladimir Putinin pienet vihreät miehet valtasivat Krimin – oli Suomen pääministerinä Aleksander Stubb. Hänelle kertyi pääministeripäiviä yhteensä 340.

Perjantaina nykyinen pääministeri Sanna Marin on samoissa lukemissa. Vajaan kuukauden kuluttua hän on Suomen pitkäaikaisin naispääministeri, kun 366 päivän pääministeri Mari Kiviniemi on ohitettu.

Eivät nyt historialliset kellot kumaja, mutta jotain sinne päin. Poikkeusoloissa maata johtanut Marin on jo nyt tehnyt rupeaman, jonka laista ei osattu Antti Rinteen alkuräpistelyjen jälkeen odottaa. Älkää kysykö, mikä on Marinin menestyksen perimmäinen salaisuus. Jotain Koikkalainen voisi aavistella, mutta vastaus on mielipidetiedusteluista tuttu ja napakka: En osaa sanoa.

Aamulla on pimeää, illalla on pimeää. Korona-aikoina liikkuminen on lähinnä kaupassakäyntejä. Ei liikuta, kun ei ole pakko. Happi loppuu, maski tympii. Kun ulos pääsee, se lähtee heti naamalta. Ensi talvena ehkä jo helpottaa.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Haukku päästää Joe Bidenin irti roolistaan – Valkoisen talon tulevat lemmikkikoirat Major ja Champ auttavat suurvallan johtajaa rentoutumaan

Jill ja Joe Biden ostivat Champ-saksanpaimenkoiransa 2008 kennelistä. 2018 perhe ”adoptoi” kaltoinkohdellun Major-pennun. Koirilla on oma Twitter-tilinsäkin.

Jill ja Joe Biden ostivat Champ-saksanpaimenkoiransa 2008 kennelistä. 2018 perhe ”adoptoi” kaltoinkohdellun Major-pennun. Koirilla on oma Twitter-tilinsäkin. © Kuvakaappaus Jill Biden Twitter

X