Onko kohta muuta tarjolla kuin pörssisähköä? Koikkalainen: ”Siinä hinnat vilistävät silmissä, mutta voi tulla myös kylmä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Koikkalainen
Koikkalainen on Seuran kolumnisti.
Syksyn merkit ilmassa, Ukrainan itsenäisyyspäivä meni, samoin Venäjän hyökkäyk­sen puolivuotispäivä.

Kauniisti kellastuvat Etelä-Suomen tuleentuvat viljapellot. Ukkossateistakaan ei ole ollut isompaa haittaa, viljat eivät lakoonnu. Näyttää siltä, että kahteen kolmeen vuoteen saadaan vihdoinkin kohtuullinen sato. Taitaa silti olla korkeam­massa kädessä, helpottaako se yhtään maanviljelijöiden – ja etenkin karjatalouk­sien – ahdinkoa.

Kaikki tämä on vain kaupunkilaistomppelin havainnointia auton ikkunasta. Asia­a tuntematta tuntuu silti hyvältä. Jotain kohottavaa on tarjolla kaiken tämän näköalattomuuden keskellä. Jos paremmin ymmärtäisi, niin ehkä jo se ­vähentäisi toiveikkuutta, ­minkälainen energialasku ­viljan kuivatuksesta on tulossa.

Metsissä riittää mustikkaa, mutta sen paras aika alkaa olla pikkuhiljaa ohi. Puolukkasadosta on myös tulossa hyvä, viikossa parissa marjat ovat poimittavissa. Vanhan kansan ihmiset olisivat jo aloittaneet ja marjat kypsyisivät sänkyjen alla. Se oli varmin tapa saada omansa.

Sähkön hinta se kuin vain nousee

Energiasta puhuvat nyt kaikki – eikä ihme. Merkit ovat sellaiset, että kohta ei kuluttajille ole tarjolla kuin pörssisähköä. Siinä hinnat vilistävät silmissä, mutta voi tulla myös kylmä. Koikkalainen on nöyrää poikaa: Tampereen sähkölaitoksen kanssa tehty Lähisähkö HPK -sopimus on voimassa kesäkuun 2023 loppuun. Sähkön hinta on 5,64 snt/kWh ja perusmaksu 1,98 e/kk.

Voi vain arvailla, mikä on tilanne heinäkuussa 2023. Olkiluoto kolmosta nyt ainakin peliin, kiitos!

Putin pitää linjansa

Ukrainan itsenäisyyspäivä meni, samoin Venäjän hyökkäyk­sen puolivuotispäivä. Venäjä juhlisti sitä ohjusiskulla siviilien täyttämälle rautatieasemalle Keski-Ukrainan Dnipropetrovskin alueelle. Yli 20 ihmistä kuoli, 70 loukkaantui. Tapa tämäkin muistaa suvereenia naapurivaltiota ja sen asukkaita, mutta suurvalta on ainakin pitänyt linjansa.

Sota jatkuu, mutta rintamat eivät liiku. Puolustusminister­i Sergei Šoigu sanoi Vladimir Putinin selän takaa, että Venäjä on hidastanut vauhtiaan ­tarkoituksella. On halu vähentää siviiliuhreja.

Kaunista ­puhetta, mutta ei se oikein sykähdytä. Syy on se, että Venäjän sotakone on väsynyt ja yskii. Omien­ sotilaidensa saati Ukrainan siviilien kärsimyksistä Venäjä ei piittaa. Vähemmistökansoista saa tykinruokaa, eikä Ukrainaa ja ukrainalaisia ole oikeastaan olemassakaan.

Kalustettu huone ei sovi kaikille

Tämä on jälkipuhetta, ei jälkiviisastelua. Koikkalainen on sitä mieltä, että ihmisarvoiseen elämään kuuluu niin kova työnteko kuin rentouttava juhliminenkin.

Parhaat juhlat ovat sellaisia, ettei niistä jää muisti- eikä varsinkaan kamera- tai kännykkäkuvia. Seurankin suhteen pitää olla tarkka. Vaara on, että joukkoon pääsee ihmisiä, joita ei edes pitäisi päästää kalustettuun huoneeseen.

Lue kaikki Koikkalaisen kolumnit tästä!

Lue myös: Ukrainalaiset ammentavat sodan keskellä lohtua, toivoa ja voimaa musiikista – Nämä kappaleet soivat nyt ja yhdistävät kansaa

X