”Jope antoi kaikkensa, terveytensäkin” – Jope Ruonansuu teki pitkän, raskaan ja kunniakkaan uran

Jaa artikkeliTilaa Seura
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran pakinoitsija. © Tomi Malkki
”Keikkailevan taiteilija Jope Ruonansuun taival on täynnä työtä ja taloudellista epävarmuutta, mutta myös hyviä ja hienoja hetkiä",  Koikkalainen kirjoittaa.

Tasavalta on nauttinut kesästä sielunsa koko kyllyydestä. Sitä on myös saatu. Aurinko porottaa, vain hajanaisia pilvenhattaroita harhailee taivaalla. Terassit ovat täynnä ja uimarannoilla hulinaa.

Koikkalainen putsasi perunamaan rikkaruohoista. Hikistä hommaa, paarmaa ja muuta korroa niskassa ja peurat niskan takana kyttäämässä pääsyä varsien kimppuun. Maukas Huvitus-omenapuukin houkuttaa niitä. Hedelmät alkavat punertaa ja kypsyä. Niitä kannattaa jo kytätä vaikka henkensä kaupalla.

Ilmastoiduissa tiloissa EU-maiden johtajat ovat kyhänneet öitä myöten koronapakettia. Erimielisyyttä on ollut niin paketin koosta kuin sen sisällöstäkin. On siellä joukossa mukana pieni, mutta sisukas Suomikin. Uhka on edelleen nurkan takana: talous sakkaa ja koronavirus on voimissaan.

Jope Ruonansuu antoi kaikkensa, terveytensäkin.

Suomessa on rauhallista ja tilanne hallinnassa, mutta maailmalla ei. Viikonvaihteessa WHO eli Maailman terveysjärjestö – se, mistä USA poukkoilevan johtajansa Donald Trumpin pikapäätöksellä lähtee – ilmoitti, että koronavirustapausten määrä kasvoi vuorokaudessa 259 848:lla. Se oli tartuntojen uusi vuorokausiennätys. Koronatapauksia on maailmassa tähän mennessä lähes 14 miljoonaa, kuolleita 600 000. Ja kaikki seitsemän mustan kuukauden aikana.

Jope Ruonansuu teki pitkän, raskaan ja kunniakkaan uran

Tummasävyinen oli myös lauantai. Silloin kiiri Suomeen surullinen tieto, että viihdetaiteilija Jorma Olavi ”Jope” Ruonansuu oli menehtynyt häntä pitkään vaivanneeseen ruokatorven syöpään. Terveys­ongelmien vuoksi Jope oli vetäytynyt julkisuudesta jo vuodesta 2018.

Jopen lapset Saara ja Jose menettivät isänsä, Suomi monipuolisen osaajan, koomikon, muusikon, näyttelijän ja imitaattorin. Kemissä syntynyt Jope teki pitkän, raskaan ja kunniakkaan uran. Keikkailevan taiteilijan taival on täynnä työtä ja taloudellista epävarmuutta, mutta myös hyviä ja hienoja hetkiä.

Jos vertailla saa, niin lähiseuraa Jopelle löytyy Iisalmessa syntyneestä kansantaiteilija Jaakko Teposta. Molemmat ovat puraisseet ihmisiin omintakeisella ja aidolla tavalla. Kaiken ovat molemmat myös laittaneet peliin, terveyttään myöten.

Hienostelusta ei voi myöskään sen paremmin Jopea kuin Jaakko Teppoakaan syyttää. Elämän nurjat puolet ovat molemmille tuttuja omastakin takaa. Asiaa ei ole kauhisteltu, vaan siitä on otettu kaikki irti. Huumorilla, periksi antamatta, elämää ymmärtäen.

Eivät marjat metsään mätäne

Ensimmäiset mustikat on poimittu. Länsirannikolla ne ovat pieniä ja tiukasti varvussa kiinni, mutta makuun on päästy. Ja jo alkoi jokavuotinen ruikutus, että kalliit vitamiinipommit mätänevät metsiin.

Tätä puhetta ei Koikkalainen ymmärrä. Eivät marjat metsään mätäne. Ne maistuvat erinomaisesti isolle joukolle metsäneläviä ja lähtevät normaaliin luonnon kiertoon. Mitä autuutta mustikalle on muka päästä ihmisen ruuansulatuskanavien läpi, kun samaa tarjoavat myös rastaat, närhet, oravat, mäyrät ja hiiret?

Mätänemisjutut ovat vain osoitus ihmisen itsekeskeisyydestä. Jos asiaa katsoo toisesta vinkkelistä vaikka metsävadelman kannalta, niin kumpi levittää sen siemeniä tehokkaammin, taivaan lintu vai maan matonen, ihminen? Kyllä lintu hakkaa ihmisen mennen tullen. Hyvä silti, että metsä on täynnä marjoja. Silloin metsänelävät jättävät puutarhat rauhaan.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä.

Lue myös: Sairaus selätti Jope Ruonansuun – Edesmenneen viihdetaiteilijan pitkä ura muistetaan erityisesti Jopet Show’sta ja ”Aatteleppa ite” -lausahduksesta

X